V Italiji se ”cannabis light” uporablja namesto sedativov in antidepresivov

Raziskava, ki je bila objavljena v Journal of Health Economics podaja veliko zanimivih ugotovitev. Prodaja tako imenovanega ”Cannabis Light”, oziroma vršičkov, ki vsebujejo izredno nizke nivoje THC-ja (manj kot 0,6 %) in visoko vsebnost CBD-ja, pridobljeni pa so z gojenjem industrijske konoplje je odgovorna oziroma povezana z upadom prodaje raznoraznih zdravil. Vse to kaže, da se vedno več bolnikov odloča za opustitev zdravil na recept in raje posega po alternativnih načinih zdravljenja, katerega osnova v tem primeru je samo zdravljenje s CBD-jem.

Študija je pokazala, da je razpoložljivost oziroma možnost uporabe cvetov z visokim nivojem CBD-ja povezana z:

-11 % zmanjšanje prodaje anksiolitikov (gre za zdravila proti tesnobi/depresiji)

-10 % zmanjšanje izdanih napotnic za sedative

-4,8 % zmanjšanje izdanih anti psihotikov.

Avtorji študije navajajo, da zaradi ”velike dostopnosti novih izdelkov, ki se jih oglašuje kot pomirjevalo, veliko pacientov/bolnikov opušča tradicionalno medicino in njene pripravke in olajšanje za bolezni išče po drugih poteh.”

V študiji so preučevali mesečno prodajo zdravil italijanskega združenja lastnikov lekarn za obdobje od Januarja 2016 do Februarja 2018. Od Februarja 2018 so italijanske oblasti začele zatirati izdelke, ki temeljijo na visokih % CBD-ja. Raziskovalci, ki so študijo izvedli trdijo, da razpoložljivost ”cannabis light” vodi v samozdravljenje in opustitev predpisanih zdravil, kljub temu da zanje ni potrebno plačati, saj jih preko zdravnika dobite na napotnico, strošek pa v tem primeru krije država.

V kolikor si želite študijo natančneje prebrati vam je v bolj dolgi in natančni obliki na voljo na sledeči povezavi: https://hempindustrydaily.com/study-higher-thc-hemp-used-in-italy-as-substitute-for-sedatives-anti-depressants/

(Vir: https://mjbizdaily.com/cannabis-light-used-in-italy-in-place-of-sedatives-antidepressants/ )

Cannalogia.org ponuja pestro ponudbo vrtnarske opreme in izdelkov za vrtnarjenje.
Nakup izdelkov v spletni trgovini je mogoč le po predhodni obvezni izpolnitvi izjave, ki je pogoj za nadaljevanje dostopa in nakupa na spletni strani. S klikom na gumb »sprejmem« samodejno podajate izjave:
- izjavljam, da sem starejši od 18 let
- izjavljam, da nisem duševno bolan/a, oseba z začasno duševno motnjo, hujšo duševno zaostalostjo ali v postopku odvajanja odvisnosti ali rehabilitacije
- izjavljam, da suvereno in samovoljno dostopam na spletno mesto in odgovarjam za svoja dejanja
- izjavljam, da sem seznanjen/a z veljavno nacionalno in mednarodno zakonodajo;
soglašam s splošnimi pogoji prodaje sem seznanjen/a, da nekateri izdelki v prodaji vsebujejo organska semena in so namenjeni izključno kot spominek in ne za kaljenje, vzgajanje, gojenje in pridelavo rastlin.