Nizozemska začela izdajati poizkusna dovoljenja za gojenje kanabisa

V začetku meseca Julija bo Nizozemska vlada začela sprejemati prijave potencialnih pridelovalcev, s čimer bo začela poizkus gojenja kanabisa za rekreativne namene. Od 1 do 28 Julija se bodo nizozemska podjetja (iz članka ni razvidno ali se na razpis lahko prijavijo tudi tuja podjetja) lahko prijavila za dovoljenja, s katerimi bodo lahko gojili kanabis, ki bo namenjen polnoletnim osebam za rekreativno uporabo. Pridelki bodo namenjeni oskrbi tako imenovanih Coffe Shopov, ki se nahajajo v 10 občinah po Nizozemskem.

1.Julij je uradni začetek pripravljalne faze eksperimenta, ki bo imel omejen obseg. Namen eksperimenta je, da bi vsi Coffe Shopi po državi od sedaj naprej prodajali izključno zakonito pridelan kanabis. Do sedaj so vsi Coffe Shopi kanabis dobavljali iz ilegalnega trga. V prvem krogu bodo izmed prijavljenih izbrali 10 gojiteljev, sam postopek izbire pa naj bi trajal do 6 mesecev. Kdaj točno bodo prvi gojitelji začeli oskrbovati oskrbovati Coffe Shope bo odvisno predvsem od poslovnega načrta, ki ga bodo predstavili gojitelji.

Prijavni obrazec je sestavljen iz 5 delov:

-1. Del: Splošne informacije o podjetju, vključno z nekaterimi zahtevami, ki se nahajajo na kraj bivanja lastnika podjetja.

-2. Del: Podatki o lokaciji gojenja

-3. Del: Natančen načrt tehnike in načina gojenja ter obrazložitev, kako bodo pridelali vsaj 6500 kg suhih cvetov letno (eden od pogojev za dobiti dovoljenje)

-4. Del: Natančen poslovni načrt

-5. Del: Natančen Varnostni načrt

V začetku meseca Junija sta minister za zdravstvo in minister za pravosodje nizozemskemu parlamentu poslala pismo, v katerem sta poročala kakšen je status projekta. V pismu je kot zanimivost navedeno tudi, da so obvestili župane občin, kjer bodo najverjetneje potekale te operacije in jih obvestili, da bodo njihove občine prejele finančno podporo za kritje vseh stroškov, ki bodo nastali pri izvajanju poizkusa. Ta eksperiment gojenja bo trajal najmanj 4 leta z možnostjo podaljšanja za dodatno leto in pol.

Za gojenje kanabisa so na razpisu prejeli kar 149 prošenj

Ker smo članek o poizkusnih dovoljenih za gojenje kanabisa na Nizozemskem zasledili šele v začetku meseca Avgusta vam sedaj že lahko poročamo kakšeni so rezultati.

Nizozemska vlada je v času razpisa prejela kar 149 prošenj za gojenje kanabisa za rekreativne namene odraslih oseb, ki se bo prodajal v Coffe Shopih v 10 različnih občinah po vsej Nizozemski. V naslednjih mesecih bo vlada izbrala 10 kandidatov, ki bodo o tem ali so bili izbrani zvedeli v začetku leta 2021.

Kot novost, ki pri objavi razpisne dokumentacije še ni bila podana velja omeniti, da gojitelji v testni fazi (prva 4 leta) ne bodo zavezani, da letno proizvedejo 6500 kg suhih cvetov, kot je bilo to razvidno iz razpisne dokumentacije. Količina, ki jo bodo morali doseči bo vlada oziroma za ta projekt zadolžene osebe v komisiji izdali na podlagi preteklega povpraševanja in ponudbe, ki jo imajo Coffe Shopi, ki jih gojitelji oskrbujejo.

(Vir: https://mjbizdaily.com/netherlands-to-open-applications-for-cannabis-cultivation-experiment-next-month/ ; https://mjbizdaily.com/netherlands-receives-149-grower-applications-for-recreational-cannabis-experiment/ )

Z obiskom strani se strinjate, da samovoljno dostopate na spletno mesto, odgovarjate za svoja dejanja in ste starejši od 18 let.