Županja Amsterdama se zavzema za strogo prepoved kanabis turizma

Amsterdamska županja si prizadeva resno omejiti kanabis turizem v samem mestu. Svojo željo utemeljuje z navedbami iz raziskave, ki kažejo, da bi se število turistov z prepovedjo zmanjšalo kar za 1/3. Predlog je luč javnosti ugledal, ker si mestni svetniki prizadevajo zmanjšati zastoje, ki so prizadeli območja Wallen in Singel, kjer je največja koncentracija Coffe Shopov in kjer se nahaja tudi Red light District.

Raziskavo je naročil amsterdamska županja Femke Halsema, saj bi rada v svojem mandatu zmanjšal število Coffe Shopov v mestu. V raziskavi, ki jo je opravila pisarna Research, Information, and Statistics so raziskovalci ugotovili, da bi obiskanost prej omenjenih območij padla za kar 34%, v kolikor bi izvedli prepoved. Številke so bile še višje za turiste, ki prihajajo iz drugih držav še posebej za tiste iz Velike Britanije.

”Za turiste, še posebej tiste iz VB so Coffe Shopi daleč najpomembnejši razlog zakaj sploh pridejo v Amsterdam.” pravi poročilo agencije. Raziskava, ki so jo opravili pravi, da so glavni obiskovalci teh dveh območij stari med 18 in 57 let. Prav tako je raziskava pokazala , da bi kar 11% kar v celoti izpustilo obisk Amsterdama v kolikor bi uvedli prej omenjene prepovedi. 40% vprašanih, ki prihajajo iz tujine bi Amsterdam vseeno obiskalo, vendar bi se vzdržalo uživanja kanabisa. Županja je rezultate raziskave že predstavila mestnemu svetu in napovedala, da namerava raziskati načine kako zmanjšati atrakcijo uživanja drog med turisti.

Ali bo prepoved kanabisa za turiste delovala ?

Tudi če bi prepoved stopila v veljavo, pa se kanabis turizem v Amsterdamu ne bi popolnoma končal. Vsak 5 anketirani (22%) pravi, da bi vseeno poizkušal najti domačina, ki bi kanabis kupil namesto njih, 18% pa, da bi iskali kakšen drug način kako priti do legalnega kanabisa. Županja Amsterdama je ob tem izrazila pripravljenost obravnave dihotomije v mestu, ki je zelo strpno do uporabe kanabisa in Coffe Shopov ob enem pa prepoveduje pridelavo kanabisa. Zaradi pomanjkanja licenciranih pridelovalcev morajo kavarne svoje zaloge pogosto kupovati ilegalno.

Ob tem pa si županja prizadeva tudi zmanjšati zastoje na najbolj priljubljenih turističnih destinacijah v mestu s predlogom, ki pravi da turistične skupine ne smejo vsebovati več kot 15 ljudi, prav tako pa bi izvedli prepoved vstopa na območje Wallen, kjer se nahaja Red Light District (legalna prostitucija). Županja meni da je nespoštljivo obravnavati spolne delavce kot turistično atrakcijo.

(Vir: https://hightimes.com/news/mayor-of-amsterdam-pushing-to-severely-restrict-cannabis-tourism/ )

Z obiskom strani se strinjate, da samovoljno dostopate na spletno mesto, odgovarjate za svoja dejanja in ste starejši od 18 let.