Predsedniški kandidat obljubil federalno legalizacijo kanabisa

Predsedniška kampanija v ZDA je v polnem zamahu. Eden izmed demokratskih predsedniških kandidatov Bernie Sanders je na enem izmed zadnjih shodov oznanil velikansko obljubo. Vermontski predsedniški kandidat je prisegel, da bo na prvi dan predsedovanja (v kolikor bo seveda izvoljen) legaliziral uporabo kanabisa na zvezni ravni (to pomeni v vseh 50 zveznih državah).

”Končali bomo to destruktivno vojno proti drogam” je kandidat demokratske stranke sporočil svojim privržencem na shodu v kraju Cedar Rapids v Iowi. ”Na moj prvi dan predsedovanja bom z izvršilnim ukazom (eng.executive order) legaliziral uporabo kanabisa v vseh zveznih državah. Prav tako je Sanders poudaril, da bo njegova administracija ne le končala prohibicijo, ki vlada na tem področju ampak tudi odpravil škodo, ki je bila narejena skupnostim, ki so bila najbolj prizadeta zaradi tega.

”Nadaljevali bomo z čiščenjem kazenskih kartotek aretiranih zardi posedovanja kanabisa. Prav tako bomo poizkušali preprečiti, da legalna industrija kanabisa ne bo nadzorovana s strani peščice korporacij, ampak da bodo lahko tudi afroameriške, latino in indijanske skupnosti lahko zaslužile z legalno industrijo kanabisa, saj so v času prohibicije najbolj trpele.”

Sandersova zaveza je luč javnosti prvič ugledala, ko je predsedniški kandidat leta 2019 imel intervju z podcastejem Joe Roganom. Med pogovorom z Roganom je Sanders izjavil: ”Ko sem se leta 2016 potegoval za nominacijo Demokratske stranke sem govoril o porušenem sistemu kazenskega pravosodja, katerega posledica je, da je v ZDA več ljudi v zaporu kot v kateri drugi državi na svetu. Že takrat sem govoril in danes menim enako, da je potrebno v ZDA kanabis legalizirati na zvezni ravni.”

Kljub temu, da je Sandersova zaobljuba velik korak naprej proti zvezni legalizaciji pa sam proces ne bo tako enostaven kot ga Sanders predstavlja v javnosti. Predsednik ima avtoriteto in zakonsko podlago, da prerazporedi klasifikacijo kanabisa kot droge brez odobritve kongresa, vendar prerazporeditev vključuje tudi druge uradnike, ki jih moramo predsednik najprej imenovati. To pa je proces, ki se ne bo zgodil na ”prvi” dan službovanja na položaju.

Nekaj dni pred tem je časopis Washington Post poročal, da so najožji sodelavci kampanije že vključili zvezno legalizacijo kanabisa na seznam možnih izvršilnih ukazov, ki naj bi se zgodili na začetku leta 2021 v kolikor bo Sanders dobil predsedniško bitko.

Na tem mestu velja omeniti, da je že leta 2016 Bernie Sanders postal prvi resni kandidat, ki se je zavzemal za legalizacijo kanabisa. Temu stališču je sledil zakon o končni zvezni prepovedi (ang. The Ending Federal Marijuana Prohibition Act) katerega pobudnik je bil prav Sanders.. Gre za zakon, katerega namen je bil črtanje kanabisa iz Controlled Substances Act. Predlog zakona je padel saj ni imel nobenega sponzorja oziroma podpornikov.

(Vir: https://internationalhighlife.com/sanders-vows-legalize-cannabis-first-day-office/ )

Cannalogia.org ponuja pestro ponudbo vrtnarske opreme in izdelkov za vrtnarjenje.
Nakup izdelkov v spletni trgovini je mogoč le po predhodni obvezni izpolnitvi izjave, ki je pogoj za nadaljevanje dostopa in nakupa na spletni strani. S klikom na gumb »sprejmem« samodejno podajate izjave:
- izjavljam, da sem starejši od 18 let
- izjavljam, da nisem duševno bolan/a, oseba z začasno duševno motnjo, hujšo duševno zaostalostjo ali v postopku odvajanja odvisnosti ali rehabilitacije
- izjavljam, da suvereno in samovoljno dostopam na spletno mesto in odgovarjam za svoja dejanja
- izjavljam, da sem seznanjen/a z veljavno nacionalno in mednarodno zakonodajo;
soglašam s splošnimi pogoji prodaje sem seznanjen/a, da nekateri izdelki v prodaji vsebujejo organska semena in so namenjeni izključno kot spominek in ne za kaljenje, vzgajanje, gojenje in pridelavo rastlin.