Nemčija legalizacija konoplje: kako bo izgledala?

Nemčija legalizacija konoplje: kako bo izgledala?

V preteklem tednu (20.10.2022) so luč sveta ugledale dolgo pričakovane ključne točke nemškega načrta za legalizacijo uporabe kanabisa za odrasle. Določbe, ki so pricurljale v javnost, naj bi pripravil minister za zdravje Karl Lauterbach (SPD) in zagotavljajo izjemen vpogled v to, kakšen bi lahko bil končni koalicijski načrt. Očitno bo od zdaj do takrat, ko bo nekdo v Nemčiji fizično kupil kanabis za rekreativno rabo, treba opraviti še veliko političnega dela, vendar je to prvi tovrstni pogled na to, o čem vladajoča koalicija vsaj močno razmišlja, če ne že kar poskuša izvesti.

V lanskem letu (2021) je Nemčija izvolila novo koalicijsko vlado. Ko se je prah po izidu volitev polegel, je koalicija jasno pokazala, da si bo prizadevala za legalizacijo uporabe kanabisa za odrasle in uvedbo regulirane nacionalne industrije. Do danes so legalizacijo uporabe za rekreativne namene sprejele le naslednje države: Urugvaj, Kanada in Malta. Velja omeniti, da ima od treh držav le Kanada urejen sistem prodaje za odraslo rabo, ki je na voljo vsem polnoletnim osebam ne glede na status državljanstva.

Nemčija legalizacija konoplje: Katere določbe so vključene?



Po prvotnem poročanju nemške medijske hiše RND (RedaktionsNetzwerk Deutschland ) so vključene komponente legalizacije ”ušle” iz ministrstva za zdravje, načrt pa “trenutno usklajujejo tudi z drugimi vpletenimi ministrstvi”, zaradi česar številni menijo, da bi lahko prišlo do kar nekaterih sprememb glede na trenutno predstavljene določbe.

Po mnenju pisca tega članka, so bile določbe razkrite in objavljene zato, da bi ugotovili, kakšni bodo odzivi javnosti in mednarodne skupnosti. Glede na odzive javnosti bodo najverjetne določbe ustrezno prilagoditi. Kljub temu, da gre le za domnevo pisca članka velja omeniti, da je to običajna taktika političnega komuniciranja, zlasti pri tako obsežni zakonodaji. Gre odličen način za pridobivanje povratnih informacij in vpogleda, hkrati pa tudi zmanjšuje možnost večjih polemik. Glede na povedano je v nadaljevanju predstavljenih nekaj glavnih določb, ki so vključene v današnjo novico:

  • 18 let je zakonsko dovoljena starost za nakup/posest kanabisa
  • omejitev posedovanja do 20 gramov v javnosti
  • domače gojenje do 2 rastlin za samooskrbo
  • omejitev vsebnosti THC na 15% za izdelke, ki se prodajajo osebam, starejšim od 21 let
  • omejitev vsebnosti THC na 10% v izdelkih, ki se prodajajo osebam med 18. in 21. letom starosti
  • varovalni pasovi maloprodaje okoli šol in drugih določenih ustanov
  • Splošna prepoved oglaševanja v industriji
  • Prodaja v lekarnah in specializiranih trgovinah
  • Možnost, da v trgovinah dovolijo “možnosti za uživanje”.
  • Možna davčna odmera na podlagi vsebnosti THC
  • Vsa konoplja za trg bo pridelana doma (v Nemčiji)


Nemčija legalizacija konoplje: Prostor za izboljšave in pojasnila

Pa poglejmo kakšne razlike obstajajo med določbami, ki jih predlagajo v Nemčiji in tistimi, ki jih imajo v država z legaliziranim kanabisom. V zveznih državah v ZDA, kje je kanabis legaliziran je zakonsko določena starost za uživanje konoplje 21 let. V Kanadi in Urugvaju je dovoljena starost 18 let. Na Malti, ki je bila prva evropska država, ki je legalizirala kanabis za rekreativno uporabo, je prav tako zakonsko določena starost 18 let, čeprav prodaja na Malti trenutno ni dovoljena.

Omejitev posedovanja do 20 gramov v javnosti je precej večja od tiste, ki je dovoljena na Malti. Na Malti je omejitev posedovanja na javnih površinah le 7 gramov, čeprav je na domu dovoljeno posedovati do 50 gramov in do štiri rastline. Omejitev gojenja dveh rastlin, o kateri poročajo iz Nemčije, vzbuja nekaj nasprotovanja, saj mnogi menijo, da je omejitev prenizka. Problematična bi se lahko izkazala tudi omejitev posedovanja v kombinaciji z omejitvijo števila rastlin, saj lahko že ena zdrava rastlina konoplje, gojena v omari, prinese veliko več kot 20 gramov konoplje. Zdi se, da bi bilo mogoče storiti več za uskladitev teh dveh omejitev, da bi se zmanjšale težave potrošnikov v času žetve.

