Občutno zmanjšanje zasegov prepovedanih substanc na meji med ZDA in Mehiko

Še nedavno je bila meja med ZDA in Mehiko eden najbolj dejavnih delov sveta, kjer se je nezakonito tihotapila konoplja (in tudi ostale prepovedane substance). Veliko let so konopljo, gojeno v Mehiki in južneje na polobli, tihotapili v Združene države, kjer so jo nato distribuirali po celotnih ZDA.

V zadnjih letih (od legalizacije konoplje za rekreativne namene v Kaliforniji) pa se je povpraševanje po konoplji, gojeni v Mehiki precej zmanjšalo.

Širjenje zakonite trgovine s konopljo v ZDA je svoj vzpon začelo leta 2012 s sprejetjem ukrepov za legalizacijo uporabe za odrasle v zveznih državah Kolorado in Washington, kar je danes privedlo do stanja, ko skoraj polovica Združenih držav zdaj živi tam, kjer je konoplja zakonita, pri čemer številne zvezne države poleg dovoljenja za prodajo trenutno do neke mere omogočajo tudi gojenje na domu.

Glede na vse zgoraj navedene dogodke nikogar ne preseneča, da se je število zasegov konoplje na mejnih prehodih med ZDA in Mehiko v zadnjih letih zmanjšalo. Nekoliko pa preseneča, za koliko se je število zmanjšalo.

Poročilo CBP


Ameriški cariniki in mejni policisti, ki izvajajo varnostne operacije na mejnih prehodih Kalifornije z Mehiko, so v zveznem proračunskem letu 2022 opravili več kot 54,7 milijona pregledov potnikov, zasegli več kot 50 ton prepovedanih drog in prijeli več kot 74 000 kršiteljev predpisov o priseljevanju. Terenski urad CBP v San Diegu vključuje vstopna letališča San Ysidro, Otay Mesa, Tecate, Calexico, Andrade ter zračna in morska pristanišča v San Diegu.

V proračunskem letu, ki se je končalo 30. Septembra, so uradniki CBP na mejnih prehodih v okrožjih San Diego pregledali več kot 29 milijonov osebnih vozil, več kot 1,5 milijona tovornjakov, skoraj 19 000 avtobusov in skoraj 16 milijonov pešcev, ki so vstopali v ZDA.

Skupna količina zaseženih prepovedanih drog se je na šestih mejnih prehodih za vstop v Mehiko v primerjavi s prejšnjim obdobjem zmanjšala za 38 odstotkov. Zasegi konoplje so se zmanjšali za kar 98 odstotkov na 320 kilogramov, zasegi kokaina za 23 odstotkov na 8 790 kilogramov, zasegi heroina za 68 odstotkov na 764 kilogramov, zasegi meta-amfetamina za 23 odstotkov na 86 227 kilogramov in zasegi fentanila za 5 odstotkov na 6 704 kilograme.

Gre še za en podatek v nizu pozitivnih učinkov, ki jo ima legalizacija konoplje. Kot lahko tudi sami razberete iz poročila so se poleg konoplje (ki beleži res neverjeten upad) močno zmanjšal tudi uvoz drugih prepovedanih drog, saj se je (po skromnem mnenju avtorja) zaradi legalnosti uporabe konoplje močno zmanjšalo tudi povpraševanje po ostalih prepovedanih drogah, saj uporabniki svoje potrebe po ”sproščanju” sedaj lahko legalno nadomestijo s konopljo.

Še enkrat več se je pokazalo da ima vsaka prohibicija določenih substanc vedno le nasprotni učinek od želenega. Kratek nauk zgodbe je, da manj prohibicije prinaša tudi manjšo (oziroma drugačno) uporabo prepovedanih substanc in veliko manj kriminala, ki je povezan z preprodajo prepovedanih substanc.

(Vir: https://internationalcbc.com/cannabis-seizures-decrease-98-at-california-mexico-ports-of-entry/ )

Z obiskom strani se strinjate, da samovoljno dostopate na spletno mesto, odgovarjate za svoja dejanja in ste starejši od 18 let.