Dokazi o uporabi kanabisa najdeni na svetopisemskem najdišču v Izraelu

Najnovejše arheološko odkrije kaže na uporabo kanabisa v svetišču najdenem v Izraelu. Arheologi so med preučevanjem dveh oltarjev v starodavnem svetišču v Izraelu odkrili, da so kanabis uporabljali za izvajanje verskih obredov v mestu. Po pričevanju arheologov, ki so tudi avtorji študije objavljene v arheološkem časopisu Tel Aviv gre za najstarejši dokaz o uporabi kanabisa na starodavnem Bližnjem vzhodu.

Pri raziskovanju so arheologi preučevali ostanke dveh apnenčastih oltarjev, ki so jih odkrili že leta 1963 na vhodu v ”Svetišče vseh svetišč”, ki so posvečena samemu Gospodu Bogu (izraelsko ime za boga je Jahve, ki se uporablja tudi v bibliji). Samo arheološko najdišče naj bi bilo zgrajeno že približno 750 let pred našim štetjem, uporabljali pa so ga le okoli 35 let. Samo svetišče je del Tel Arada, ki je nekakšen arheološki nasip, ki se nahaja v izraelski dolini Beersheba, zahodno od Mrtvega morja.

Pri delu so na vrhovih obeh oltarjev našli ostanke, ki so jih arheologi odkrili že ob samem odkritju, vendar so jih pripisali obredni uporabi kadila. Kemična analiza, ki je bila opravljena že pred več kot 50 leti z namenom, da odkrijejo za kakšna kadila je šlo je podala nejasne/nedorečene rezultate.

Eran Arie, ki je glavni avtor študije ter kustos razstave Arheologija železne dobe v Perzijskem obdobju v muzeju v Jeruzalemu je med raziskavo prišel do spoznanja, da so ostanki na oltarjih še vedno nedotaknjeni (vse od leta 1965). Pred približno dvema letoma je spoznal, da bi lahko pri ponovni analizi ostankov lahko uporabil sodobnejše tehnike analize kot sta tekočinska ali plinska kromatografija.

Po opravljeni analizi so ugotovili, da je manjši od ostankov na oltarju vseboval kanabinoide THC, CBD in CBN. Poleg tega so v ostankih odkrili tudi maščobne kisline in hormone, ki naj bi bili živalske maščobe sesalcev, prav tako pa so našli ostanke živalskih iztrebkov. Drugi oltar je vseboval terpenoide, ki jih povezujejo z lakom ter maščobe, ki so tako kot v predhodnem primeru živalske maščobe sesalcev.

Glavni raziskovalec je nad najdbo kanabisa zelo presenečen prav tako kot tudi ostali raziskovalci. ”Že dolgo je poznano, da so v starodavnih kulturah bližnjega vzhoda ter številnih drugih starodavnih kulturah širom sveta uporabljali halucinogene sestavine z namenom izboljšanja religiozne izkušnje. Kljub temu pa smo bili presenečeni, ko smo v templju našli ostanke kanabisa.”

Raziskovalci so mnenja, da je bila smola kanabisa pomešana z maščobo in gnojem, namen tega pa je bil, da novonastala zmes povzroča počasno tlenje pri katerem se sprošča dim, ki je namenjen skupinskemu vdihavanju. Čeprav je zmes najverjetneje zgorela kot kadilo, glavni raziskovalec meni, da so kanabis zmesi primešali zaradi svojega psiho-aktivnega učinka in ne zaradi arome. ”Če bi si pri obredu želeli le vonja kanabisa, bi namesto njega lahko žgali tudi žajbelj saj ima podoben terpenski profil. Kanabis svoj psiho-aktivni učinek dobi šele, ko se z gorenjem skozi dim sprošča v zrak. Tako da bistveni namen tega ni bil sam vonj ampak učinek, ki ga kanabis prinaša.”

Avtor študija je v raziskavi prav tako napisal, da jim ni znano, kako je kanabis sploh prišel v tempelj , saj na samem nahajališču ter tudi ostalih nahajališčih starodavnega Bližnjega vzhoda niso našli ostankov cvetnega prahu ali semen kanabisa, zaradi česar menijo, da je bila sama snov uvožena od nekje drugje kot hašiš.

(Vir: https://hightimes.com/news/evidence-cannabis-use-found-biblical-site-israel/ )

Cannalogia.org ponuja pestro ponudbo vrtnarske opreme in izdelkov za vrtnarjenje.
Nakup izdelkov v spletni trgovini je mogoč le po predhodni obvezni izpolnitvi izjave, ki je pogoj za nadaljevanje dostopa in nakupa na spletni strani. S klikom na gumb »sprejmem« samodejno podajate izjave:
- izjavljam, da sem starejši od 18 let
- izjavljam, da nisem duševno bolan/a, oseba z začasno duševno motnjo, hujšo duševno zaostalostjo ali v postopku odvajanja odvisnosti ali rehabilitacije
- izjavljam, da suvereno in samovoljno dostopam na spletno mesto in odgovarjam za svoja dejanja
- izjavljam, da sem seznanjen/a z veljavno nacionalno in mednarodno zakonodajo;
soglašam s splošnimi pogoji prodaje sem seznanjen/a, da nekateri izdelki v prodaji vsebujejo organska semena in so namenjeni izključno kot spominek in ne za kaljenje, vzgajanje, gojenje in pridelavo rastlin.