4.B Vegetativno obdobje

V zadnjih nekaj tednih/mesecih so vaše rastline v varnem zavetju doma iz semen zrasle v zdrave sadike, ki jih bomo počasi presadili na njihovo končno mesto. Kdaj je primeren čas za ta pomemben korak pri gojenju bomo opisali v naslednjih vrsticah.

Pri presajanju rastlin na prosto se moramo predvsem orientirati na področje/podnebje v katerem živimo oziroma imamo lociran naš zunanji vrtiček. Najzgodnejši čas, ki je primeren ta presajanje rastlin na prosto je takrat, ko ima zemlji v popoldanskem času v globini do cca 7 cm okoli 18 stopinj C in v nočnem času ne pade pod 10 stopinj C. Rastline lahko na prosto presajate tudi prej, vendar v kolikor so temperature nižje od optimalnih bo rast upočasnjena oziroma popolnoma zavre v kolikor so temperature prenizke.

Ker pa temperature tal po navadi ne moremo izmeriti se velja v tem primeru ravnati po naslednjem načelu. Rastline na prosto presajajte takrat, ko večerne temperature ne padejo pod 10 stopinj C in ni več možnosti raznoraznih pozeb. Po setvenem koledarju ta čas v veliki večini primerov nastopi po obdobju ”treh ledenih mož” (Ledeni možje so sv. Pankracij, Servacij in Bonifacij in po koledarju godujejo od 12. do 14. maja). Še bolj enostaven način, kdaj sadike presajati na prosto pa vam ponujajo vaši sosedje, ki obdelujejo vrt. Ko vidite, da so na prosto začeli presajati sadike paradižnika in ostalih plodovk (paprike, malancani, bučke, …) veste, da je napočil pravi čas tudi za presajanje vaših rastlin.

Gnojenje

V kolikor rastlinam kanabisa v času vegetacije nudimo zadostno količino hranil, bodo rastline rasle bujno in z veliko hitrostjo. V kolikor sam substrat v katerem gojite rastline ne nudi zadostno količino gnojil moramo rastline zalagati s hranili, ki jih dobimo v tekoči ali trdi obliki. Na tem mestu vam priporočamo (v kolikor je to mogoče) da rastline raje gnojite založno (več o tem si preberite v posebnem poglavju, kjer smo vam pripravili recept za tako imenovani ”super soil mix”). Založno gnojenje pomeni, da vsa hranila v gojitveni substrat dodamo že preden rastline presejemo vanj.

Če pa takšne možnosti nimamo si moramo pomagati z gnojili. Na trgu dandanes obstaja veliko število število raznoraznih blagovnih znamk gnojil, ki so primerna za vzgojo kanabisa. Ker je izbira na trgu zelo obsežna je najbolje, da se o kakovosti in uspešnosti gnojil posvetujete z nekom, ki jih že uporablja ali pa dodatne informacije poiščete v naj bližnji specializirani trgovini. Tam vam bodo prodajalci najbolje svetovali kaj deluje in kaj ne ter vam tako prihranili kar nekaj dela. V kolikor gnojila že uporabljate in vam prinašajo dobre rezultate nadaljujte delo z njimi. Testiranje novih proizvodov (v kolikor imate željo po spremembah) opravite le na manjšem delu vašega vrtička (še bolje na posamezni rastlini).

Rastline v času vegetacije potrebujejo gnojila, ki imajo razmerje (N:P:K) bolj nagnjeno na stran dušika (N) kot ostalih elementov, saj dušik omogoča bujno rast rastlin v času vegetacije. Vsaka blagovna znamka ima po navadi svoje razmerja, ki se med različnimi produkti razlikujejo. Kot smo že omenili ne glede na znamko vedno kupite takšno gnojilo katerega razmerje je v prid dušika (N). Za uspešno rast je priporočljivo rastlinam dodajati tudi druge elemente, kot so Kalcij (Ca), Magnezij (Mg). Železo (Fe) in ostale mikro elemente, ki so zadolženi predvsem zato, da imajo rastline dober imunski sitem in so posledično zmožne absorbirati večje količine hranil. Dober imunski sistem je predvsem pomemben, če rastlino napade kakšna bolezen, saj se zdrave in močne rastline lažje borijo z samim bolezenskim stanjem. Več o boleznih rastlin in njihovemu premagovanju bomo pisali v posebnem poglavju.

Dodaten nasvet: Tako kot veliko drugih rastlin je mogoče tudi rastline kanabisa gnojiti foliarno oziroma z meglenjem samih listov. Takšna tehnika gnojenja/zalivanja rastlin pride še posebej prav v primerih ko rastlinam česa primanjkuje, saj je absorbcija vlage in hranil preko listov tudi do 3x bolj hitra in posledično tudi dosti bolj uspešna. Preko listov rastline tudi lahko absorbirajo dosti večje količine vlage in hranil.

Zalivanje

Rastline kanabisa obožujejo vodo. V kolikor ji omogočite lahek dostop do vode (beri redno zalivanje v sušnih obdobjih) bodo rastline lahko popolnoma izkoristile svoj končni potencial. Rastline kanabisa obožujejo vlažna in dobro odcedna tla, saj pretirana vlaga v zemlji oziroma njeno zadrževanje lahko povzroči gnitje korenin in posledično umiranje rastline. Na sušne pogoje se rastline odzovejo tako, da upočasnijo proces fotosinteze. V kolikor se sušno obdobje nadaljuje, se to najbolj kaže na listih, ki s časom postanejo bolj suhi in manj ”mesnati”. Če takšno obdobje traja več časa listi počasi porumenijo in na koncu tudi odmrejo.

