3.D Zemlja

Zemlja za gojenje konoplje

Preden začnemo z razlaganjem tipov zemlje, njene strukture in kateri tipi so najprimernejši za gojenje kanabisa moramo nekaj napisati še o koreninah in njihovemu pomenu za uspešno vzgojo rastlin. Podzemni del rastlin (beri korenine) je enako če ne najbolj pomemben del vsake rastline. Korenine so kot nekakšno sidro rastline, saj rastline preko njih prejemajo vsa hranila potrebna za rast, prav tako pa koreninski sistem nadzemni del rastline drži v pokončen položaj in rastline brani pred vetrom, saj bi jih le ta ob sunkih in slabem vremenu lahko izruval iz zemlje.

Koreninski sistem zalaga rastline tako s hranili kot vodo. Z uporabo zelo kompleksnih bio-kemičnih procesov rastline zbirajo hranila in jih pretvarjajo v sladkor in encime, ki jih rastline potrebujejo za bujno rast. Korenine kanabisa rastejo tako vertikalno kot horizontalno. Za samo širino krošnje so najpomembnejše horizontalne korenine, ki v širino merijo toliko kolikor je meri v širino sama rastlina (natančnejše razmerje korenina:krošnja je 1:1 ½ ). Prav tako horizontalne korenine rastejo tudi v globino (med 20 in 40 cm), predvsem pa je to odvisno od strukture zemlje. Vertikalne korenine rastejo v globino do okoli 100 cm oziroma več odvisno od strukture zemlje. V kolikor ima zemlja večjo zmožnost zadrževanj vlage vertikalne korenine rastejo zelo plitko.

Na tem mestu velja omeniti še, da imajo sadike iz semena glavno korenino (tako imenovani tap root), ki pa je ne proizvedejo podtaknjenci (kloni). Zaradi tega so sadike iz semena veliko primernejše za sajenje na področjih z močnim vetrom saj zaradi prodornosti v globino samo rastlino bolj ”vsidrajo” v zemljo.

Še en termin, ki si ga je priporočljivo zapomniti na tem mestu je rizosfera. Gre za področje, ki obkroža koreninski sistem, v njem pa živi veliko število mikroorganizmov, ki so v sožitju z rastlino in ji pomagajo, da le ta bolj bujno uspeva.

Tipi zemlje

Takoj ko smo si izbrali primeren prostor za gojenje naših rastlin moramo preveriti kakšna je struktura zemlje na danem področju. To velja tako za ”gverilski” tip gojenja, kot tudi za gojenje v domačem vrtu. Uspešnost gojenja je v veliki meri odvisna od količine organske snovi v zemlji. V organski snovi se skrivajo vsa potrebna hranila za uspešno rast. Večja kot je prisotnost organske snovi v zemlji, manj časa bomo potrebovali za uspešno pripravo tal.

Prvi korak, ki ga na tem mestu opravimo je sama geografska lega. Toplejša področja imajo vedno manjšo prisotnost organske snovi v zemlji kot tista, ki ležijo v bolj hladnem podnebju. To gre predvsem na račun mikroorganizmov v tleh, saj le ti bolje uspevajo v bolj toplem ozračju in zaradi tega hitreje razgrajujejo organsko snov v samih tleh. Organska snov se vedno nahaja na površju oziroma tik pod površjem (oziroma bolje rečeno rastjem). Ko ugotovimo koliko organske snovi imamo pa moramo ugotoviti še, kakšen tip zemlje je na našem področju. Tip zemlje se vedno skriva pod prvo plastjo (organska snov). Na grobo rečeno ločimo 3 tipe zemlje:

-peščeni tip zemlje:

Ker je struktura delcev v takšnem tipu dokaj velika (0,5 do 2 mm) se takšna zemlja ne zbija je pa zaradi tega dosti bolj propustna za vodo in ni zmožna zadrževati večjih količin le te. Prav tako so takšna tla zelo zračna, kar je za gojenje kanabisa ugodno. Peščeni tip zemlje vsebuje nekaj hranil pomembnih za rast, vendar ji predvsem primanjkuje dušika (N) in fosforja (P). V kolikor želimo v takšnem tipu zemlje uspešno gojiti kanabis ji moramo nujno dodati ta dva elementa, prav tako pa moramo nekako uspeti zadrževati vodo, kar bomo opisali v nadaljevanju. Priprava takšnih tal za gojenje je dokaj enostavna.

-muljast tip zemlje:

Takšen tip zemlje se po večini nahaja v bližini rek, saj gre za nekakšne rečne naplavine. Struktura delcev pri takšni zemlji je ”mokasta” (0,002 do 0,05 mm). Muljasta tla so dobro odcedna, prav tako pa tudi dobro zadržujejo vodo v tleh. Gre za odličen tip zemlje za gojenje saj so rastline po navadi zdrave, prav tako pa takšna tla vsebujejo dosti dušika (N). Zelo enostavna za pripravo.

-ilovnati tip zemlje:

Struktura delcev je izredno majhna (manj kot 0,002 mm), kar takšen tip zemlje naredi izredno zbit in lepljiv. Gre za izredno slaba tla za vzgojo, saj se delci pri nizki vlažnosti zbijejo skupaj kar tla naredi izredno nepropustna za vodo. Kljub temu pa takšna tla vsebujejo kar nekaj hranil, zato so ob pravilni pripravi zelo rodovitna. Uspešnost gojenja v takšnih tleh bo predvsem odvisna od tega kako zračen bo takšen tip tal v vašem vrtičku. Takšen tip zemlje je najbolje pripraviti že v jeseni. Takrat mu dodamo čim več organske snovi, ki bo do nove sezone razpadla in tla naredila bolj zračna in odcedna (prekopamo tla in vanje vmešamo, listje, travni odkos, hleski gnoj, sekance,..)

