Legalizacija kanabisa Nemčija: Trenutno stanje in obeti

Photo by Ingo Joseph from Pexels

V naslednjem prispevku, ki so ga pripravili pri spletnem portalu www.euronews.com si bomo podrobneje pogledali, kako se na prihajajočo legalizacijo uporabe kanabisa v rekreativne namene pripravljajo v Nemčiji.

Nekdanja klavnica v bližini mesta Dresden je sedaj dom na tisoče rastlinam kanabisa. Posajene so bile v mesecu Novembru, za žetev pa bodo pripravljene v mesecu Januarju. Predstavljale bodo prvo legalno žetev velikega obsega na nemških tleh. Podjetje, ki stoji za to operacijo sliši na ime Demecan.

Podjetje s sedežem v Berlinu je eno od treh podjetij, ki je zmagalo na razpisu za legalno gojenje kanabisa. Ostali dve podjetji svojo operacijo šele postavljata. Direktor podjetja Constantin von der Groeben pravi da: ”Gre za nekaj povsem novega, saj lahko trdimo da gre za edinstven objekt na nemških tleh.. Pravkar čakamo na prvo žetev. V naslednjem letu bomo v objektu proizvedli cirka1 tono posušenih cvetov kanabisa oziroma okoli 1000 kilogramov.”

Legalizacija Nemčija: Kakšno je stanje zakonodaje danes?

V Nemčiji je že kar nekaj časa (od leta 2016) dovoljeno prodajati cvetove kanabisa bolnikom, ki imajo potrdilo o zdravljenju s kanabisom . Nova vlada pod vodstvom kanclerja Olaf Scholza, ki je zaprisegla Decembra 2021 pa bi rada naredila še dodaten korak naprej in legalizirala prodajo kanabisa tudi za rekreativne polnoletne uporabnike. Le ti bodo lahko cvetove kanabisa kupovali v zato specializiranih licenciranih prodajalnah. Zakonodaja močno spominja na tisto, ki jo imajo v Kanadi in nekaterih zveznih državah v ZDA.

V zadnjih letih je v Berlinu zraslo kar nekaj start-up podjetij, ki so se osredotočila na področje kanabisa. Večina teh podjetij se je do sedaj ukvarjala predvsem z produkti za osebno nego, ki vsebujejo CBD. Eno takšnih podjetij je Sanity Group. Soustanovitelj podjetja Fabian Friede pozdravlja korake, ki vodijo v legalizacijo. ”Po mojem mnenju so koraki, ki se izvajajo na makro nivoju pravilni. Menim, da je premik proti legalni rekreativni uporabi odlična zadeva. Vendar smo trenutno vsi na trnih, saj ne vemo v katero smer se bo proces razvijal. Kot podjetje se pripravljamo na vseh področjih, saj natančno ne vemo v katero smer nas bo vodila prihodnost.”

Legalizacija Nemčija: Kako zgleda nova nemška koalicija

Novo vladajočo nemško koalicijo sestavljajo tri stranke: Soical demokratska stranka, Zeleni in Svobodna Liberalna stranka. Še preden so začeli z vodenjem so stranke skupaj sestavile koalicijsko pogodbo, napisano na 170 straneh. Prav v tej pogodbi so zapisane smernice, kako se bo ovijala sama legalizacija. V pogodbi je zapisano, da bodo licenčne prodajalne lahko prodajale le kanabisom odraslim državljanom. Več kot to pa iz pogodbe ni mogoče razbrati.

Kljub temu, da ne obstaja natančen datum, kdaj bo prišlo do uradne legalizacije lahko iz tega da ima vlada 4 letni mandat razberemo, da je to najdaljši možni čas sprejetja zakonodaje.

Soustanovitelj podjetja Sanity Group Finn Hänsel meni da: ”Ustanovljenih bo veliko start up podjetij. Okoli tega se bo razvila celotna industrija. Vse od regulatornih služb do dostavljalnih služb za trgovine, logistika, itd.. V začetku nas čaka prava eksplozija, ki bo ustvarila številna nova delovna mesta in državi prinesla nove davke. Kljub temu, da bo na trgu velia konkurenca je to za samo industrijo samo zaželeno, saj bodo na takšen način ustvarjena zdrava in boljša podjetja.”

