Legalizacija konoplje v evropi: kako bo legalizacija konoplje potekala v Nemčiji

Legalizacija konoplje v evropi: Nemčija

Počasi se kažejo obrisi tega, kako naj bi legalizacija konoplje iz gledala v Nemčiji. V začetku meseca Julija je nemška vlada z objavo osnutka zakona nakazalo kakšen bo prvi od dveh korakov legalizacije konoplje v rekreativne namene.

Nemško ministrstvo za zdravje je 5. julija končno objavila dolgo pričakovani osnutek zakona, ki bo urejal uporabo konoplje za osebno uporabo, gojenje konoplje na domu in ustanavljanje združenj pridelovalcev konoplje, zasnovanih podobno kot model socialnih klubov za konopljo. Kot kaže se bo sama legalizacija zgodila v dveh korakih.

V skladu z osnutkom zakona bodo lahko odrasle osebe, starejše od 18 let, posedovale do 25 gramov konoplje za osebno uporabo in gojile do največ tri rastline konoplje. Uživanje konoplje v “neposredni bližini” posameznikov mlajših od 18 let in radiju 200 metrov od šol, otroških in mladinskih ustanov, igrišč, javno dostopnih športnih objektov in območij za pešce med 7. in 20. uro, bo še naprej prepovedano. Pomembno je opozoriti, da bodo za določene nezakonite dejavnosti še naprej veljale globe in kazenske ovadbe.

Legalizacija konoplje v evropi: Ustanavljanje Konopljinih socialnih klubov

Osnutek zakona je postavil tudi temelje za ustanovitev Združenj pridelovalcev konoplje (gre za združenja podobna tistim, ki jim v Španiji pravijo Socialni klubi). Predlagana zakonodaja bo omogočala, da lahko združenje sprejme do 500 članov. Vsak član, ki pripada združenju, lahko za osebno uporabo prejme 25 gramov na dan ali 50 gramov na mesec. Poleg tega so združenja pooblaščena, da vsakemu članu zagotovijo največ sedem semen na mesec, ki se lahko uvozijo, ali pet potaknjencev/klonov na mesec.

Uživanje konoplje bo v prostorih društev strogo prepovedano in bo dovoljeno šele na razdalji 200 metrov od njihovega vhoda. Poleg tega je združenjem prepovedano kakršno koli oglaševanje ali sponzoriranje njihovih dejavnosti. Nemške deželne vlade bodo pristojne za urejanje števila združenj, ki so dovoljena v okrožju ali mestnem območju, z izdajo odlokov z največjo omejitvijo enega združenja na 6 000 prebivalcev.

Za Nemčijo pa je prava prelomnica predvsem umik konoplje iz Zakona o mamilih in drugih povezanih zakonov. S to potezo se industriji medicinske konoplje zagotavlja večja prožnost, čeprav je treba opozoriti, da predlagana zakonodaja bistveno ne spreminja obstoječe industrije medicinske konoplje. Namesto tega se osredotoča predvsem na izboljšanje dostopa do medicinske konoplje, saj bolnikom omogoča, da za svoje zdravilo pridobijo običajen recept za konopljo in ne specializiranega recepta za narkotike.

Kakšni so naslednji koraki?

Predlog drugega dela načrta legalizacije bo objavljen v drugi polovici leta 2023, potem ko ga bo pregledala Evropska komisija, šlo pa bo za regionalne pilotne projekte s komercialnimi dobavnimi verigami, verjetno po vzoru Švice in Nizozemske.

Cilj modela legalizacije v dveh korakih je legalizacijo konoplje za osebno uporabo v državi, ob tem pa obravnavati varovanje javnega zdravja, preprečevanje in izobraževanje o uporabi konoplje, omejiti nezakoniti trg ter okrepiti zaščito otrok in mladih.

