8.B Koruzna vešča (corn borer)

Koruzna vešča

Koruzna vešča je vedno večji problem pri zunanjem gojenju konoplje. Predvsem na Severno primorskem in v krajih, kjer se na veliko goji koruza je eden od bolj zahrbtnih škodljivcev, ki napadajo odrasle rastline konoplje koruzna vešča. Koruzna vešča je nočni metulj iz družine travniških vešč (Crambidae). Odrasli samci koruze vešče v dolžino merijo do 25 mm. Ženske predstavnice pa so še nekoliko večje (tudi do 30 mm). Odrasla samica v svojem življenjskem ciklu, ki traja med 18 do 24 dni izleže med 400 do 600 jajčec. Koruzna vešča ima štiri razvojne stopnje; jajčece, larva (to je faza, ki povzroča največ problemov), buba in imago.

Koruzna vešča in konoplja

Kljub temu, da je živali ime koruzna vešča le ta škode ne povzroča le na koruzi ampak tudi na zelenjavi (predvsem cvetači, brokoliju), paradižniku in kar je v našem primeru najpomembneje konoplji oziroma kanabisu. Škodo ne povzroča sama vešča ampak gosenice koruzne vešče (2. razvojna stopnja).

Pri konoplji gosenice najprej napadejo liste, saj se z njimi hranijo. Na listih naredijo manjše luknjice, ki so prisotne po celotni površini rastline. Večji problem nastane, ko gosenica koruzne vešče v steblo odrasle rastline konoplje izvrta luknjo in se vanj naseli. To boste najlažje opazili, če poleg male luknjice v steblu najdete majhen kup žagovini podobnim odpadkom. Takrat lahko že z gotovostjo zatrdimo, da se je v vašo rastlino konoplje naselila gosenica.

Koliko časa se gosenica že nahaja v steblu lahko ugotovite, po tem kakšna je barva stebla okoli luknjice. Če je okolica luknjice še zelena, se je gosenica v steblo naselila šele pred kratkim časom. V kolikor pa je okolica že povsem rjave barve pa se v steblu nahaja že kar nekaj časa. Na tem mestu velja omeniti, da mesto vhoda postane manj prožno in je bolj podvrženo raznim zlomom ob močnejšem vetru, tako da je priporočljivo ob vej ali steblo, kjer te luknje najdemo dati oporo.

Kdaj je možnost naselitve največja?

Gosenica koruzne vešče začne svojega gostitelja iskati v 2 ali 3 tednu meseca Junija. Ko najde rastlino, ki ji ugaja se nanjo od tal navzgor povzpne. Najprej celotno rastlino prepleza do vrha in tako ugotovi, koliko je sama rastlina velika in ali ji odgovarja (debelina stebla). V kolikor ji gostitelj odgovarja po navadi nekje na sredini glavne stebla izvrta luknjo v katero se naseli. Gosenica vedno po notranjosti stebla melje po poti navzgor. Šele ko pride do predela, ki je preozek se obrne v drugo stran. Trajno se potem naseli v predele rastline, ki bodo še poganjali (ponavadi so to pri rastlinah konoplje veje).

Podatek, ki si ga velja na tem mestu zapomniti je, da se gosenica koruzne vešče na rastline konoplje lahko naseli med 2 in 3 tednom Junija pa vse do konca meseca Julija.

Zato bodite v tem času še posebej pozorni na objedene liste ali male gosenice. Le te se sprehajajo po vaši rastlini oziroma če ste prepozni na žagovini podobne izločke v okolici stebla. Po tem času v začetku meseca Avgusta v steblo izleže jajčeca in se zabubi v steblu (po navadi v nižjih delih rastline).

Koruzna vešča: Preventiva

V kolikor je gosenica koruzne vešče vaše rastline napadla v tekoči sezoni obstaja velika možnost, da se bo ta nevšečnost ponovila tudi v naslednjih sezonah. Zato vam v naslednjih vrsticah opisujemo nekaj preventivnih ukrepov, ki bodo lahko pomagali pri ponovnem pojavu:

po končani sezoni (ne glede na to ali ste imeli probleme ali ne) stebla konoplje izrijte iz zemlje in jih sežgite. V olesenelem steblu gosenica (2. stopnja življenja) preživi lahko vso zimo. Naslednje leto se kot vešča (4. stopnja) spet veselo nosi jajčeca okoli vašega vrtička, kar zelo poveča možnost ponovnega pojava škodljivca
-v kolikor je možno konoplje ne sadite v bližini koruznega nasada, saj se tako močno poveča možnost pojava škodljivca. Še najhuje je, če kmetje pred zimo ne pospravijo stebel koruze (koruznice) in jih pustijo kar na njivi, saj tako pustijo idealne pogoje za nadaljnjo razmnoževanje tega neprijetnega škodljivca.