Varovalni pasovi pri maloprodaji in prepovedi oglaševanja so bili pričakovani. Zagotovo bodo na koncu tudi vključeni v kakršno koli končno različico modela legalizacije, ki bo sprejeta. Prepovedi oglaševanja je glede na to, na koliko različnih načinov danes ljudje pridobivajo informacije, zlasti na internetu, težko uveljaviti, vendar bomo morali počakati in videti, kakšne strategije uveljavljanja bi lahko vključevale. Zgornja meja THC je morda najbolj zavajajoč vidik današnjih poročil, saj se zdi, da ni jasno, ali bo to veljalo za stvari, kot so kartuše za elektronske cigarete in koncentrate konoplje. Na drugih zakonitih trgih je običajno, da izdelki teh vrst vsebujejo precej večji odstotek THC kot 10-15 %. To bo treba dodatno obravnavati v dokončnem načrtu.

Nemški maloprodajni model se oblikuje

Trenutna novica je za vse nas najbolj zanimiva predvsem z vidika kako se bo konoplja v Nemčiji pridobivala, prodajala in uživala, ko bo vzpostavljen zakonit in reguliran trg. Vse od napovedi prizadevanja za legalizacijo so se številni strokovnjaki s področja konoplje po svetu spraševali, ali bo prodaja konoplje za odrasle omejena le na lekarne? Če so določbe v tekstu natančne bodo maloprodajne možnosti za potrošnike veliko bolj obsežne in lažje dosegljive. Poleg lekarn bi se konoplja prodajala tudi v specializiranih trgovinah in po možnosti prek interneta, kot je trenutna situacija v Kanadi.

Vse danes razkrite določbe se bodo v prihodnosti zagotovo še spreminjale in razvijale, vendar bodo osnovne določbe modela prodajnih mest z makro vidika verjetno ostale enake. Zagotovo bo do legalizacije potrebno opraviti še veliko dela, vendar lahko verjamemo in skorajda z gotovostjo trdimo, da bo po začetku zakonite prodaje v Nemčiji ta dovoljena na več različnih načinov, ne le v lekarnah. Glede na to, kar smo videli danes, se zdi, da so zelo realna možnost tudi ta o zakonitih družabnih salonih za uživanje (španski model Social Clubov)

Verjetno najpomembnejši del, ki je za same uživalce najbolj pomemben se nanaša na domačo vzgojo. Gre za določbo, ki jo treba pozdraviti in jo vzeti kot velik napredek pri sprejemanju nove zakonodaje. Dober predlog s katerim se bodo izognili težavam z mednarodnimi in celinskimi pogodbami, se zdi tudi, da bo treba vso konopljo za trg za odraslo rabo pridelati znotraj meja Nemčije. Isto pa skorajda zagotovo ne bo veljalo za vse izdelke namenjene za medicinsko uporabo, saj se bodo le ti poleg dela, ki bo proizveden v Nemčiji v določeni količini še vedno uvažali.

Predvidevam, da bo to popolnoma ločeno od medicinskih izdelkov, ki se bodo poleg domače proizvodnje verjetno še vedno uvažali.

Zaključek

Avtor članka je v izteku poudaril tudi izjemno pomembno dejstvo. Nemški trg ne bo vključeval le potrošnikov iz Nemčije. Nemčija ima več meja z drugimi državami kot katera koli druga država v Evropi – skupaj devet. Ko bo Nemčija neizogibno uvedla zakonito prodajo za odrasle, bo to v veliki meri storila za celotno evropsko celino in tudi za vse turiste, ki bodo nedvomno v rekordnem številu prihajali v Nemčijo. Le ti bodo prihajali iz okoliških držav ter tudi drugih celin, saj bi vsi radi uživali v novo vzpostavljenih svoboščinah. Zagotovo še ni podatka o tem kakšne količine kanabisa bo morala Nemčija pridelati, da bo zadovoljila potrebe vsega povpraševanja ki bo preplavilo nemške meje. Zanesljivo pa je, da bo ta ponudba drugačna od vsega, kar je zakoniti trg videl doslej. Prav zaradi tega bodo dovoljenja za gojenje znotraj nemških meja najverjetneje postala najbolj iskana dovoljenja za gojenje konoplje na svetu.

(Vir: https://internationalcbc.com/leaked-german-legalization-points-from-health-minister-homegrow-retail-stores-and-possession-of-up-to-20-grams/ )

Cannalogia.org ponuja pestro ponudbo vrtnarske opreme in izdelkov za vrtnarjenje.
Nakup izdelkov v spletni trgovini je mogoč le po predhodni obvezni izpolnitvi izjave, ki je pogoj za nadaljevanje dostopa in nakupa na spletni strani. S klikom na gumb »sprejmem« samodejno podajate izjave:
- izjavljam, da sem starejši od 18 let
- izjavljam, da nisem duševno bolan/a, oseba z začasno duševno motnjo, hujšo duševno zaostalostjo ali v postopku odvajanja odvisnosti ali rehabilitacije
- izjavljam, da suvereno in samovoljno dostopam na spletno mesto in odgovarjam za svoja dejanja
- izjavljam, da sem seznanjen/a z veljavno nacionalno in mednarodno zakonodajo;
soglašam s splošnimi pogoji prodaje sem seznanjen/a, da nekateri izdelki v prodaji vsebujejo organska semena in so namenjeni izključno kot spominek in ne za kaljenje, vzgajanje, gojenje in pridelavo rastlin.