Rast uporabe medicinske konoplje na Češkem

Uporaba medicinske konoplje

Kljub temu, da je trg z medicinsko konopljo (visok nivo THC-ja) na Češkem še vedno majhen se uporaba iz leto v leto povečuje. Glede na podatke, ki jih nedavno objavila Državna agencija za medicinsko konopljo (State Agency for Medical Cannabis) se je trg medicinske konoplje na Češkem v primerjavi z letom 2019 povečal kar za štirikrat.

V letu 2020 so bolniki v čeških lekarnah kupili okoli 68 kilogramov suhih posušenih cvetov medicinske konoplje. Leta 2019 so v lekarnah prodali le okoli 19 kilogramov, kar kaže na rastoči trend.

Kljub pričakovanjem, da se bo trg medicinske konoplje zaradi vključitve le te v javno zdravstveno zavarovanje močno okrepil se le to ni še zgodilo. Strokovnjaki menijo, da je delni razlog temu tudi ta, da za je zavarovalniško kritje le eden od dejavnikov, ki vplivajo na razvoj trga.

Po poročanju portala Marihuana Business Daily kljub vključitvi medicinske konoplje v javno zdravstveno zavarovanje, na trgu še vedno obstajajo izzivi, kot so birokratske ovire, sodelovanje med zdravniki in lekarnami itd. Ne glede na to pa trg počasi a vztrajno raste z izboljšanim dostopom.

Rekordni meseci prodaje medicinske konoplje v času epidemije

V mesecu Oktobru in Novembru so v lekarnah zabeležili rekordno prodajo do sedaj saj so v vsakem od mesecev prodali okoli 7 kilogramov posušenih cvetov. Prav tako je zanimiv podatek o številu bolnikov, ki se lahko zdravijo z medicinsko konopljo.

V letu 2019 je bilo število bolnikov nekaj pod 500, v letu 2020 pa se je številka več kot podojila in sedaj znaša 1103.

Najbolj spodoben podatek pa je število zdravnikov, ki so medicinsko konopljo predpisali svojim pacientom. Decembra 2019 je konopljo predpisalo 78 zdravnikov, v letu 2020 pa se je številka povečala na kar 123.

Od začetka leta 2020 so bolniki na Češkem upravičeni do kritja iz zdravstvenega zavarovanja, ki znaša 90% maloprodajne cene. To takšnega kritja so upravičeni pri nakupih do 30 gramov na mesec.

Za vsak nakup nad 30gramov/mesec morajo v lekarni plačati polno maloprodajno ceno. Kljub temu pri tem odloku obstajajo izjeme, saj lahko zdravniki pri bolnikih z resnimi težavami subvencionirano količino medicinske konoplje lahko dvignejo iz 30 na 180 gramov/mesec.

Ko so pri državni agenciji računali, koliko znaša povprečni nakup bolnika v lekarni so prišli do številke okoli 6 gramov na bolnika na mesec. Zanimiv podatek je tudi, da je kar 80% vseh receptov, ki so bili izdani namenjenih za zdravljenje kroničnih bolečin.

Trenutno je na Češkem edini domači proizvajalec cvetov v medicinske namene Elkoplast Slušovice, vso ostala ponudba pa prihaja od kanadskih proizvajalcev Aurora Cannabis in Canopy Growth.

Kot pravi Tomas Kubálek, izvršni direktor podjetja Czech Medical Herbs, ki je uvoznik medicinske konoplje s sedežem v Pragi je največji problem, da se na češkem ne pridela vsa konoplja namenjena v medicinske namene navzkrižje interesov. Do navzkrižja prihaja ker je Državna agencija za konopljo tako nadzorni organ, kot tudi prodajalec konoplje.

Kako je z medicinsko konopljo v Evropi

Na tem mestu velja omeniti, da so tudi na Poljskem doživeli velik skok prodaje konoplje v medicinske namene. Same številke pa so glede na velikost trga še vedno izjemno nizke. Na tem mestu se moramo kot vedno vprašati, kdaj bomo tudi v Sloveniji bolnikom omogočili kupovanje medicinske konoplje na recept ob enem pa vzpostavili tudi gojitvene pogoje, da bolnikom ne bo potrebno uživati konoplje, ki je prepotovala celoten ocean.

Ob tem bi se vzpostavila nova gospodarska panoga, ki je visoko likvidna, ima izjemen potencial v prihodnosti prav tako pa bi se odprlo izjemno veliko število dobro plačanih delovnih mest, ki bi obubožanemu gospodarstvu še kako pomagalo pri izhodu iz trenutne situacije.

(Vir: https://mjbizdaily.com/czech-medical-cannabis-sales-surge-but-market-remains-small/ )

Cannalogia.org ponuja pestro ponudbo vrtnarske opreme in izdelkov za vrtnarjenje.
Nakup izdelkov v spletni trgovini je mogoč le po predhodni obvezni izpolnitvi izjave, ki je pogoj za nadaljevanje dostopa in nakupa na spletni strani. S klikom na gumb »sprejmem« samodejno podajate izjave:
- izjavljam, da sem starejši od 18 let
- izjavljam, da nisem duševno bolan/a, oseba z začasno duševno motnjo, hujšo duševno zaostalostjo ali v postopku odvajanja odvisnosti ali rehabilitacije
- izjavljam, da suvereno in samovoljno dostopam na spletno mesto in odgovarjam za svoja dejanja
- izjavljam, da sem seznanjen/a z veljavno nacionalno in mednarodno zakonodajo;
soglašam s splošnimi pogoji prodaje sem seznanjen/a, da nekateri izdelki v prodaji vsebujejo organska semena in so namenjeni izključno kot spominek in ne za kaljenje, vzgajanje, gojenje in pridelavo rastlin.