-odrasle rastline konoplje preventivno večkrat poškropite z doma narejenim škropivom iz česnika v obdobju med sredino Junija in koncem Julija. Škropivo iz česnika naj bi odganjalo vse gosenica in zajedavce, ki lahko pridejo na naše rastline.

-odrasle rastline konoplje v razmakih škropimo z Neem oljem (na cca 14 dni). Neem olje je odličen naravni repelent, ki odganja veliko škodljivcev z naših rastlin, kot kurativno sredstvo pa se ne obnese najbolje.

Koruzna vešča: Zatiranje

-ročno odstranjevanje: v kolikor imate veliko potrpljenja in tudi nekoliko sreče lahko gosenico iz rastline izvabite tako, da v luknjico, kjer se je zajedla v rastlino potisnete tanko nitko (potiskajte jo navzgor po steblu). Po nekaj sekundah drgnjenja nitko povlecite ven in čakajte kakšno minuto ali dve. Zna se zgoditi, da se gosenica pokaže iz stebla, takrat jo ujemite in ubijte.

Gosenica koruzne vešče se je že zajedla v naše rastline in sedaj nam ostane le še kurativa. V naslednjih vrsticah vam bomo podali nekaj načinov na katere se je možno znebiti tega neprijetnega obiskovalca:

-če je mesto vhoda še sveže in je vaša rastlina močno prožna (nima še olesenelih vej) lahko (v kolikor imate res dosti potrpljenja in kirurško natančnost) s skalpelom vejo od mesta vhoda navzgor prerežete. Nato počasi odprete ter zajedavca poizkušate ročno odstraniti. V kolikor vam to uspe vejo zaprite in povežite z močnim trakom in nekaj cepilne smole da se počasi zaceli.

-v kolikor se je gosenica zažrla v eno od stranskih vej in ne v glavno steblo jo nemudoma odrežite. Vemo, da to ni najlažje opravilo (še posebej če gre za lepo košato vejo) a bolje je zgubiti eno vejo kot pa pol pridelka oziroma dopustiti, da nam celotna rastlina odmre.

v specializiranih kmetijskih trgovinah kupite enega izmed dveh naravnih insekticidov, ki sta na voljo. Gre za insekticida LEPINOX PLUS in AGREE. Gre za insekticida na bazi mikroorganizmov oziroma bakterij (Bacillus thuringiensis), ki so rastlinam, živalim in ljudem neškodljivi in tudi brez karence. Rastline 1x tedensko z razpršilko močno orosimo. V kolikor imate tudi injekcijo z iglo nekaj raztopine nanesite tudi v jamico, ki so jo gosenice izvrtale. Za uspešno delovanje morajo gosenice insekticid zaužiti. Še posebej učinkovit je v 1 in 2 fazi razvoja koruzne vešče (jajčece in larva). Po zaužitju letalnega odmerka insekticida se larve prenehajo prehranjevati, vendar so še nekaj dni žive. Začele se bodo premikati počasneje, počasi bodo postale razbarvane, na koncu pa se bodo skrčile in počrnele. Večkrat ponovimo če se pojavljajo nove luknje.

v kolikor je napad premočan oziroma smo gosenico opazili prepozno (jamice so že temno rjave) pa se priporoča uporaba insekticida AFFIRM. Ker gre za insekticid na recept (potrebujete škropilno licenco) vam bodo več o delovanju in načinu uporabe povedali v specializirani kmetijski trgovini.

(Vir )

Cannalogia.org ponuja pestro ponudbo vrtnarske opreme in izdelkov za vrtnarjenje.
Nakup izdelkov v spletni trgovini je mogoč le po predhodni obvezni izpolnitvi izjave, ki je pogoj za nadaljevanje dostopa in nakupa na spletni strani. S klikom na gumb »sprejmem« samodejno podajate izjave:
- izjavljam, da sem starejši od 18 let
- izjavljam, da nisem duševno bolan/a, oseba z začasno duševno motnjo, hujšo duševno zaostalostjo ali v postopku odvajanja odvisnosti ali rehabilitacije
- izjavljam, da suvereno in samovoljno dostopam na spletno mesto in odgovarjam za svoja dejanja
- izjavljam, da sem seznanjen/a z veljavno nacionalno in mednarodno zakonodajo;
soglašam s splošnimi pogoji prodaje sem seznanjen/a, da nekateri izdelki v prodaji vsebujejo organska semena in so namenjeni izključno kot spominek in ne za kaljenje, vzgajanje, gojenje in pridelavo rastlin.