Analize laboratorijskega testiranja konoplje so pokazale občutno manipulacijo s podatki o vrednostih THC-ja

V ZDA so v raziskavi kjer so z neodvisnimi analizami nabrali podatke iz licenčnih laboratorijev za testiranje konoplje ugotovili, da je vsebnost THC v cvetovih konoplje, ki se prodajajo v zakonitih trgovinah v štirih državah, rutinsko in sistematično napihnjena, včasih celo za 25 % ali več.

Še bolj zaskrbljujoče pa je, da je analiza, ki jo je opravil gospod Yasha Kahn iz laboratorija MCR Labs, ki ima državno licenco za testiranje konoplje v Massachusettsu. Le ta je pokazala tudi dokaze o manipulaciji podatkov pri laboratorijskem testiranju kvasovk in plesni, kar je za same uporabnike še bolj zaskrbljujoče. 

Analiza prav tako kaže, da so bili kontaminirani izdelki, ki so na testiranju dobili negativno oceno bamesto da bi bili poslani na uničenje predani in na koncu tudi prodani zakonitim trgovcem na drobno.

Prav tako je zaskrbljujoča potrditev, da se na zakonitih trgih konoplje v ZDA pojavlja inflacija jakosti THC, ki je pogosto nenadzorovana, prav zaradi tega pa še dodatno spodkopuje zaupanje potrošnikov v označevanje izdelkov.

Takšno početje pa lahko škodi verodostojnosti 34 milijard dolarjev vredne industrije konoplje in hkrati krši eno od glavnih obljub, ki je bila podana pri legalizaciji o zanesljivo preizkušenih in varnih izdelkih za končne potrošnike. 

Yasha Kahn, ki je tudi podpredsednik podjetja MCR Labs, ki se ukvarja tudi s  trženjem in podatkovno znanostjo, je pridobil anonimne rezultate laboratorijskih testov iz Marylanda, Massachusettsa, Michigana in Oregona. Nato je uporabil osnovna orodja za forenzično obdelavo podatkov, da bi prepoznal in količinsko opredelil nenormalne rezultate. Svoje ugotovitve predstavil na spletnem srečanju državnih regulatorjev 26. oktobra.

Opazovalci panoge so povedali, da je Kahnova analiza prvi znani poskus količinske opredelitve na več zakonitih trgih in je razkrila nekaj,  kar v krogih konoplje velja za razširjeno umazano skrivnost: odstotki THC, natisnjeni na etiketah izdelkov v zakonitih trgovinah, so pogosto močno napihnjeni.

Podkupovanje laboratorijev

V industriji konoplje že leta obstajajo trditve o podkupovanju laboratorijev, pri katerem proizvajalci in prodajalci konopljinih izdelkov iščejo laboratorije za testiranje, ki bodo dali prijazne rezultate v obliki visokih vrednosti THC.

V študiji, izvedeni v letih 2018-19, ki pa je bila objavljena šele letos v reviji PLOS One, so raziskovalci ugotovili, da je imela cvet konoplje, kupljen v Koloradu, "bistveno nižjo" moč THC, kot je bila oglaševana na etiketah izdelkov.

V 23 vzorcih, pridobljenih pri 10 trgovcih na drobno v Koloradu, je bila "povprečna opažena jakost THC za 23,1 % nižja od najnižjih navedenih vrednosti na nalepkah in za 35,6 % nižja od najvišjih navedenih vrednosti na nalepkah", so navedli raziskovalci s Šole za biološke znanosti Univerze Severnega Kolorada.

Nepravilne vrednosti učinkovin v izdelkih so problem v vseh državah, kjer se konoplja uporablja v medicinske namene in za rekreacijo," meni Yasha Kahn.  ''Redno in nenadejano napihovanje jakosti THC spodkopava zaupanje potrošnikov in zaupanje v reguliran trg. Še bolj neodgovorno dejanje pa je nenadzorovano manipuliranje s podatki o testiranju kontaminiranosti izdelkov, ki omogoča vstop nevarnih izdelkov na trg in s tem ogroža zdravje potrošnikov.'' 

Vzročno-posledična situacija

Ugotovitve poudarjajo, da so obljube o preverljivi varnosti izdelka, ki so volivce in zakonodajalce prepričale, da so legalizirali uporabo za odrasle in ustvarili današnjo državno zakonito industrijo konoplje, privedle do začaranega kroga, ki ga mnogi notranji akterji v industriji sprejemajo kot normalno poslovno ureditev.

Potrošniki, ki iščejo najboljšo kupčijo za omejen denar, se nagibajo k cvetovom konoplje z najvišjim deležem THC. To počnejo kljub temu, da odstotek THC ni pokazatelj kakovosti ali celo moči.  Trgovci na drobno zato kupujejo cvetove z visoko vsebnostjo THC samo pri dobaviteljih izdelkov, ki pa so znani po tem, da se odločajo za podkupovanje laboratorijev, pri čemer svoje cvetove predložijo v testiranje več laboratorijem in nato uporabijo najboljši rezultat.

Poleg tega se laboratoriji soočajo s tržnim pritiskom, da morajo predstaviti prijazne rezultate, saj v nasprotnem primeru tvegajo, da bodo izgubili posel z laboratoriji, ki so pripravljeni kršiti pravila.
Večina notranjih strokovnjakov bo vse to zlahka priznala, vsaj zasebno.