V normalnih gojitvenih pogojih rastlina kanabisa za normalno rast in dosego polnega potenciala letno potrebuje okoli 500 litrov vode na sezono. A naj vas ta številka ne prestraši. Veliko večino te vode rastline dobijo s padavinami. Problem nastane predvsem v bolj sušnih predelih (beri sredozemsko podnebje), kjer je letna količina padavin v povprečju dosti nižje kot v ostalih podnebnih pasih (tukaj imamo v mislih predvsem Slovenijo) in je zaradi tega rastline potrebno pogosteje in bolj intenzivno oskrbovati z vodo.

Veliko večino vode rastline porabijo v času, ko najbolj intenzivno rastejo (Junij, Julij in začetek Avgusta). Na žalost je to tudi obdobje v katerem so zunanje temperature najvišje. Povečana poraba vode v tem času ni povezana le z intenzivno rastjo ampak tudi z dejstvom, da rastline v tem času potrebujejo več vode tudi zaradi transpiracije (gre za proces v katerem se rastline skušajo ”ohladiti”; lahko bi rekli da gre za nekakšno ”potenje” rastlin).

Koliko dodatnega zalivanja bodo potrebovale rastline je odvisno tudi od tipa zemlje v katerem jih gojimo. Muljast in ilovnat tip prsti imata bosta zadržala večje količine vlage kot peščeni tip soli. Prav tako velja omeniti, da večja kot je prisotnost organske snovi v zemlji (kompost, uležan gnoj,…) bolje in več časa se bo vlaga zadrževala. Na tem mestu zelo toplo priporočamo, da okoli vaših rastlin na debelo položite zastirko iz organskih materialov (slama, listje, sekanci, lahko tudi kompost). Zastirka bo rastlinam pomagala zadrževati vlago v zemlji, prav tako pa bo skrbela, da okoli vaših rastlin ne bo rasel plevel, ki vaši rastlini odžira prepotrebna hranila in vodo.

Za zadrževanje vlage v zemlji obstaja še kar nekaj različnih tehnik, ki jih bomo na kratko opisali. Pa jih naštejmo:

-uporaba Agrogela/Super absorbcijskih polimerov:

Polimere, ki jih lahko kupimo v vsaki bolje založeni kmetijski trgovini preden jih vkopljemo globoko v sadilno jamo najprej nekaj ur prej namočimo, saj jih na takšen način aktiviramo. Imajo zmožnost zadrževanja velikih količin vode a ob enem tudi nekaj zelo neprijetnih lastnosti. Vedno uporabite priporočeni odmerek, ki je napisan na embalaži. V kolikor pride do daljšega deževnega obdobja (predvsem v jesenskem času) bodo polimerni zrasli do takšne mere, da bo vaš vrtiček izgledal kot bi bil v 9 mesecu nosečnosti. Zaradi prevelike količine vlage v tleh bodo korenine začele gniti in posledično uničile vašo rastlino. Druga slaba lastnost pa je, da so sami polimeri zelo agresivni. Res je, da bodo v zemlji vlago zadrževali kar nekaj časa več (recimo teden dni več kot je to normalno) v kolikor pa zemlje po kašnih 10 do 14 dneh ne zalijete bodo polimeri začeli vlago črpati iz same rastline, kar pomeni, da bodo rastline lahko ovenele in posledično umrle.

-vkop plastične folje/glinenih loncev:

Ko kopljemo jamo iz nje poberemo vso zemljo in na dno položimo plastično platno oziroma ploščat glineni lonec. V kolikor uporabljamo platno ga je priporočljivo preden zemljo ponovno nanesemo v jamo dobro preluknjati. Vso zemljo nato vrnemo v jamo. Na takšen način bo vode po deževnem obdobju ostala globoko v zemlji dosti več časa in posledično rastline zalagala z vodo. Globina, kamor položimo prej omenjene predmete naj bo okoli 40 cm oziroma še več če je to le mogoče.

Cannalogia.org ponuja pestro ponudbo vrtnarske opreme in izdelkov za vrtnarjenje.
Nakup izdelkov v spletni trgovini je mogoč le po predhodni obvezni izpolnitvi izjave, ki je pogoj za nadaljevanje dostopa in nakupa na spletni strani. S klikom na gumb »sprejmem« samodejno podajate izjave:
- izjavljam, da sem starejši od 18 let
- izjavljam, da nisem duševno bolan/a, oseba z začasno duševno motnjo, hujšo duševno zaostalostjo ali v postopku odvajanja odvisnosti ali rehabilitacije
- izjavljam, da suvereno in samovoljno dostopam na spletno mesto in odgovarjam za svoja dejanja
- izjavljam, da sem seznanjen/a z veljavno nacionalno in mednarodno zakonodajo;
soglašam s splošnimi pogoji prodaje sem seznanjen/a, da nekateri izdelki v prodaji vsebujejo organska semena in so namenjeni izključno kot spominek in ne za kaljenje, vzgajanje, gojenje in pridelavo rastlin.