Izraelska bolnišnica testira kanabis kot možno zdravilo za Covid-19

V zadnjem času so se na spletu že pojavljale lažne novice, ki so trdile, da kanabism mogoče zdravi novi koronavirus (Covid-19). A kot kaže so te lažne novice vsebovale tudi majhno trohico resnice, saj v Izraelu že poteka študija, v kateri preizkušajo vpliv kanabisa na bolnikih, ki so zboleli za novim korona virusom.

V najnovejši študiji, ki jo opravljajo v bolnišnici Icilov v Tel Avivu preučujejo ali katera od aktivnih substanc (kanabinodi in terpeni) lahko pomaga bolnikom, ki so zboleli za Covid-19. Na tem mestu velja takoj poudariti, da ne obstajajo nobeni dokazi, da uporaba kanabisa pomaga pri zdravljenju novega korona virusa, tako da ne prižigajte svojih zvitkov v čast zmagoslavja. V naslednjih vrsticah bomo le predstavili, kaj bo študija dejansko raziskovala.

Raziskovalci pri novi študiji so pod drobnogled vzeli učinkovino cannabidiol oziroma krajše CBD, in skušajo ugotoviti, ali njegove protivnetne lastnosti lahko omilijo simptome, ki se pojavljajo pri obolelih z Covid-19 oziroma ”ali lahko upočasnijo vnetni proces, ki se zgodi pri hudo obolelih s to boleznijo”. Študija se izvaja na različnih oddelkih v bolnišnici in bo vključevala na desetine zmerno bolnih bolnikov.

Vodja oddelka za boj proti korona virusu v bolnišnici Ichilov ter glavni anesteziolog doktor Barak Cohen, ki je pobudnik raziskave poudarja, da gre za ”nov pristop pri zdravljenju nekaterih simptomov z uporabo učinkovine, ki velja za varno in ne povzroča zasvojenosti.” Študijo se izvaja na pobudo bolnišnice same, prav tako pa pri študiji ne sodeluje nobeno podjetje.

Raziskovanje uporabe učinkovine CBD je še vedno v povojih, kljub temu pa so nekatere študije že pokazale dobre rezultate pri zdravljenju tesnobe, motenj gibanja in odpravljanju bolečin. Do sedaj je bilo s strani ameriške uprave za zdravila odobreno le eno zdravilo z vsebnostjo kanabidiola, ki sliši na ime Epidiolex, ki je namenjeno za zdravljenje dveh različnih motenj epilepsije.

Za konec vam izrecno poudarjamo, da v kratkem ali srednje dolgem času ne pričakujte kakršnega koli zdravila na bazi kanabisa, ki bi pomagalo pri blaženju simptomov pri novem korona virusu. Še vedno upoštevajte pravila socialne distance, razkužujte in čistite roke. Prav tako je zaželeno, da si v bližnji prihodnosti ne podajate ”zvitkov” kot je bilo to v navadi do sedaj ampak si raje vsak navijte svojega. Članek vzemite le kot vzpodbudno novico, da se izvajajo raziskave na področju kanabisa v zdravstvene namene (ne kot pravi naša stroka), ki bodo v prihodnost skorajda zagotovo pokazale vzpodbudne rezultate pri zdravljenju določenih bolezenskih stanj (ne nujno za Covid-19).

(Vir: https://internationalhighlife.com/israeli-hospital-testing-cannabis-covid-19-treatment/?fbclid=IwAR1ZE3vzrDCUs_uZTsaXponAzzB06kDPieP1DdPKlINNZznyP-FJvAhIpfQ )

Cannalogia.org ponuja pestro ponudbo vrtnarske opreme in izdelkov za vrtnarjenje.
Nakup izdelkov v spletni trgovini je mogoč le po predhodni obvezni izpolnitvi izjave, ki je pogoj za nadaljevanje dostopa in nakupa na spletni strani. S klikom na gumb »sprejmem« samodejno podajate izjave:
- izjavljam, da sem starejši od 18 let
- izjavljam, da nisem duševno bolan/a, oseba z začasno duševno motnjo, hujšo duševno zaostalostjo ali v postopku odvajanja odvisnosti ali rehabilitacije
- izjavljam, da suvereno in samovoljno dostopam na spletno mesto in odgovarjam za svoja dejanja
- izjavljam, da sem seznanjen/a z veljavno nacionalno in mednarodno zakonodajo;
soglašam s splošnimi pogoji prodaje sem seznanjen/a, da nekateri izdelki v prodaji vsebujejo organska semena in so namenjeni izključno kot spominek in ne za kaljenje, vzgajanje, gojenje in pridelavo rastlin.