Kaj je perlit?

Kaj je perlit?

Kaj je perlit je vprašanje na katerega Vam bomo bomo poizkušali kar najbolje odgovoriti v naslednjem prispevku. Perlit je izjemno uporaben substrat, ki se ga zelo pogosto uporablja tudi pri vzgoji konoplje. Skorajda vsak setveni substrat za rastline (ki je nekaj vreden) ga vsebuje v določeni količini. Kaj sploh je in kako ga uporabljati pri vzgoji konoplje vam bomo opisali v naslednjih vrsticah.

Kaj je perlit?

Perlit je izjemno lahek zrnat material bele barve. Na videz in na otip spominja na majhne koščke polistirena, vendar je dejansko izdelan iz ekspandiranega vulkanskega stekla, segretega na 1000 °C, dokler se ne “razpoči” (kot pokovka) na večkratno velikost. Je lahek, sterilen in enostaven za uporabo ter ima dolgo življenjsko dobo. Ni niti alkalen niti kisel.

Zaradi svoje ekspandirane narave je izredno porozen, zato zlahko vpija vodo, poleg tega pa izboljšuje odtekanje vode, zato je idealen za mešanje s kompostom. S tem novo nastali mešanici zagotovimo bolj prosto odtekanje vode. Perlit je še posebej uporaben pri razmnoževanju rastlin, vključno z izdelavo potaknjencev in setvijo semen. Drugi materiali, ki opravljajo podobne funkcije, so vermikulit, pesek in ostri pesek.

Prednosti uporabe Perlita

-Izboljšuje odvajanje vode: Optimalno odvajanje vode iz tal pomaga rastlinam, da se izognejo potencialno smrtonosnim patogenom in zadušitvi. Zadrževanje vode v substratu je zatočišče za smrdeče anaerobne bakterije, v vlažnih razmerah pa zaradi tega odlično uspevajo tudi glivične bolezni, kot je na primer gnitje korenin.

Z dodajanjem perlita v vaš gojitveni substrat ustvarite gojitveni medij, ki ima izjemno drenažo/odcednost s čimer močno zmanjšate možnost nastanka bolezni kot je gnitje korenin.

-Izboljša zračnost substrata: Korenine pri rastlinah konoplje lahko koreninski sistem poženejo izredno globoko v tla v kolikor je to mogoče. Poleg tega, da sprejemajo hranila in vodo, morajo korenine za boljšo presnov hranilnih snovi tudi dihati! Izmenjava plinov poteka med območjem korenin in ozračjem, slaba struktura tal pa lahko negativno vpliva na ta ključni proces.

Z dodajanjem perlita v tla se ustvarijo številni majhni zračni žepi, ki koreninam zagotavljajo zadostno količino kisika za lažje dihanje.

-pH-nevtralen: Kot pH-nevtralen izdelek perlit ne vpliva na kislost ali bazičnost vaše zemlje, kar vam pomaga preprečiti težave, kot je blokada hranil.

-Zmanjšuje zbitost tal: Zbitost tal nastane, ko se zmanjšajo prostori med delci zemlje. To ovira drenažo in zračenje. Ker ima perlit trdno strukturo in vsebuje veliko majhnih luknjic, pomaga preprečevati zgoščevanje in je odličen dodatek za že zgoščena in zbita tla.

Koliko perlita dodati vašemu gojitvenemu mediju?

V kolikor želite v substratu bolje zadrževati vodo in ne nameravate uporabljati veliko dodatnih hranil, dodajte 10-20 % perlita. Veliko dodatnega perlita lahko namreč lahko povzroči, da se hranila hitreje izpirajo iz zemlje, saj voda zlahka odteče skozi njo.

Če nameravate uporabiti veliko dodanih hranil ali dodatkov in želite doseči najhitrejšo rast rastlin, dodajte 30-50 % perlita.

Cannalogia.org ponuja pestro ponudbo vrtnarske opreme in izdelkov za vrtnarjenje.
Nakup izdelkov v spletni trgovini je mogoč le po predhodni obvezni izpolnitvi izjave, ki je pogoj za nadaljevanje dostopa in nakupa na spletni strani. S klikom na gumb »sprejmem« samodejno podajate izjave:
- izjavljam, da sem starejši od 18 let
- izjavljam, da nisem duševno bolan/a, oseba z začasno duševno motnjo, hujšo duševno zaostalostjo ali v postopku odvajanja odvisnosti ali rehabilitacije
- izjavljam, da suvereno in samovoljno dostopam na spletno mesto in odgovarjam za svoja dejanja
- izjavljam, da sem seznanjen/a z veljavno nacionalno in mednarodno zakonodajo;
soglašam s splošnimi pogoji prodaje sem seznanjen/a, da nekateri izdelki v prodaji vsebujejo organska semena in so namenjeni izključno kot spominek in ne za kaljenje, vzgajanje, gojenje in pridelavo rastlin.