Koliko časa THC ostane v našem organizmu in kako ga čim hitreje izločiti?

Količina časa, ki jo kanabis potrebuje, da se izloči iz Vašega organizma je odvisna predvsem od uporabnika in pogostosti kajenja.

Ob rednem kajenju se THC počasi skladišči v Vašem telesu. Več kot ga uživate, več časa boste potrebovali, da se THC izloči iz Vašega organizma. Kako hitro boste THC presnovili zelo zavisi od posameznikovega metabolizma, saj le ta močno vpliva na količino časa, ki ga telo potrebuje da kemikalijo izloči. Čas trajanja izločanja je prav tako odvisen od metode testiranja prisotnosti, saj se časi pri različnih metodah zelo razlikujejo. Glede na te spremenljivke vam v spodnjih odstavkih predstavljamo okvirne čase obstoja THC-ja v telesu, ter v nekaterih primerih tudi načine za hitrejše čiščenje vašega organizma.

THC v urinu

Najpogostejši način testiranja prisotnosti THC-ja, glavne psiho-aktivne substance v kanabisu je urinski test. Urinski test je tudi najcenejši način testiranja prisotnosti. THC ima pri tem načinu testiranja zelo dolgo obdobje zaznavanja.

Tabela: Prisotnost THC-ja v urinu glede na frekvenco uporabe:

Količina Uporabe Prisotnost (dni)
1x uporaba 5-8 dni
2-4x na teden 11-18 dni
5-6x na teden 33-48 dni
Dnevni uporabniki 49-63 dni

Urinski test ne preverja direktno prisotnost THC-ja ampak prisotnost metabolita THC-COOH. Prisotnost metabolita pomeni da telo še vedno predeluje THC.

Dolžina časa prisotnosti metabolita je najbolj odvisna od pogostosti uporabe. Ker se THC shranjuje v maščobi, se zaradi tega s časom nakopiči v telesu. Zato lahko trdimo, da se suhi uporabniki (oziroma tisti z zelo nizkim indeksom telesne maščobe) kljub isti uporabi prej očistijo svoj organizem. V spodnji tabeli prikazujemo okvirna čase trajanja prisotnosti v organizmu:

Količina Uporabe Prisotnost (dni)
1x uporaba Do 8 dni
Pogosta uporaba Do 15 dni
Redna uporaba Do 30 dni
Pretirana uporaba DO 77 dni

Za smernico … V kolikor ste reden uporabnik obstaja velika možnost, da THC v vašem organizmu ostane tudi do mesec dni po zadnjem zaužitju. Kot vedno pa se rezultati razlikujejo od posameznika do posameznika.

THC v slini

Najmanj časa je THC prisoten v slini. Ta metoda preizkušanja je najpogosteje uporabljena s strani prometne policije. Metaboliti THC-ja se bodo v vaši slini pojavili v roku 1 ure po zaužitju in v njej ostanejo do 24 ur po zadnjem zaužitju. Pri močnih uporabnikih lahko sledi THC-ja v slini ostanejo tudi do 72 ur po zaužitju. Ker se THC kopiči v telesu je priporočljivo (če je seveda mogoče …) test sline opraviti teden dni po zadnjem zaužitju kanabisa. V spodnji tabeli Vam podajamo nekaj smernic glede časa ohranitve THC-ja  v slini:

Količina Uporabe Prisotnost
1x uporaba Do 24 ur
Pogosta uporaba Do 72 ur
Redna uporaba Do 1 tedna

THC v laseh

Kljub temu, da poteka zelo burna razprava  ali je testiranje las sploh zanesljivo, lahko na drugi strani z gotovostjo trdimo, da THC v laseh ostane največ časa. Pri skoraj vseh testih so rezultati pokazali prisotnost drog v laseh tudi do 90 dni po zaužitju.

Ker lasje rastejo zelo konstantno se pri testiranju las vzorec vzame čim bližje lasišču. Ta vzorec laboratorijskim tehnikom lahko pokaže zapis vašega splošnega zdravja in vse kar ste zaužili v zadnjih 3 mesecih. Kaj bodo tehniki v vašem vzorcu iskali je odvisno od naročila kaj naj v vzorcu testirajo. Vendar Vas lahko na tem mestu pomirimo, saj je testiranje prisotnosti THC-ja v laseh zelo redko.

THC v krvi

Kar nekaj policistov, ki nasprotujejo rekreativnemu uživanju kanabisa, bi rado uvedlo, da se  v prihodnosti voznikom opravi odvzem krvi za prisotnost prepovedanih drog kar na licu mesta. Na tem mestu bi nas moralo skrbeti, koliko časa ostane THC v krvi. Na srečo uporabnikov krvni testi za prisotnost kanabisa niso prav pogosti, prav tako pa THC in njegovi metaboliti v krvi ne ostanejo prav dosti časa. Kanabinoidi so poznani po tem, da radi kar najhitreje najdejo kakšen ”zamaščen” del v telesu, kjer se potem shranijo. Da Vas bodo v prihodnosti poslali na spontan krvni test je zelo neobičajno, saj so le ti tudi zelo dragi.

