Fabric pots: kaj so in kakšne so njihove prednosti

fabric pots

Fabric pots ali po slovensko lonci iz tkanin (v angleščini slišijo tudi na ime Smart Pots, Fabric pot, Grassroots Pots, Gronest Pots ali Ipots) so eden najboljših možnih načinov za vzgojo rastlin. Zagotavljamo vam, da v tem primeru ne gre za najnovejšo modno muho. Gre za preverjeno uspešen način, kako vzgojiti zdrave in krepke rastline. Začetki uporabe takšnih loncev segajo že v 80-a leta prejšnjega stoletja. Takrat so prve takšne lonce začeli uporabljati v drevesnicah po ZDA.

V loncih iz tkanin lahko vzgajamo vse tipe rastlin od sadik do odraslih enoletnih rastlin zelenjave do trajnic ter tudi sadike dreves, ki v dovolj velikem loncu uspešno uspevajo tudi po več let.

Prednosti loncev iz tkanin oziroma Fabric Pots

Lonci iz tkanin imajo pred plastičnimi ali glinenimi lonci kar nekaj prednosti. Pa jih naštejmo:

”Zračno” obrezovanje korenin ali Air Pruning:

Kaj sploh je to ”zračno” obrezovanje korenin ali Air pruning. Gre za največjo prednost, ki jo imajo lonci iz tkanin pred klasičnimi tipi loncev. Ko pri tradicionalnih loncih korenine, ko jim zmanjka prostora trčijo v steno lonca. Takrat začnejo zaradi želje po iskanju kisika in prostora rasti po parametru lonca v krogu. Pri tem procesu se na koncu, ko zmanjka prostora ustvari velikanska in predvsem nezdrava koreninska gruda. Le ta bo na koncu zaradi nezmožnosti dobave kisika v koreninski sistem ”zadušila” rastlino, ki raste v loncu.

Lonci iz tekstila uspešno preprečujejo takšen pojav, kar je zasluga zračnosti, ki jo omogoča tekstil. Ko korenine dosežejo steno lonca iz tekstila se zaradi pomanjkanja vlage in obilice kisika ”zračno” obrežejo ali drugače rečeno konica korenine zaradi dehidracije umre. Ker ne more rasti naprej, korenina vso svojo energijo preusmeri v rast vedno novih manjših stranskih korenin. Te stranske korenine ustvarijo neverjetno gosto koreninsko omrežje, ki iz zemlje veliko bolj učinkovito črpa vlago in hranila. Zaradi večje učinkovitosti črpanja vlage in hranil rastline dosti hitreje rastejo in veliko bolj bogato obrodijo.

RAzlika v koreninskem sistemu (levo: fabric pot; desno plastični lonec)

Zdrava koreninska gruda je še toliko bolj pomembna pri presajanju sadik zelenjave in sadnih dreves. Ker v loncih iz tekstila koreninska gruda ohrani razvejanost korenin (korenine so razprte navzven in ne zavite v krogu) se sadike hitreje ukoreninijo v zemlji, kar se kaže v manjšem šoku pri presajanju, hitrejši rasti in posledično večjih pridelkih.

Zračnost oziroma oksigenacija:

Zelo velika prednost loncev iz tekstila oziroma fabric pots je tudi njihova zračnost. Zračnost korenin je osnova za zdrave korenine in posledično zdrave rastline. Med številnimi vrtnarji velja prepričanje, da rastline za uspešno rast potrebujejo le CO2. A to drži le do neke mere. Rastline (pri tem mislimo predvsem na koreninski sistem) za uspešno rast potrebujejo predvsem veliko kisika, ki ga lahko pridobijo le iz ozračja.

Ker so lonci iz tekstila izredno zračni, rastline kisik lahko absorbirajo preko celotne površine lonca, in ne samo preko odprte površine na vrhu. To je to navada pri plastičnih ali glinenih loncih. Povečana prisotnost kisika v koreninskem sistemu je pomembna za uspešno delovanje metaboličnega procesa, pri katerem rastline iz zemlje črpajo minerale in hranila. Kisik je prav tako pomemben za odstranjevanje odvečnega CO2 iz korenin, ki se ustvari pri dihanju koreninskih celic in mikroorganizmov. Korenine, ki imajo dovolj kisika bodo zelo robustne, velike in zdrave, kar se bo odražalo v zdravih in bujnih rastlinah ter velikih pridelkih.

