V Italiji se ”cannabis light” uporablja namesto sedativov in antidepresivov

Raziskava, ki je bila objavljena v Journal of Health Economics podaja veliko zanimivih ugotovitev. Prodaja tako imenovanega ”Cannabis Light”, oziroma vršičkov, ki vsebujejo izredno nizke nivoje THC-ja (manj kot 0,6 %) in visoko vsebnost CBD-ja, pridobljeni pa so z gojenjem industrijske konoplje je odgovorna oziroma povezana z upadom prodaje raznoraznih zdravil. Vse to kaže, da se vedno več bolnikov odloča za opustitev zdravil na recept in raje posega po alternativnih načinih zdravljenja, katerega osnova v tem primeru je samo zdravljenje s CBD-jem.

Študija je pokazala, da je razpoložljivost oziroma možnost uporabe cvetov z visokim nivojem CBD-ja povezana z:

-11 % zmanjšanje prodaje anksiolitikov (gre za zdravila proti tesnobi/depresiji)

-10 % zmanjšanje izdanih napotnic za sedative

-4,8 % zmanjšanje izdanih anti psihotikov.

Avtorji študije navajajo, da zaradi ”velike dostopnosti novih izdelkov, ki se jih oglašuje kot pomirjevalo, veliko pacientov/bolnikov opušča tradicionalno medicino in njene pripravke in olajšanje za bolezni išče po drugih poteh.”

V študiji so preučevali mesečno prodajo zdravil italijanskega združenja lastnikov lekarn za obdobje od Januarja 2016 do Februarja 2018. Od Februarja 2018 so italijanske oblasti začele zatirati izdelke, ki temeljijo na visokih % CBD-ja. Raziskovalci, ki so študijo izvedli trdijo, da razpoložljivost ”cannabis light” vodi v samozdravljenje in opustitev predpisanih zdravil, kljub temu da zanje ni potrebno plačati, saj jih preko zdravnika dobite na napotnico, strošek pa v tem primeru krije država.

V kolikor si želite študijo natančneje prebrati vam je v bolj dolgi in natančni obliki na voljo na sledeči povezavi: https://hempindustrydaily.com/study-higher-thc-hemp-used-in-italy-as-substitute-for-sedatives-anti-depressants/

(Vir: https://mjbizdaily.com/cannabis-light-used-in-italy-in-place-of-sedatives-antidepressants/ )

Z obiskom strani se strinjate, da samovoljno dostopate na spletno mesto, odgovarjate za svoja dejanja in ste starejši od 18 let.