Sedaj ko smo ugotovili kakšen tip zemlje imamo na svojem bodočem vrtičku in kako ga moramo pripraviti za boljše uspevanje rastlin, pa vam bomo podali še nekaj glavnih smernic, ki jih je pametno upoštevati, ki pripravljamo zemljo v našem vrtičku.

Ph zemlje

Za začetek naj omenimo, da skorajda noben gojitelj, ki kanabis goji pod milim nebom ne testira kakšen ph ima njegova zemlja. Preverjanje ph zemlje je dosti pomembnejše pri gojenju v notranjih prostorih, še posebej če kanabis gojimo brez uporabe substratov (hidroponični oziroma aeroponični način gojenja). Lahko bi rekli da gre za dokaj nepomemben korak pri zunanjem gojenju. Velja pa omeniti, da pravilen ph pomaga pri bolj bujni rasti in tudi zdravju samih rastlin. Tako da če imate čas vseeno preberite naslednje vrstice, ki vam bodo v prihodnosti lahko prišle še kako prav.

Ph zemlje je pomemben predvsem zaradi tega ker nam pove kako topna so hranila v zemlji, kako to vpliva na rastline ter kakšen učinek bo to imelo na metabolizem naših rastlin. S Ph-jem zemlje ugotavljamo ali je naša zemlja bazična (visok Ph) ali kisla (nizek Ph). Lestvica sega od 0 do 14, vrednost Ph 7 pa je nevtralno območje. Priporočena vrednost Ph za gojenje kanabisa je med 5,8 in 6,5.Več o temu katera hranila se najbolje absorbirajo pri kakšni vrednosti bomo natančneje predstavili v poglavju o hranilih.

Preden rastline presejete v zemljo je priporočljivo izmeriti kakšen je Ph na danem mestu. Le to lahko opravimo na več različnih načinov. Najlažje je to narediti z uporabo lakmusovih papirjev. Le te lahko nabavite v vsaki bolje založeni lekarni. Prav tako na trgu obstajajo digitalni merilci, ki pa so nekoliko dragi.

V kolikor so vaša tla prekisla (Ph nižji od 5,8) bomo Ph najlažje dvignili z uporabo apnenčeve moke (CaCO3). Kakšna so priporočena doziranja si preberite na navodilih, ki bodo priložena. Prav tako si lahko pomagate z uporabo zmletih jajčnih lupin. Ta postopek nujno opravite vsaj 14 dni preden vaše rastline presadite.

V kolikor so vaša tla preveč bazična (Ph višji od 7) boste vrednosti najlažje znižali z uporabo magnezijevega sulfata. Prav tako pomaga če v zemljo umešate kavne usedline ali iglice zimzelenih dreves (smreka, bor). Prav tako kot pri prejšnjem primeru postopek opravite vsaj 14 dni pred presajanjem.

Pomemben nasvet na tem mestu je tudi nakup prave zemlje za vzgojo vaših malih rastlin. Veliko ljudi pri presajanju kalčkov v zemljo niti ne pomisli da je mogoče substrat v katerega presajajo neprimeren za vzgojo kanabisa in kupijo takšnega, ki je najcenejši. Če kje velja pravilo da poceni kupuje samo tisti, ki ima veliko denarja to velja tukaj. Z nakupom zelo kislega ali bazičnega substrata boste vaše male rastlinice ”zažgali” in kljub temu , da so semena lepo kalila bodo zaradi preveč agresivnega substrata (beri nepravilen Ph) izredno slabo rastla, v najslabšem primeru pa celo ovenela. Ko kupujete substrat za vzgojo mladih sadik vedno kupujte le tiste s pravilnim nivojem PH in visoko vsebnostjo organske snovi. Najenostavneje je da vam že prodajalec semen svetuje kateri substrat kupite, če pa to ni mogoče prodajalca (ne glede na trgovino) vedno vprašajte za substrat za vzgojo mladih rastlin (če vas je sram recite da potrebujete takšnega za vzgojo paradižnika).

Cannalogia.org ponuja pestro ponudbo vrtnarske opreme in izdelkov za vrtnarjenje.
Nakup izdelkov v spletni trgovini je mogoč le po predhodni obvezni izpolnitvi izjave, ki je pogoj za nadaljevanje dostopa in nakupa na spletni strani. S klikom na gumb »sprejmem« samodejno podajate izjave:
- izjavljam, da sem starejši od 18 let
- izjavljam, da nisem duševno bolan/a, oseba z začasno duševno motnjo, hujšo duševno zaostalostjo ali v postopku odvajanja odvisnosti ali rehabilitacije
- izjavljam, da suvereno in samovoljno dostopam na spletno mesto in odgovarjam za svoja dejanja
- izjavljam, da sem seznanjen/a z veljavno nacionalno in mednarodno zakonodajo;
soglašam s splošnimi pogoji prodaje sem seznanjen/a, da nekateri izdelki v prodaji vsebujejo organska semena in so namenjeni izključno kot spominek in ne za kaljenje, vzgajanje, gojenje in pridelavo rastlin.