Kaj je grinder / mlinček za zelišča?

grinder/mlinček za zelišča

Mlinček za zelišča oziroma grinder je obvezna oprema vsakega pravega ljubitelja konoplje. Že od davnih 60ih let ljubitelji konoplje uporabljajo mlinčke zato, da svoje mastne in debele cvetove zmeljejo v fino zmleta zelišča. Uporaba mlinčkov prinaša veliko prednosti, ki jih bomo podrobneje opisali v naslednjih vrsticah. Kljub temu, da je začetna investicija za spodoben grinder eden od faktorjev, ki veliko uporabnikov konoplje odvrne od nakupa je po našem mnenju, v kolikor ste reden uporabnik rekreativne konoplje, to ena najboljših investicij, ki jih lahko storite zase. V nadaljevanju vam bomo podali nekaj nasvetov, s katerimi vam bomo olajšali vašo odločitev pred nakupom.

Čemu je mlinček za zelišča/grinder sploh namenjen?

Poglavitni namen mlinčka je mletje večjih delov cvetov konoplje v manjše in enakomernejše dele. Ker so zelišča manjša in bolj enakomerno zdrobljena jih lažje in tudi kvalitetnejše uživamo. Mnogo enostavneje je zviti zvitek, natlačiti vodno pipo ali ponovno napolniti vaš vaporizer. Izkoristek cvetov se na takšen način poveča, saj je gorenje oziroma uparjanje bolj enakomerno, prav tako pa ne prihaja do nobenih zamašitev, ki jih lahko povzročajo večji delci.

Prednosti uporabe mlinčkov/grinderjev

Ena največjih prednosti uporabe grinderja je ta, da zelišča oziroma konopljo zmelje na male enakomerne delce. Zaradi tega je kajenje bolj prijetno in blago, poleg tega pa s tem odklenete celoten terpenski profil vaših cvetov. Cvetovi bodo zaradi tega bolj aromatični ter tudi bolj okusni.

Ker se cvetov ne dotikate ohranite na cvetovih vse dragocene kanabinoide, ki bi se v nasprotnem primeru znašli na vaših prstih. Zaradi tega posledično tudi povečate moč same konoplje, saj v procesu mletja niste izgubili nobenih kanabinoidov. V kolikor si boste omislili 4 delni mliček, boste na dnu lahko zbirali dragocene kristale kiefa, ki so prava češnja na torti za vsakega pravega ljubitelja konoplje.

Različni tipi mlinčkov/grinderjev

Mlinčki oziroma grinderji so lahko narejeni iz različnih materialov. Lahko so narejeni iz kovin, plastike ali lesa. Po našem mnenju je najbolje izbrati mlinčke, ki so narejeni iz kovine, kljub temu, da so po navadi nekoliko dražji. Njihovi glavni prednosti sta obstojnost ter veliko lažji način čiščenja. Poleg tega ločimo mlinčke tudi po temu iz koliko različnih prekatov so narejeni:

-2 delni: narejeni so iz pokrova in dna, na katerem so nožki

2 delni mlinček / grinder

-3 delni: narejeni so iz pokrova, dna, na katerem se nahajajo nožki in shranjevalnega prekata

3 delni mlinček / grinder

-4 ali več delni:narejeni so iz pokrova, dna na katerem se nahajajo nožki, shranjevalnega prekata in prekata oziroma prekatov v katerih lovimo tako imenovani kief.

Poleg zgoraj omenjenih modelov obstajajo tudi bolj enostavne rešitve, kot so tako imenovani Grindercard, ki je kot nekakšno priročno strgalo, ki je velikosti bančne kartice in je izjemno enostaven za shranjevanje in uporabo. V kolikor pa imate višek denarja in ste nekoliko bolj tehnični tip, si lahko omislite tudi električni grinder oziroma mliček.

električni mlinček / grinder
Grindercard

Kako uporabljati mlinček/grinder?

Ne glede na to kakšen tip mlinčka si boste omislili je upora le teh vedno ista in izredno enostavna.

  1. Na rahlo in ne preveč na gosto napolnimo grinder z zelišči. Mlinček je pravilno napolnjen takrat, ko ga še vedno enostavno vrtimo. Raje kot da mlinček preveč napolnite, večkrat meljite manjše količine.
  2. Sedaj grinder le izpraznite in začnite uživati v vaših zeliščih.

Čiščenje mlinčka

Kot skorajda vsaka stvar, bo tudi vaš mlinček vsake toliko časa potreboval nekaj čiščenja. Če ne zaradi drugega boste med čiščenjem iz skritih kotičkov zagotovo nabrali nekaj kiefa. Bolj kot bodo ”mastni” vaši cvetovi, bolj pogosto boste morali čistiti svoj mlinček.

Za temeljito čiščenje uporabite trdo ščetko s katero boste lažje odstranili ”umazanijo” iz skritih kotov. V kolikor ščetka ni dovolj, mlinček predhodno za nekaj časa namočite v izopropilni alkohol ali sol pomešano z toplo vodo.

Viri:

povezava 1

povezava 2

Cannalogia.org ponuja pestro ponudbo vrtnarske opreme in izdelkov za vrtnarjenje.
Nakup izdelkov v spletni trgovini je mogoč le po predhodni obvezni izpolnitvi izjave, ki je pogoj za nadaljevanje dostopa in nakupa na spletni strani. S klikom na gumb »sprejmem« samodejno podajate izjave:
- izjavljam, da sem starejši od 18 let
- izjavljam, da nisem duševno bolan/a, oseba z začasno duševno motnjo, hujšo duševno zaostalostjo ali v postopku odvajanja odvisnosti ali rehabilitacije
- izjavljam, da suvereno in samovoljno dostopam na spletno mesto in odgovarjam za svoja dejanja
- izjavljam, da sem seznanjen/a z veljavno nacionalno in mednarodno zakonodajo;
soglašam s splošnimi pogoji prodaje sem seznanjen/a, da nekateri izdelki v prodaji vsebujejo organska semena in so namenjeni izključno kot spominek in ne za kaljenje, vzgajanje, gojenje in pridelavo rastlin.