V letu 2021 je konoplja postala 5 najdonosnejša rastlina v ZDA

V poročilu, ki ga je izdalo podjetje Leafly Holdings, Inc so ugotovili, da je bilo v letu 2021 v ZDA že bolj donosno gojiti konopljo kot riž ali bombaž.

V ZDA je mogoče rekreativno konopljo uživati v že kar 18 zveznih državah. Prav zaradi vedno večjega tržišča je kanabis postal ena izmed najbolj donosnih poljščin v ZDA.

”Kanabis lahko v zdravstvene namene uporabljajo že v 37 zveznih državah, vendar so za raziskavo uporabili le podatke iz 11 zveznih držav kjer je bilo v letu 2021 mogoče legalno kupiti in tudi uživati kanabis. V teh 11 zveznih državah ima licenco za pridelavo kar 13042 kmetij, ki so v preteklem letu pridelale kar 2278 metričnih ton kanabisa. Za lažjo predstavo: s tolikšno količino kanabsia bi lahko napolnili kar 57 olimpijskih bazenov. S to količino se je ustvarilo kar 6,175,000,000 $ prometa.” v poročilu navajajo avtorji članka.

Najbolj dobičkonosne rastline v ZDA

S temi nekaj več kot 6 milijardami ustvarjenega prometa je kanabis postal peta najbolj donosna poljščina v ZDA v letu 2021. Poljščine, ki so uvrščene pred kanabisom pa so:

-koruza (61 milijard)

-soja (46 milijard)

-seno (17,3 milijarde)

-pšenica (9,3 milijarde)

Je pa kanabis v letu 2021 prehitel poljščine kot so bombaž (4,7 milijarde), riž (3,1 milijarde) in arašidi (1,3 milijarde). V poročilu pa se nahaja še en izredno zanimiv podatek, ki pravi, da je v kar petih zveznih državah ( Alaska, Colorado, Massachusetts, Nevada in Oregon) kjer je kanabis legalen celo najbolj donosna poljščina.

Cilji raziskave

Poglavitni cilj raziskave, ki so jo opravili pri podjetju Leafly je bil predvsem količinsko opredeliti letno proizvodnjo kanabisa v zveznih državah z možnostjo rekreativne uporabe, tako kot to počne Služba za ekonomske raziskave USDA za vse pridelke, ki niso kanabis.

”USDA (US Department of Agriculture ) vsako leto beleži letne donose, cene in predvidene donose za skorajda vse komercialno gojenje poljščine v ZDA. Kanabisa pa trenutno še ne spremlja saj je v nekaterih državah še vedno uvrščen na seznam drog Schedule I.” pravijo avtorji članka. Ob tem poudarjajo da: ”je počasi že prišel čas da se končno konča stigma, ki še vedno velja glede pridelovanja kanabisa. Še vedno se v veliko zveznih državah gojitelje kanabisa tre-tira manjvredno in dostikrat tudi poniževalno.

Ugotovitve, ki so objavljene v poročilu prav tako potrjuje nedavno objavljena študija. Študija, ki so jo opravili pri Marijuana Policy Project je pokazala, da je bilo v 11 zveznih državah, kjer je dovoljena licenčna prodaja kanabisa za uporabo v rekreativne namene ustvarjenih za kar 3,7 milijarde $ prometa. Glede na leto 2020 gre za kar 34% povečanje prometa.

Zaključek

Regulacija in legalizacija uporabe kanabisa za odrasle je v zadnjih nekaj letih ustvarila za več milijard $ pobranih davkov s katerimi so bili financirani pomembni programi ob tem pa je sama industrija po zveznih državah z legalnim kanabisom ustvarila več tisoč novih delavnih mest. Na drugi strani pa se v zveznih državah, kjer je kanabis za osebno uporabo še vedno ilegalen zapravlja izredno velike vsote davkoplačevalskega denarja za preganjanje nečesa, kar le bogati proračune ”pametnejših” zveznih držav, tako da lahko z gotovostjo ugotovimo, da je učinek legalizacije kanabisa v tem primeru multiplikativen.

Glede na to, da bomo v naslednjem 4 letnem obdobju imeli nekoliko bolj liberalno usmerjeno vlado, bi bil (vsaj po raziskavah sodeč) že skrajni čas, da tudi Slovenija postane država, kjer konoplja generira denar in ne le prazni proračunske blagajne. Upajmo, da to čim prej doživimo tudi mi.

(Vir: https://hightimes.com/news/cannabis-now-americas-fifth-most-profitable-crop/?fbclid=IwAR3bvNkAub7CDOPDNQ2h3ENgHVAlgFPPgnvDPDDLVdfhLFwHFz3aJVsjEx8 )

Cannalogia.org ponuja pestro ponudbo vrtnarske opreme in izdelkov za vrtnarjenje.
Nakup izdelkov v spletni trgovini je mogoč le po predhodni obvezni izpolnitvi izjave, ki je pogoj za nadaljevanje dostopa in nakupa na spletni strani. S klikom na gumb »sprejmem« samodejno podajate izjave:
- izjavljam, da sem starejši od 18 let
- izjavljam, da nisem duševno bolan/a, oseba z začasno duševno motnjo, hujšo duševno zaostalostjo ali v postopku odvajanja odvisnosti ali rehabilitacije
- izjavljam, da suvereno in samovoljno dostopam na spletno mesto in odgovarjam za svoja dejanja
- izjavljam, da sem seznanjen/a z veljavno nacionalno in mednarodno zakonodajo;
soglašam s splošnimi pogoji prodaje sem seznanjen/a, da nekateri izdelki v prodaji vsebujejo organska semena in so namenjeni izključno kot spominek in ne za kaljenje, vzgajanje, gojenje in pridelavo rastlin.