Metodologija analize

Kahn je pridobil podatke iz štirih zveznih držav na podlagi zahtevkov za dostop do javnih evidenc ali odprtih podatkov. Podatki vključujejo rezultate nivojev učinkovin za skoraj 400 000 vzorcev cvetov, ki jih je testiralo 70 različnih laboratorijev. Nekateri vzorci so vključevali tudi rezultate o kontaminaciji.

Pomemben podatek je tudi da so le ti anonimni: tako podatki laboratorijev kot tudi proizvajalcev cvetov. Veliko podatkovnih nizov je predstavljalo tako imenovano "normalno porazdelitev" - niz rezultatov v spektru, ki se drži znanega vzorca.  V nekaterih primerih so laboratoriji predstavili nekaj, kar je bilo videti kot normalna porazdelitev rezultatov THC, vendar je bil povprečni rezultat v primerjavi z drugimi laboratoriji, ki so testirali isto rožo, napihnjen za približno 25 %.

To pomeni, da bi lahko laboratoriji z normalno porazdelitvijo podatkov izjemno enostavno napihnili rezultate. Vendar je Kahn ugotovil tudi prekinitve v nizih podatkov, kar kaže na "nenormalno" porazdelitev, ki kaže na selektivno napihovanje THC, ki bi lahko znašalo do 50 % - kar pomeni, da je cvet konoplje, pri katerem je bilo na testu 14 % THC, označen kot 21 %.

Kahn je tudi ugotovil, da so nekateri laboratoriji predstavili spekter rezultatov z več "grbinami" ali vrhovi, kar kaže na selektivno manipulacijo podatkov za določene stranke ali vzorce in ne na splošno inflacijo. Cvetovi so bili tudi sumljivo povezani z okroglimi številkami, kot sta 25 % ali 35 %.

Prav tako je ugotovil nepravilno porazdelitev pri testiranju kvasovk in plesni. Namesto nabora rezultatov, ki bi bil "videti normalen", ko bi ga prikazali na grafu, je odkril laboratorije, ki so pretirano zastopali rezultate tik pred pragom neuspešnosti - zakonsko dovoljeno mejo za kontaminiranost, ki ob prekoračitvi pomeni, da je treba serijo pred prodajo očistiti oziroma v celoti zavreči. 

Zaključek

Sami podatki ne prikazujejo natančno, kaj laboratoriji počnejo, da dobijo te izmaličene rezultate, je opozoril Zachary Eisenberg, podpredsednik laboratorijev Anresco v San Franciscu, ki imajo licenco v Kaliforniji.

"V laboratoriju ali kako drugače se lahko igrajo številne igre, s katerimi se rezultati napihnejo," je dejal. "To postavlja vse regulatorne organe v zelo težak položaj pri urejanju laboratorijev in dokazovanju, ali laboratorij goljufa. Eisenberg je predsednik delovne skupine za konopljo pri Ameriškem svetu neodvisnih laboratorijev.

Združenje strokovnjakov, ki zastopa komercialne testne laboratorije, že leta poskuša opozoriti na težave pri testiranju konoplje. Eisenberg je prav tako povedal, , da je njegov laboratorij  izgubil skoraj vse svoje stranke za testiranje konoplje, saj so le te pobegnile v druge laboratorije, ki bodo rezultate prikrojili na način, ki ga oni ne bodo.

Tudi drugi laboratoriji, vključno s Kahnovim laboratorijem MCR Labs, so povedali, da so prav tako izgubili posle, ker so zavrnili napihovanje vrednosti THC ali ponarejanje podatkov, da bi omogočili prepoved in uničenje okuženih izdelkov.

"Kadar pri stranki opravimo test za aspergil ali pesticide, te stranke nikoli več ne vidimo," je dejal Eisenberg. "Sčasoma bo to le še dirka do dna. Le tisti, ki bodo pripravljeni igrati to igro, bodo ostali v poslu."

Na tem mestu velja poudariti da tudi semenske banke močno napihujejo vrednosti, ki jih dosežejo vrste konoplje v njihovih katalogih. Po poročanju gojiteljev, ki svoje cvetove pošiljajo v analizo zaradi tega ker jih potrebujejo za izdelavo preparatov namenjenim bolnim osebam so tudi tukaj odstopanja od realnih številk gibljejo pri okoli 20%.

Zato ne nasedajte vsemu kar je napisano ampak sami presodite, kakšne so realne vrednosti, ki jih lahko pričakujete. 

(Vir.https://mjbizdaily.com/marijuana-lab-testing-analysis-finds-routine-thc-inflation-data-manipulation/ )

Cannalogia.org ponuja pestro ponudbo vrtnarske opreme in izdelkov za vrtnarjenje.
Nakup izdelkov v spletni trgovini je mogoč le po predhodni obvezni izpolnitvi izjave, ki je pogoj za nadaljevanje dostopa in nakupa na spletni strani. S klikom na gumb »sprejmem« samodejno podajate izjave:
- izjavljam, da sem starejši od 18 let
- izjavljam, da nisem duševno bolan/a, oseba z začasno duševno motnjo, hujšo duševno zaostalostjo ali v postopku odvajanja odvisnosti ali rehabilitacije
- izjavljam, da suvereno in samovoljno dostopam na spletno mesto in odgovarjam za svoja dejanja
- izjavljam, da sem seznanjen/a z veljavno nacionalno in mednarodno zakonodajo;
soglašam s splošnimi pogoji prodaje sem seznanjen/a, da nekateri izdelki v prodaji vsebujejo organska semena in so namenjeni izključno kot spominek in ne za kaljenje, vzgajanje, gojenje in pridelavo rastlin.