Temperaturna kontrola / hladilni učinek

Še ena prednost, ki jo imajo tako imenovani smart pots oziroma fabric pots pred klasičnimi lonci je zmožnost temperaturne kontrole (termo-regulacija).

Lonci iz tkanin so zasnovani tako, da omogočajo pretok zraka skozi stene lonca, zaradi česar korenine s pomočjo oddajanja vlage (izparevanja) lažje nadzorujejo (nižajo) temperaturo, ki jo povzroča direktna svetloba. Podoben proces izvaja tudi naše telo ko s pomočjo oddajanja vlage (potenje) niža telesno temperaturo.

Pri klasičnih loncih se temperatura v stenah kopiči, rastline pa zaradi nezmožnosti oddajanja vlage skozi korenski sistem ne morejo tako učinkoviti nadzorovati (nižati) temperature.

Ker so korenine zaradi tega izpostavljene velikim temperaturam se pri rastlinah močno poveča možnost nastanka raznoraznih bolezenskih stanj. Prav tako pa se zmanjša rast in končni donosi rastlin.

Odlična odcednost/drenaža

Odlična odcednost / drenaža je eden glavnih dejavnikov uspešnosti kakršnegakoli gojenja rastlin. Pretirano zadrževaje vode v gojitvenem mediju je najpogostejši dejavnik za smrt rastlin, ki rastejo v loncih. Kljub temu, da ima velika večina loncev na trgu luknje za odtok odvečne vode je možnost pretiranega zadrževanja vlage v mediju pri klasičnih loncih še vedno zelo velika. Posledice tega pojava so bolezenska stanja, kot so gnitje korenin ter pojav nezaželenih gliv ali plesni.

Lonce iz tkanin je zaradi njihove izredne zračnosti in odcednosti (propustnosti) praktično nemogoče pretirano zalivati. Ker odvečna voda lahko odteka po celotni površini lonca (tako dno kot tudi stene lonca) bo medij, ki ga imamo v loncu zadržal le toliko vlage kot jo potrebuje. Prav odlična odcednost je ena od prednosti, ki jih imajo lonci iz tkanin oziroma fabric pots/smart pots pred klasičnimi lonci.

Možnost večkratne uporabe / Enostavno shranjevanje

Fabric pots / Smart pots oziroma lonce iz tkanin lahko ob pravilni uporabi uporabljamo več let ob predpogoju, da z njimi lepo ravnamo. Po uporabi lonce za nekaj ur pustimo, da se namakajo v vodi. Nato pa jih operemo v pralnem stroju brez uporabe detergentov. Priporočljiva temperatura za pranje je 30 stopinj C. Po pranju jih posušimo. Ko so suhi jih lahko enostavno zložimo in shranimo v suhem prostoru, kjer nas bodo čakali za naslednjo vrtnarsko sezono. S takšnim ravnanjem lahko lonce iz tekstila uporabljamo več sezon (vsaj 3 do 4 sezone).

V kolikor želite lonce iz tekstila oziroma fabric pots Ipots, ki so v celoti plod dela ekipe Cannalogia tudi sami preizkusiti, kliknite na povezavo.

Cannalogia.org ponuja pestro ponudbo vrtnarske opreme in izdelkov za vrtnarjenje.
Nakup izdelkov v spletni trgovini je mogoč le po predhodni obvezni izpolnitvi izjave, ki je pogoj za nadaljevanje dostopa in nakupa na spletni strani. S klikom na gumb »sprejmem« samodejno podajate izjave:
- izjavljam, da sem starejši od 18 let
- izjavljam, da nisem duševno bolan/a, oseba z začasno duševno motnjo, hujšo duševno zaostalostjo ali v postopku odvajanja odvisnosti ali rehabilitacije
- izjavljam, da suvereno in samovoljno dostopam na spletno mesto in odgovarjam za svoja dejanja
- izjavljam, da sem seznanjen/a z veljavno nacionalno in mednarodno zakonodajo;
soglašam s splošnimi pogoji prodaje sem seznanjen/a, da nekateri izdelki v prodaji vsebujejo organska semena in so namenjeni izključno kot spominek in ne za kaljenje, vzgajanje, gojenje in pridelavo rastlin.