Število upokojencev, ki danes uživa kanabis se je skorajda podvojilo

Najnovejša raziskava pravi, da se je število prebivalcev ZDA, ki so starejši od 65 in uživajo kanabis (kajenje ali edibles) od leta 2015 do danes skorajda podvojilo. V le 4 letih se je v ZDA odstotek uporabnikov v tej starostni skupini povečal iz 2,4% na kar 4,2%.

Avtor nedavne raziskave Banjamin Han, ki je profesor na medicinski fakulteti v New Yorku pravi, da ”študija prikazuje velikansko povečanje uporabe kanabisa po celotnih ZDA med starejšimi. Upoštevajte, da je še pred 10 leti odstotek vsaj 1x uporabe kanabisa tej starostni skupini znašal le 0,4%. ”

”Fascinantno je, da ljudje, ki se nikoli prej niso dotaknili ilegalnih drog zdaj trudijo, če tudi gre le za medicinske namene.” je dodal Joseph Palamar, ki je soavtor študije.

Uporaba v medicinske ali rekreativne namene

Na začetku raziskave so raziskovalci sprva menili, da nekatere zdravstvene težave povzročajo naraščajoče zanimanje za kanabis med starejšim prebivalstvom.” Zanimalo nas je ali so ljudje mogoče bolj bolni in imajo več kroničnih obolenj in zato posegajo po kanabisu oziroma so to bolj zdravi ljudje, ki imajo mogoče le en zdravstveni problem. Izkazalo se je, da kanabisu po večini posega bolj zdrava starejša populacija, kar je kar nepričakovano.” pravi Han.

Za potrebe študije so raziskovalci analizirali odgovore, ki so jih pridobili v Nacionalni raziskavi o uživanju drog. Gre za nacionalno reprezentativno raziskavo, v kateri je sodelovalo 14 896 udeležencev. Iz raziskave so lahko razbrali, da je uporaba kanabisa bolj prisotna med ženskami, etničnimi manjšinami in starejšimi, ki so poročeni in visoko izobraženi, ter imajo dohodke, ki sa na letni ravni gibajo med 20 do 49 tisoč ali 75 tisoč in več. Prav tako je zanimiv podatek, da se je uporaba kanabisa več kot povečala pri starejših, ki so zboleli za diabetesom, mentalnimi boleznimi in zdravljenimi alkoholiki.

Ali je kanabis za starejše lahko nevaren?

Med najbolj zaskrbljujočimi odkritji v raziskavi je da starejši pogosto posegajo tako po alkoholu kot tudi po kanabisu (vendar se ne ve ali oboju konzumirajo skupaj). Medtem, ko je bil v letu 2015 odstotek takšnih le 2,9% je po najnovejši raziskavi takšnih sedaj kar 6,3%. Glavnega raziskovalca predvsem skrbi ali starostniki uporabljajo poleg kanabisa in alkohola poleg tudi kakšna predpisana zdravila, ki bi lahko v kombinaciji lahko povzročala močne psiho aktivne učinke, ki lahko privede do omotice in padcev, ki so pri starejših lahko dosti bolj usodni.

Prav tako je avtor raziskave poudaril, da se mnogi starostniki, ki so uporabljali kanabis v mladosti ne zavedajo, da se je le ta od takrat močno spremenil. ”Kanabis je čez desetletja postal vedno bolj močan in starostniki pravilnega doziranja ne jemljejo preveč resno, še posebej ti velja za prigrizke iz kanabisa.” pravi Han. ”Sami sebi pravijo, saj sem to počel že v mladosti. A urgentni centri opažajo porast pre-dozacije, ko jih starejši kličejo, da bodo umrli, kar pa se na srečo ne zgodi.”

”Starejši so še posej izpostavljeni negativnim potencialnim učinkom kanabisa. Zaradi povečane uporabe je še posebej nujno bolje razumeti prednosti in slabosti uživanja kanabisa. Pri starejši populaciji. ” pojasnjuje študija.

Ali gre le za postarane ”hašišarje”?

Sama študija poraja veliko zanimivih vprašanj, kot na primer ali so starejši postali bolj dovzetni za uporabo kanabisa oziroma gre le za ostarele ”hašišarje”, ki se ne več skrivajo? ”Mnenje raziskovalcev je, da gre večinoma za starejše ljudi, ki so že v preteklosti uporabljali kanabis. Tako vsaj kažejo pretekle raziskave na to tematiko. Menimo, da so za povečanje predvsem krivi tako imenovani ”boomer” generacije, ki je sedaj dosegla starost 65 let ali več.” pravi vodja raziskave Palmer.

”Sama študija nam kaže pomemben vpogled pri uporabi kanabisa v ključnih skupinah starejših odraslih, še posebej med generacijo ”baby boomerjev”. pravi doktorica Caroline Blaum, ki je profesorica na NYU. ”Razumevanje kako starejši bolniki uporabljajo kanabis in ocenjevanje prednosti in slabosti takšne uporabe so najpomembnejša vprašanja, ki jih moramo odgovoriti v kolikor želimo zagotoviti najboljšo oskrbo zanje.”

(Vir: https://internationalhighlife.com/seniors-using-cannabis/?fbclid=IwAR2ZB0ObU1y2oBqyBiKR6PHTGW1gS4FxeEqAhCoZch2GtBVswaP8OwpJGMA )

Cannalogia.org ponuja pestro ponudbo vrtnarske opreme in izdelkov za vrtnarjenje.
Nakup izdelkov v spletni trgovini je mogoč le po predhodni obvezni izpolnitvi izjave, ki je pogoj za nadaljevanje dostopa in nakupa na spletni strani. S klikom na gumb »sprejmem« samodejno podajate izjave:
- izjavljam, da sem starejši od 18 let
- izjavljam, da nisem duševno bolan/a, oseba z začasno duševno motnjo, hujšo duševno zaostalostjo ali v postopku odvajanja odvisnosti ali rehabilitacije
- izjavljam, da suvereno in samovoljno dostopam na spletno mesto in odgovarjam za svoja dejanja
- izjavljam, da sem seznanjen/a z veljavno nacionalno in mednarodno zakonodajo;
soglašam s splošnimi pogoji prodaje sem seznanjen/a, da nekateri izdelki v prodaji vsebujejo organska semena in so namenjeni izključno kot spominek in ne za kaljenje, vzgajanje, gojenje in pridelavo rastlin.