Raziskava: Večina uživalcev konoplje v Kanadi le to kupuje na legalnem trgu

Gre za zanimivo raziskavo, ki nam lahko daje vpogled na to kaj se s časom zgodi v državah z legalnim trgom rekreativne konoplje. Po podatkih nacionalne raziskave vse več Kanadčanov kupuje konopljo na zakonitem trgu. Vladna agencija Statistics Canada je 18. marca 2024 objavila nacionalno raziskavo o porabi konoplje v državi.

Na podlagi zbranih podatkov z anketo v kateri je sodelovalo kar 2251 mladih odraslih, starih od 18 do 24 let, in 5185 odraslih, starih 25 let in več, ugotovitve kažejo, da več kot dve tretjini rekreativnih uporabnikov konoplje kupuje na zakonitem trgu. Med osebami, ki so konopljo uporabljale v zadnjih 12 mesecih, jih je nekaj več kot sedem od desetih (71,7 %) konopljo kupilo izključno v trgovinah kjer cvetove in ekstrakte prodajajo legalno.

Na vprašanje o razlogu za nakup iz zakonitih virov je kar 38 % vprašanih odgovorilo, da konopljo na legalnega izvora kupujejo zaradi varnosti samega proizvoda, 16,9 % zaradi udobnosti nakupa, 12,9 % pa zaradi želje po spoštovanju zakona. V isti raziskavi, ki je bila predstavljena lani (2022), je 61 % ljudi razkrilo, da so v zadnjih 12 mesecih uporabljali konopljo nabavljeno iz legalnih virov, kar pomeni povečanje s 53 % v letu 2021.

Rezultati same raziskave kažejo na uspeh kanadske politike o konoplji in konsolidacijo zakonitega trga, odkar je država leta 2018 legalizirala rekreativno konopljo. Pripravljenost za nakup konoplje iz legalnih virov potrjuje tudi drugo nedavno poročilo kanadskega statističnega urada, objavljeno v začetku marca 2024. Razkrilo je, da se je rekreativna prodaja konoplje, ki so jo opravili organi provinc, v primerjavi z letom poprej povečala za 15,8 %, pri čemer so izdatki znašali približno 4,7 milijarde dolarjev (to pa je nekaj proračunskih sredstev).

Podatki glede na starostno skupino


V raziskavi o konoplji, ki jo je izvedel kanadski statistični urad, je bilo analizirano tudi uživanje glede na starostno skupino. Ugotovitve razkrivajo, da je kar 38,4 % odraslih, starih od 18 do 24 let, in 34,5 % odraslih, starih od 25 do 44 let, poročalo o uporabi konoplje v zadnjem letu, v nasprotju s 15,5 % odraslih, starih 45 let in več, medtem ko je 8,7 % odraslih, starih od 18 do 24 let, 10,3 % odraslih, starih od 25 do 44 let, v istem časovnem obdobju poročalo o vsakodnevni ali skoraj vsakodnevni uporabi konoplje, v primerjavi s 4,8 % odraslih, starih 45 let in več.

Iz teh dokaj zapleteno podanih podatkov lahko sklepamo, da je uporaba konoplje v rekreativne namene pogostejša med mlajšimi odraslimi in da je vsakodnevna ali skoraj vsakodnevna uporaba bolj razširjena med mlajšimi starostnimi skupinami.

Zanimivo je, da so moški med odraslimi, starimi 45 let in več, pogosteje kot ženske poročali o vsakodnevnem uživanju konoplje, medtem ko med odraslimi, mlajšimi od 45 let, ni bilo razlik med spoloma. Razlike v uživanju med starostnimi skupinami odražajo tudi nakup izdelkov, saj kanadski trg zakonite konoplje ponuja široko paleto izdelkov z različno močjo THC in različnimi načini uživanja.

Cvetovi konoplje (62,1 %) in prigrizki iz konoplje (57,1 %) so bili najpogosteje uporabljeni izdelki v vseh starostnih skupinah v zadnjem letu. Medtem ko so mladi potrošniki raje kupovali vaporizatorje za enkratno uporabo, izvlečke in koncentrate konoplje, pijače iz konoplje ter cvetove konoplje, so starejši potrošniki raje kupovali tinkture iz konoplje in olja za oralno uporabo.

Podatki kažejo tudi razlike v nakupnih navadah glede na spol, saj 70,2 % moških raje kupovalo cvetje konoplje ( ženske le 48,4 %). Na drugi strani pa so bili prigrizki iz konoplje (Edibles) bolj priljubljeni med ženskami (62,7 %) kot med moškimi (51,9 %). Teh razlik pa ni bilo opaziti med mladimi odraslimi, starimi od 18 do 24 let.

Zaključek


Kar zadeva samo prodajo, je prodaja konoplje v rekreativne namene leta 2023 znašala več kot 5 milijard kanadskih dolarjev (več kot 3,6 milijarde USD). To je več kot leta 2022, ko je znašala približno 4,2 milijarde kanadskih dolarjev (približno 3,1 milijarde USD). Po legalizaciji rekreativne konoplje v Kanadi je panoga od leta 2018 v državni proračun do sedaj prispevala kar 43,5 milijarde dolarjev.

(Vir: https://www.forbes.com/sites/dariosabaghi/2024/03/19/nearly-72-of-canadas-cannabis-users-buy-from-legal-market-survey-finds/?sh=2c0dbb6d6556 )

Cannalogia.org ponuja pestro ponudbo vrtnarske opreme in izdelkov za vrtnarjenje.
Nakup izdelkov v spletni trgovini je mogoč le po predhodni obvezni izpolnitvi izjave, ki je pogoj za nadaljevanje dostopa in nakupa na spletni strani. S klikom na gumb »sprejmem« samodejno podajate izjave:
- izjavljam, da sem starejši od 18 let
- izjavljam, da nisem duševno bolan/a, oseba z začasno duševno motnjo, hujšo duševno zaostalostjo ali v postopku odvajanja odvisnosti ali rehabilitacije
- izjavljam, da suvereno in samovoljno dostopam na spletno mesto in odgovarjam za svoja dejanja
- izjavljam, da sem seznanjen/a z veljavno nacionalno in mednarodno zakonodajo;
soglašam s splošnimi pogoji prodaje sem seznanjen/a, da nekateri izdelki v prodaji vsebujejo organska semena in so namenjeni izključno kot spominek in ne za kaljenje, vzgajanje, gojenje in pridelavo rastlin.