V spodnji tabeli je prikaz trajanja prisotnosti THC-ja v krvi:

Količina Uporabe Prisotnost
1x uporaba Do 24 ur
Pogosta uporaba Do 72 ur
Redna uporaba Do 1 tedna

Kako prelisičiti urinski test?

Na žalost ne obstaja ultimativen način, kako prelisičiti urinski test, še posebej če ste reden uživalec kanabisa. V veliko primerih sploh ni pomembno koliko časa THC ostane v vašem organizmu saj dandanes na trgu že obstajajo izdelki, kot so pijače in tablete za razstrupljanje telesa, katerih edini namen je čiščenje urina za namene iskanja sledi prepovedanih drog (ne le THC-ja). Nekateri najbolj obupani pa gredo celo tako daleč da pri testu uporabljajo sintetični urin ali celo urin katerega od prijateljev nekadilcev, vendar lahko z gotovostjo trdimo da gre v vseh prej naštetih primerih za zelo tvegana početja.

Nekateri poizkušajo prelisičiti urinski test s tem, da nekaj ur pred samim testo popijejo pretirane količine vode in s tem razredčijo urin v organizmu. Vendar pri takem početju obstaja velika možnost, da zaradi preredkega urina testa prav tako ne boste opravili. Čeprav za spodaj opisano metodo ne obstaja noben znanstveni dokaz se veliko obupanih uporabnikov kanabisa na koncu zanaša na metodo uživanja pektina za čiščenje metabolitov iz organizma. Sadni pektin je škrob, ki se pridobiva iz celičnih sten sadja in zelenjave. Pogosto ga uporabljajo pri izdelavi marmelad ali kot konzervans. Velika verjetnost je da ga boste našli v vsaki bolje založeni lekarni ali drogeriji. Metoda pa deluje nekako takole:

-sadni pektin umešajte v izotonični napitek (primer Isostar, Getorade)

-mešanico popijte vsaj 2 uri pred testom (priporočljivo ga je zaužiti v manjših količinah tudi dan ali dva pred samim testom)

-za tem pa popijte še steklenico ali dve vode in nekaj vitamina B

Teorija pri metodi pravi, da zaradi tega ker je sadni pektin naravno pojavljajoče se vlakno le to sproži, da se THC izloča skozi črevesje in ne skozi urin, kot je to po navadi v organizmu. Kot pri vseh prej naštetih metodah pa je tudi tu na prvem mestu zdravje, zato metodo izvajajte v zmernih količinah.

Kot smo že prej omenili na žalost ne obstaja 100% način za prelisičenje urinskega testa. Prav lahko ste po takšnih poizkusih lahko zelo slabotni oziroma lahko ob pretiravanju tudi zbolite. V kolikor veste, da boste v prihodnosti imel urinski test za službo Vam lahko z naslednjimi nasveti pomagamo zanesljivo in temeljito očistiti svoj organizem:

-ukvarjanje s športom (potenje je najboljša stvar za izločanje THC-ja iz organizma)

-zdrava prehrana (čim manj mastna, saj se THC veže na maščobe)

-uporaba savne

-uporaba izdelka Soluzione schoum (izdelek prodajajo le v italijanskih lekarnah in pomaga pri hitrejšemu delovanju ledvic. Ob nakupu se o uporabi posvetujte z farmacevtom)

-pitje piva (pospešeno delovanje ledvic in s tem čiščenje organizma)

-in na koncu najpomembnejši nasvet od vseh …. naredite kratko pavzo z uživanjem kanabisa (edini način, ki dejansko deluje 😉

(vir: https://herb.co/2015/10/18/how-long-does-weed-stay-in-your-system/ )

Cannalogia.org ponuja pestro ponudbo vrtnarske opreme in izdelkov za vrtnarjenje.
Nakup izdelkov v spletni trgovini je mogoč le po predhodni obvezni izpolnitvi izjave, ki je pogoj za nadaljevanje dostopa in nakupa na spletni strani. S klikom na gumb »sprejmem« samodejno podajate izjave:
- izjavljam, da sem starejši od 18 let
- izjavljam, da nisem duševno bolan/a, oseba z začasno duševno motnjo, hujšo duševno zaostalostjo ali v postopku odvajanja odvisnosti ali rehabilitacije
- izjavljam, da suvereno in samovoljno dostopam na spletno mesto in odgovarjam za svoja dejanja
- izjavljam, da sem seznanjen/a z veljavno nacionalno in mednarodno zakonodajo;
soglašam s splošnimi pogoji prodaje sem seznanjen/a, da nekateri izdelki v prodaji vsebujejo organska semena in so namenjeni izključno kot spominek in ne za kaljenje, vzgajanje, gojenje in pridelavo rastlin.