Malo do nič zmanjšana sposobnost vožnje pri uporabnikih kanabisa

Pri študiji, opravljeni v Kanadi, so na simulatorjih vožnje testirali motorične sposobnosti pri 14 bolnikih, ki uporabljajo medicinski kanabis. Rezultati študije so izredno zanimivi.

Skupina bolnikov, ki redno uporablja medicinski kanabis je pokazala le manjša odstopanja od normalnih vozniških sposobnosti po tem ko so zaužili kanabis, poroča študija, ki je bila opravljani na univerzi v Torontu (Kanada). Pri študiji so sodelovali še organizaciji Health Canada in Center for Addiction and mental Health, študija pa je bila objavljena v reviji Journal of Concurrent Disorders.

Med izvajanjem študije so raziskovalci ocenjevali, kakšen učinek ima uživanje kanabisa na vozne lastnosti 14 bolnikov, ki redno uporabljajo kanabis. Vsi udeleženci v raziskavi imajo zdravniško potrdilo, ki jim je dovoljuje vsakodnevno uporabo kanabisa za zdravstvene namene. Udeležence v raziskavi so prosili, da 48 ur pred izvedbo študije ne uživajo kanabisa. Kljub temu so udeleženci na dan same raziskave pri pregledu v krvi še vedno imeli okoli 4 nanograme/mililiter THC-ja v krvi.

Raziskovalci so v simulator vožnje vstavili 3 različne scenarije, ki so jih morali udeleženci študije opraviti. Med simulacijo so merili več različnih indikatorjev voznih sposobnosti, kot so hitrost, zmožnost stranskega nadzora (kolesarji) in hitro zaviranje. Samo simulacijo so opravljali 2 krat. Eno simulacijo so izpeljali pred zaužitjem kanabisa, drugo pa 30 minut po tem, ko so zaužili kanabis.

Najbolj očitna razlika pred in po uporabi je bila, da so po uporabi vsi udeleženci zmanjšali povprečno hitrost vožnje. Uživanje kanabisa ni vplivalo na njihov čas zaviranja ali zmožnost stranskega nadzora med samo vožnjo.

Raziskovalci so po opravljeni študiji zapisali da je namen te pilotne študije predvsem raziskovanje učinkov, ki jih ima uporaba medicinskega kanabisa na simulirano vožnjo. Glavne ugotovitve raziskave so, da se je po uporabi medicinskega kanabisa predvsem zmanjšala skupna povprečna hitrost, ob tem pa niso zaznali vpliva na zmožnost stranskega nadzora in zaviranje.

Avtorji študije so prav tako ugotovili, da čeprav so prejšnje raziskave na tem področju pokazale, da uporabniki kanabisa nekoliko več vijugajo po cestišču, pri tej raziskave temu ni bilo tako saj pri udeležencih v tej raziskavi niso zaznali takšnega učinka.

Čeprav so nekatere raziskave v preteklosti pokazale, da uživanje kanabisa zmanjša vozniške sposobnosti pri uporabnikih kanabisa, velja na tem mestu omeniti, da je nemška raziskava iz leta 2012, ki je bila objavljena v publikaciji nemškega združenja zdravnikov ugotavlja, da redni uporabniki kanabisa nimajo takšnih problemov oziroma se jim vozniške sposobnosti ne zmanjšajo po zaužitju. ”Uporabniki kanabisa, ki ga redno uživajo konstantne količine kanabinoidov preko daljšega časovnega obdobja obdobje razvijejo toleranco, ki jim omogoča normalne psihomotorične sposobnosti, zaradi česar njihova vožnja ni nevarna.”

(Vir: https://hightimes.com/news/study-medical-cannabis-patients-show-little-change-driving-performance-after-use/ )

Cannalogia.org ponuja pestro ponudbo vrtnarske opreme in izdelkov za vrtnarjenje.
Nakup izdelkov v spletni trgovini je mogoč le po predhodni obvezni izpolnitvi izjave, ki je pogoj za nadaljevanje dostopa in nakupa na spletni strani. S klikom na gumb »sprejmem« samodejno podajate izjave:
- izjavljam, da sem starejši od 18 let
- izjavljam, da nisem duševno bolan/a, oseba z začasno duševno motnjo, hujšo duševno zaostalostjo ali v postopku odvajanja odvisnosti ali rehabilitacije
- izjavljam, da suvereno in samovoljno dostopam na spletno mesto in odgovarjam za svoja dejanja
- izjavljam, da sem seznanjen/a z veljavno nacionalno in mednarodno zakonodajo;
soglašam s splošnimi pogoji prodaje sem seznanjen/a, da nekateri izdelki v prodaji vsebujejo organska semena in so namenjeni izključno kot spominek in ne za kaljenje, vzgajanje, gojenje in pridelavo rastlin.