Vedno več ljudi uporablja kanabis namesto uspavalnih tablet

Po poročanju raziskave z imenom ”Uporaba rekreativnega kanabisa za zdravljenje nespečnosti: dokazi o prodaji brez recepta v Koloradu”, so v Koloradu zabeležili velik upad prodaje raznoraznih pripomočkov za spanje na področjih, kjer je mogoče kupiti kanabis.

Avtorji raziskave so v raziskavi navedli da ”podatki kažejo upad prodaje tablet za spanje na področjih, kjer je mogoče legalno kupiti rekreacijski kanabis, predvsem se je zmanjšala prodaja za zdravili difenhidramin in doksilamin, prav tako pa kažejo, da so potrošniki bolj naklonjeni kupovanju kanabisa za reševanje tega problema.”

Pri sami raziskavi so avtorji za analizo izbrali zelo enostavno pot, saj so le primerjali količino spalnih pripomočkov prodanih pred legalizacijo in po tem, ko se je kanabis za rekreativno uporabo legaliziral v Koloradu. Rezultati po opravljeni raziskavi bi bili težko bolj nazorni. Avtorji so ugotovili, da se je v letih pred legalizacijo močno povečevala prodaja uspavalnih tablet, le ta pa je drastično upadla takoj, ko so potrošnik imeli na voljo nakup kanabisa v za to specializiranih trgovinah. Po podatkih podanih v raziskavi je upad prodaje tablet za spanje na področjih, kjer je mogoče kupiti kanabis kar 236%. V poročilu so tudi zapisali, da ”se obseg zmanjšanja tržnega deleža še povečuje, saj se odpirajo vedno nove prodajalne z rekreativnim kanabisom.”

Avtorji raziskave prav tako menijo, da so rezultati skladni z dokazi, ki nam kažejo da je dostop do medicinskega kanabisa neposredno povezan z zmanjšanjem števila zdravil na recept (razni opioidi in sedativi), kot tudi pripomočkov za spanje, antidepresivov in benzodiazepinov (Xanax in Alpazolam). Sklepi, ki jih lahko potegnemo iz raziskave so potencialno zelo velika stvar, še posebej če vemo, da v ZDA trenutno razsaja prava opioidna kriza.

Študija prav tako kaže, da vsako leto okoli ¼ odraslih prebivalcev ZDA razvije akutno nespečnost. Po podatkih Ameriške akademije za medicino spanja ima kar 30% odraslih simptome nespečnosti, pri 10% odraslih pa je nespečnost že tako huda, da ima resne posledice tudi v dnevnih urah. Pomanjkanje spanje je v ZDA velik posel saj so po podatkih organizacije Consumer Report prebivalci ZDA v letu 2016 za pripomočke za spanje porabijo okoli 41 milijard ameriških $.

(Vir: https://internationalhighlife.com/people-are-ditching-sleeping-pills-and-using-weed-instead/ )

Cannalogia.org ponuja pestro ponudbo vrtnarske opreme in izdelkov za vrtnarjenje.
Nakup izdelkov v spletni trgovini je mogoč le po predhodni obvezni izpolnitvi izjave, ki je pogoj za nadaljevanje dostopa in nakupa na spletni strani. S klikom na gumb »sprejmem« samodejno podajate izjave:
- izjavljam, da sem starejši od 18 let
- izjavljam, da nisem duševno bolan/a, oseba z začasno duševno motnjo, hujšo duševno zaostalostjo ali v postopku odvajanja odvisnosti ali rehabilitacije
- izjavljam, da suvereno in samovoljno dostopam na spletno mesto in odgovarjam za svoja dejanja
- izjavljam, da sem seznanjen/a z veljavno nacionalno in mednarodno zakonodajo;
soglašam s splošnimi pogoji prodaje sem seznanjen/a, da nekateri izdelki v prodaji vsebujejo organska semena in so namenjeni izključno kot spominek in ne za kaljenje, vzgajanje, gojenje in pridelavo rastlin.