Ekološki problemi, ki jih povzroča nelegalno zunanje gojenje v Kaliforniji

Nekaj mesecev po tem, ko je policija v Severni Kaliforniji aretirala dva moška, ki sta kanabis gojila na zemljišču gozda, ki je v javni lasti so oblasti predstavile okoljevarstveni problem in stroške čiščenja na območju, kjer sta moška naredila golosek, onesnažila vodni vir v bližini in na samem mestu za seboj pustila ogromne količine smeti.

Skupina v kateri so predstavniki ameriške gozde službe, lokalne policije, znanstveniki in okoljevarstveniki se je sprehodila po območju, kjer so vzpostavljene te gverilske operacije. Predvidevajo, da se na področju imenovanem Emerald triangle in se nahaja v zveznem javnem gozdu goji preko 9000 rastlin kanabisa. Organi pregona domnevajo, da so taborišča, ki so jih postavili člani mednarodne trgovine z drogo začela v teh predelih nastajati že leta 2015.

Ko so predstavniki gozdne službe v začetku Septembra začeli z raziskovanjem področja so na terenu našli ogromne količine stebel, ki so ostale pri žetvi, več kot 1000 kg smeti in skorajda 5 km plastičnih namakalnih cevi. Še bolj zaskrbljujoč pa je podatek, da so našli tudi steklenice karbofurana, ki je prepovedano nevrotoksično sredstvo, ki se uporablja za ubijanje glodavcev in je zadolženo za številne smrti živali, ki se nahajajo na tem področju kot so ribe, sove in gorski levi. ¼ žličke tekočine lahko ubije 100 kilogramskega medveda.

Zgoraj opisani primer je ena od temnih plati, ki jih je prinesla legalizacija leta 2018. Zakoniti trg kanabisa v zvezni državi Kaliforniji je vreden več kot 3 milijarde dolarjev, vendar še vedno ostaja v senci ilegalnega, ki je ocenjen na okoli 9 milijard ameriških dolarjev. Nezakonite gverila operacije so posledica ere prohibicije, v kateri je območje Emerald Triangle zagotavljajo velike količine kanabisa za črni trg po celotnih ZDA.

Strokovnjaki trdijo, da so nezakonite guerila operacije, kot je tisto omenjena v začetku članka (nahajalo se je okoli 160 km južneje od meje z zvezno državo Oregon) razlog za pomakanje dragocene vode, ki jo uporabljajo za namakanje, prav tako pa onesnažijo strugo reke, ki teče naprej z neprimerni gnojili, ki se stekajo v reko. Tudi končni produkt zaradi uporabe kemičnih gnojil in uporabe pesticidov ni zdravju najbolj prijazen.

”Takšna območja so postala prava odlagališča smeti. Smetnjaki z ostanki hrane privabljajo divje živali, ki se potem hranijo tudi z nevarnimi kemikalijami, ki so jih tam pustili in ubijajo živali še dolgo po tem, ko je področje zapuščeno.” pravi Rich McIntyre, ki je vodja projekta CROP ( Cannabis Removal on Public Lands). Projekt podpirajo tudi podjetja, ki se ukvarjajo z legalno proizvodnjo kanabisa, saj tudi ona čutijo posledice te nelegalne konkurence. Strokovnjaki menijo, da se kar 70% ilegalnega kanabisa pridela na javnih površinah.

”Trg je preplavljen z ne testiranim in kontaminiranim kanabisom.” pravi Lindsey Robinson, ki je predstavnica združenja pridelovalcev kanabisa v Kaliforniji. ”Kanabisa pridelan na takšen način je tudi potencialno nevaren, saj pri vzgoji uporabljajo potencialno nevarne kemikalije, katere v sledeh ostanejo v končnih produktih.” Po poročanju organizacije CROP se za vzgojo ilegalnega kanabisa porabi okoli 34 milijard litrov pitne vode, kar je količina, ki jo porabi 35 000 domov na leto. ”V Kalifornij, kjer so steklenice vode in suša način življenja so te številke zastrašujoče.” Na tem mestu velja omeniti, da kar 60% pitne vode v Kaliforniji zajamejo iz nacionalnih gozdov.

Policija je v letu 2018 opravila več ducatov aretacij in pri tem zasegla na tisoče rastlin kanabisa, kar pa je še bolj zaskrbljujoče je to, da so na teh mestih zasegli tudi velike količine orožja. Gojitelji svoje pridelke branijo z zelo močnim strelnim orožjem. ”Obstaja veliko zgodb, ko so lovci ali ribiči nehote vstopili na takšno področje in bili z njega pregnani z atomatsko puško AK-47.”

16. Oktobra je združenje CROP začelo s čiščenjem nevarnih kemikalij in odpadkov, ki so jih za seboj pustili gojitelji. Cilj je popolnoma očistiti onesnažena območja a zaradi pomanjkanja sredstev to poteka zelo počasi. Združenje sedaj lobira za sredstva iz državna in federalna sredstva. Ocenjujejo, da bodo morali očistiti okoli 2000 takšnih lokacij, za kar bodo potrebovali med 7 do 10 let. Prav tako si prizadevajo, da bi povečali število zaposlenih v gozdni upravi.

Eden glavnih ciljev združenja CROP je tudi, da bi zakondajalci sprejeli zakon, po katerem bi močno povečali kazni za tiste, ki prinašajo izredno nevarne toksične kemikalije na območja naravnih rezervatov in javnih gozdov.

(Vir: https://hightimes.com/news/unregulated-pot-operations-on-public-land-are-creating-environmental-problems/?fbclid=IwAR0D1XK4NgyVykhptEY4XqWbRgsF1w7crzrLCxvZSlkVYI3hhQGuWGFIJ4k )

Cannalogia.org ponuja pestro ponudbo vrtnarske opreme in izdelkov za vrtnarjenje.
Nakup izdelkov v spletni trgovini je mogoč le po predhodni obvezni izpolnitvi izjave, ki je pogoj za nadaljevanje dostopa in nakupa na spletni strani. S klikom na gumb »sprejmem« samodejno podajate izjave:
- izjavljam, da sem starejši od 18 let
- izjavljam, da nisem duševno bolan/a, oseba z začasno duševno motnjo, hujšo duševno zaostalostjo ali v postopku odvajanja odvisnosti ali rehabilitacije
- izjavljam, da suvereno in samovoljno dostopam na spletno mesto in odgovarjam za svoja dejanja
- izjavljam, da sem seznanjen/a z veljavno nacionalno in mednarodno zakonodajo;
soglašam s splošnimi pogoji prodaje sem seznanjen/a, da nekateri izdelki v prodaji vsebujejo organska semena in so namenjeni izključno kot spominek in ne za kaljenje, vzgajanje, gojenje in pridelavo rastlin.