Ali bo takšen način legalizacije učinkovito dosegel te cilje, še ni znano. Upoštevati pa je treba, da je imela Nemčija sprva ambiciozen načrt legalizacije konoplje v državi z vzpostavitvijo komercialne dobavne verige za konopljo za odraslo uporabo s potencialnimi davčnimi prihodki v višini več milijard dolarjev, s čimer bi postala prva evropska država, ki bi legalizirala prodajo konoplje.

Vendar se je nato soočila s pravnimi ovirami mednarodne in evropske zakonodaje, ki ne dovoljujejo dostopa do konoplje za rekreativno uporabo. Čeprav bi mednarodne pogodbe lahko imele manjši vpliv v smislu pravnih posledic, kot je razvidno iz primerov Urugvaja in Kanade, bi kršitev zakonov EU o drogah lahko privedla do strogih sankcij. Zato je nemška vlada spremenila svoj načrt in predstavila osnutek zakona, ki je bolj usklajen z evropskimi zakoni, saj izključuje komercialno prodajo izdelkov iz konoplje.

S sprejetjem nekomercialnega modela za legalizacijo konoplje v državi bi Nemčija lahko postala tretja članica EU, ki bo uredila osebno uporabo, in tako sledila Malti in Luksemburgu, ki sta to storili v preteklih dveh letih.

Legalizacija konoplje v evropi: Zakaj je pomembno, da se v Nemčiji konoplja za osebno uporabo legalizira ?Glavni namen zakaj nas tako zanima kakšen bo model legalizacije konoplje v Nemčiji je v tem, da bo kot kaže Nemčija predstavljala vzorčni primer. Le temu bi lahko v prihodnosti sledilo več evropskih držav, kar bi spodbudilo druge države, da si prizadevajo za ureditev konoplje. To se kot kaže že dogaja na Češkem, ki je po napovedih v Berlinu že napovedala namero za legalizacijo konoplje.

Poleg tega bi lahko vzpostavitev regionalnih pilotnih projektov v Nemčiji po pregledu Evropske komisije spodbudila druge države EU, da razmislijo o poskusih z nadzorovano prodajo izdelkov iz konoplje. To bi jim omogočilo oceno učinkov popolne legalizacije. Vendar pa bo morala EU sama pregledati svoje zakone glede urejanja prodaje konoplje za rekreativne namene v ostalih državah članicah.

Za zdaj pa bo od Nemčije odvisno, ali bo osnutek zakonodaje uspešno izvedla in začela veljati. Osnutek zakona ministrstva za zdravje naj bi vlada potrdila do avgusta. Nato bo moral zakon sprejeti še Bundestag, nemški zvezni parlament. Zato bi lahko bila odločitev o legalizaciji konoplje potencialno sprejeta še letos.

(Vir: https://www.forbes.com/sites/dariosabaghi/2023/07/10/germany-unveils-draft-bill-to-legalize-cannabis/?sh=73b73df92272 )

Cannalogia.org ponuja pestro ponudbo vrtnarske opreme in izdelkov za vrtnarjenje.
Nakup izdelkov v spletni trgovini je mogoč le po predhodni obvezni izpolnitvi izjave, ki je pogoj za nadaljevanje dostopa in nakupa na spletni strani. S klikom na gumb »sprejmem« samodejno podajate izjave:
- izjavljam, da sem starejši od 18 let
- izjavljam, da nisem duševno bolan/a, oseba z začasno duševno motnjo, hujšo duševno zaostalostjo ali v postopku odvajanja odvisnosti ali rehabilitacije
- izjavljam, da suvereno in samovoljno dostopam na spletno mesto in odgovarjam za svoja dejanja
- izjavljam, da sem seznanjen/a z veljavno nacionalno in mednarodno zakonodajo;
soglašam s splošnimi pogoji prodaje sem seznanjen/a, da nekateri izdelki v prodaji vsebujejo organska semena in so namenjeni izključno kot spominek in ne za kaljenje, vzgajanje, gojenje in pridelavo rastlin.