Že v kratkem bo ”medicinski” kanabis iz Makedonije dostopen v Nemčiji in Poljski

Poljska družba PharmaCann Polska je prvo podjetje, ki je s strani EU pridobilo certifikat EU-Good Manufacturing Practice (EU-GMP). Gre za certifikat, ki podjetju omogoča proizvodnjo ekstraktov iz kanabisa. Proces gojenja in ekstrakcije podjetje po poročanju njihovega direktorja izvaja v Severni Makedoniji. S tem certifikatom je podjetje, ki ima svoj sedež v Varšavi, storilo še korak proti temu, da bo svoje ekstrakte lahko prodajalo v Nemčiji in posledično po vseh državah EU.

Ko bodo izdelki, narejeni v Makedoniji na voljo (podobno velja za kolumbijski trg) bodo zaradi nizkih proizvodnih stroškov ustvarili velik pritisk na ceno samih ekstraktov. Kljub temu, da izvoz cvetov kanabisa iz Severne Makedonije ni dovoljen, pa lahko podjetje brez problemov izvažajo ekstrakte narejene iz kanabisa.

Certifikat GMP je podjetje pridobilo že meseca Marca 2020, izdal pa ga je Inšpektorat za farmacijo na Poljskem, ki je nacionalni organ, pristojen za nadzor proizvodnje in trženja zdravil. Pregled poslopij, ki slišijo na ime NYSK v Severni Makedoniji so inšpektorji opravili v Decembru 2019. Zlatko Keskovski, direktor podjetja PharmaCann je za spletni portal Marijuana Buisness Daily povedal, da se celoten proces proizvodnje surovin opravlja v notranjih prostorih (Indoor gojenje) v katerih potekajo tudi ekstrakcije. ”Za projekt proizvodnje ekstraktov iz kanabisa smo se odločili, ko smo izvedeli, kako visoke so cene ekstraktov iz kanabisa trenutno v Nemčiji. Zaradi nizkih proizvodnih stroškov, ki jih omogoča gojenje v Makedoniji menimo, da bomo z našimi ekstrakti lahko zelo konkurenčni na trgih EU.”

Ko so novinarji vprašali, kdaj meni da bodo njihovi proizvodi na voljo na nemškem trgu je dejal, da pričakujejo začetek prodaje ekstraktov v naslednjem mesecu (Oktober 2020). Prodaja ekstraktov bo potekalo neposredno lekarnam preko vele-prodajnih poti, ki jih že imajo vzpostavljene. Na Poljskem pa želijo s prodajo začeti v začetku meseca Novembra.

Iz Makedonske izpostave podjetja so po svetu že poslali manjše količine ekstraktov. Med državami kamor so poslali vzorce so Avstralija, Brazilija, Hrvaška, Južna Afrika, Velika Britanija in za zanimivost tudi Slovenija. Direktor podjetja poudarja, da so v te države poslali tako imenovane white- label ekstrakte, ki jih podjetja iz teh držav razredčijo in iz njih naredijo lastne produkte.

Prav tako v podjetju ciljajo na spremembo zakonodaje v Makedoniji, ki bi v prihodnosti dovoljevala izvoz cvetov kanabisa, kar je trenutno še nedovoljeno.

(Vir: https://mjbizdaily.com/macedonian-made-medical-cannabis-could-soon-be-available-in-germany-poland/ )

Cannalogia.org ponuja pestro ponudbo vrtnarske opreme in izdelkov za vrtnarjenje.
Nakup izdelkov v spletni trgovini je mogoč le po predhodni obvezni izpolnitvi izjave, ki je pogoj za nadaljevanje dostopa in nakupa na spletni strani. S klikom na gumb »sprejmem« samodejno podajate izjave:
- izjavljam, da sem starejši od 18 let
- izjavljam, da nisem duševno bolan/a, oseba z začasno duševno motnjo, hujšo duševno zaostalostjo ali v postopku odvajanja odvisnosti ali rehabilitacije
- izjavljam, da suvereno in samovoljno dostopam na spletno mesto in odgovarjam za svoja dejanja
- izjavljam, da sem seznanjen/a z veljavno nacionalno in mednarodno zakonodajo;
soglašam s splošnimi pogoji prodaje sem seznanjen/a, da nekateri izdelki v prodaji vsebujejo organska semena in so namenjeni izključno kot spominek in ne za kaljenje, vzgajanje, gojenje in pridelavo rastlin.