Maroko bo v naslednjih tednih legaliziral uporabo konoplje

maroko legalizacija

Vlada maroške države je pretekli teden razpravljala o predlogu zakona, ki bo privedel do legalizacije konoplje. Kljub temu, da se bo konoplja leaglizirala bodo še vedno ostajale nekatere omejitve, ki jim bo potrebno slediti.

Tiskovni predstavnik vlade je najavil, da je le še vprašanje časa kdaj bo do sprejetja zakona prišlo. Kljub tajnosti so v javnost pricurljale nekatere podrobnosti, kako bo izgledala bodoča zakonodaja na tem področju.

Po poročanju Maroške tiskovne agencije predlog zakona predlaga gradnjo zakonite industrije konoplje. Predhodno imajo namen vse zainteresirane kmete povezati v zadruge, ki bi svoje izdelke nato lahko ponujale tako lokalnim kot tudi mednarodnim podjetjem iz sveta konoplje.

Po poročanju maroškega tiska predlog zakona predlaga gradnjo zakonite industrije konoplje z organiziranjem kmetov konoplje v “zadruge”, ki bi svojo letino prodale lokalnim ali mednarodnim “predelovalnim” podjetjem.

V predlogu zakona je opisana tudi pričakovana velikost konopljine industrije v Maroku. V preteklosti je britanska BBC trg konoplje v Maroku ocenila na 8 milijard ameriških dolarjev, maroške oblasti pa menijo, da je potencial za vrednost industrije konoplje vsaj 2-kratnik te številke.

V osnutku zakonodaje vlada ocenjuje, da trenutna ilegalna trgovina s konopljo letno utvari dobičke v vrednosti kar 15 milijard $. Po večini se tej dobički trenutno stekajo v žepe kriminalnih združb. Po raziskavi, ki je eden od temeljev zakona menijo da pridelovalci skupaj zaslužijo le okoli 0,5 milijarde $, ostalih 14,5 milijarde pa v žepe pospravijo mednarodne kriminalne združbe.

Nekatere podrobnosti predloga zakona

Kot je razvidno iz osnutka zakona ima država Maroko pri legalizaciji željo ustvariti nov model, ki bo temeljil na zadrugah kmetov, ki bodo izredno strogo nadzorovale kaj se bo dogajalo z pridelkom.

Vlada države Maroko je kot enega glavnih motiv za spremembe na tem področju izpostavila stiske tisočerih kmetov, ki so zaradi izjemno majhnih zaslužkov in življenja v ilegali zataknjeni v neprijetni situaciji, ki naj bi jih nova zakonodaja rešila.

Iz osnutka zakona je mogoče razbrati, da bodo za gojenje konoplje potrebno pridobiti posebno licenco za katero bodo lahko zaprosili le državljani Maroka, ki so polnoletni. Zanimiv podatek je tudi ta, da se bo gojenje konoplje lahko izvajalo le v tradicionalnih regijah, kjer ta dejavnost že sedaj poteka ilegalno. Katere natančno so te regije iz osnutka zakona ni razvidno.

Zakon predlaga tudi ustanovitev nacionalne agencije, ki bo zadolžena za nadzor zakonite trgovine s konopljo, prav tako bo trg strogo nadzorovan in urejen s posebnimi ukrepi. Poleg tega bo agencija zagotavljala možnost varnega skladiščenja za pridelovalce. Polno ime agencije je National Agency for the Regulation of Indian Hemp Activities.

Proizvodnja konoplje v Maroku se bo osredotočila na pridelavo konoplje v medicinske, farmacevtske in industrijske konoplje. Kot je bilo omenjeno že predhodno bo to dovoljeno le podjetjem, ki so registrirana v Maroku. Glede samega osnutka obstaja še veliko nejasnosti, vendarle pa velja poudariti, da gre za korak naprej, ki bi mu tudi v našem primeru veljalo slediti.

Maroška proizvodnja bi se osredotočila na konopljo za “medicinske, farmacevtske in industrijske namene” in dovolila samo podjetjem, registriranim v Maroku, da zaprosijo za dovoljenje za promet, izvozno ali uvozno dovoljenje.

Kaj je z rekreativno uporabo za turiste v dokumentu ni natančno opisano a skorajda zagotovo bodo za ponoven zagon trizma v državi dovolili uživanje konoplje in hašiša v nekaterih predelih države. Več o tem v katerem od naslednjih prispevkov.

(Vir: https://internationalhighlife.com/confirmed-morocco-will-legalize-weed-next-week/ )

Cannalogia.org ponuja pestro ponudbo vrtnarske opreme in izdelkov za vrtnarjenje.
Nakup izdelkov v spletni trgovini je mogoč le po predhodni obvezni izpolnitvi izjave, ki je pogoj za nadaljevanje dostopa in nakupa na spletni strani. S klikom na gumb »sprejmem« samodejno podajate izjave:
- izjavljam, da sem starejši od 18 let
- izjavljam, da nisem duševno bolan/a, oseba z začasno duševno motnjo, hujšo duševno zaostalostjo ali v postopku odvajanja odvisnosti ali rehabilitacije
- izjavljam, da suvereno in samovoljno dostopam na spletno mesto in odgovarjam za svoja dejanja
- izjavljam, da sem seznanjen/a z veljavno nacionalno in mednarodno zakonodajo;
soglašam s splošnimi pogoji prodaje sem seznanjen/a, da nekateri izdelki v prodaji vsebujejo organska semena in so namenjeni izključno kot spominek in ne za kaljenje, vzgajanje, gojenje in pridelavo rastlin.