Legalizacija Nemčija: Zaskrbljenost glede kriminala

Kljub vsemu pa kot je to v navadi pri takšnih premikih na bolje ni šlo brez kritik. Še posebej so do bili do predloga kritični v CDU, ki je krščasnko demokratična stranka. Gre za stranko ki je pod vodstvom Angele Merkel Nemčiji vladala zadnjih 16 let. Menijo, da obstaja bojazen, da bodo mladoletni imeli lažji dostop do kanabisa, saj jim bodo le tega lahko priskrbeli starejši prijatelji ali sorodniki. Polega tega menijo tudi, da se s tem ne bo zmanjšala stopnja kriminala, saj se bodo kriminalne združbe le premaknile na prodajo drugih prepovedanih drog, ob tem pa bodo kanabis na ulici prodajali ceneje kot licenčne prodajalne.

Negativno mnenje glede legalizacije je podala tudi policija, ki meni, da s tem le dodajamo še eno ”drogo” na listo dovoljenih, kot sta to sedaj nikotin in alkohol. Prav tako menijo, da se bo s tem povečala uporaba kanabisa.

Fabian Friede ima o tem nekoliko drugačno mnenje: ”Vemo da obstaja tveganje. Ko govorimo o uporabi pri mladoletnikih je to še posebej tema o kateri je potrebno bolj podrobno govoriti. Vendar v kolikor na tem področju ne nič spremenimo prav tako ne bo napredka. Vedeti moramo, da ljudje kanabis že danes uporabljajo. Ker je ilegalen je po navadi slabše kvalitete, prav tako pa poleg tega s tem le podpiramo organizirani kriminal, ki je sedaj edini, ki ima korist od tega. Kako je lahko to bolje od tega, kaj je sedaj predlagano?”

Prav debata o tem, da se z novo zakonodajo zmanjša moč organiziranega kriminala in posledično pobere veliko davkov je ena glavnih tematik.

Končno mnenje

Kot lahko vidimo tudi v Nemčiji še niso blizu dne, ko bodo lahko prebivalci legalno kupili nekaj cvetov kanabisa in jih v miru uživali v domačem okolju. A javni diskurz poteka v pravi smeri. Kaj kmalu se zna zgoditi, da boste ob naslednjem obisku Nemčije v kakšnem lokalu ob dobri nemški pivi ”pokadili” tudi pravo nemško ”domačico”.

Prav tako si želimo, da bo nova vladajoča koalicija v Sloveniji ne le ujela ta nemški vlak, ampak ga tudi prehitela in si s tem odprla veliko nemško tržišče, ki ga bo v vsakem primeru nekdo zapolnil. Upajmo, da bomo tokrat to mi.

(Vir: https://www.euronews.com/next/2022/01/03/germany-s-cannabis-start-ups-flourish-as-the-country-moves-to-legalise-recreational-use-of )

Cannalogia.org ponuja pestro ponudbo vrtnarske opreme in izdelkov za vrtnarjenje.
Nakup izdelkov v spletni trgovini je mogoč le po predhodni obvezni izpolnitvi izjave, ki je pogoj za nadaljevanje dostopa in nakupa na spletni strani. S klikom na gumb »sprejmem« samodejno podajate izjave:
- izjavljam, da sem starejši od 18 let
- izjavljam, da nisem duševno bolan/a, oseba z začasno duševno motnjo, hujšo duševno zaostalostjo ali v postopku odvajanja odvisnosti ali rehabilitacije
- izjavljam, da suvereno in samovoljno dostopam na spletno mesto in odgovarjam za svoja dejanja
- izjavljam, da sem seznanjen/a z veljavno nacionalno in mednarodno zakonodajo;
soglašam s splošnimi pogoji prodaje sem seznanjen/a, da nekateri izdelki v prodaji vsebujejo organska semena in so namenjeni izključno kot spominek in ne za kaljenje, vzgajanje, gojenje in pridelavo rastlin.