5.A Obdobje cvetenja

Cvetenje konoplje po fazah

Kanabis je rastlina kratkega dne. Rastline začnejo cveteti, ko so izpostavljene dovolj dolgemu času brez svetlobe oziroma neprekinjene teme. Dolžino teme rastline merijo s pomočjo hormona imenovanega fitohrom (ang. Phytochrome). Hormon v rastlini obstaja v dveh oblikah aktivni in neaktivni. Neaktivna oblika skrajšano sliši na ime PFR. Aktivna oblika hormona pa se imenuje PR. Hormon se v aktivno obliko spremeni po 2 urah neprekinjene teme in se začne kopičiti v sami rastlini. Ko je nivo aktivnega hormona v rastlini več zaporednih dni na zadosti visokem nivoju rastlina prične z fazo cvetenja.

Koliko časa mora biti rastlina v temi, da prestopi v fazo cvetenja je v celoti odvisno od njene genetske zasnove. Sativa dominantne vrste za začetek cvetenja potrebujejo več ur teme, kot Indica dominantne vrste saj je njihovo geografsko poreklo bližje ekvatorja, kjer je dolžina dneva dosti bolj enakomerno porazdeljena skozi celotno leto.

Večina Indica dominantnih vrst v fazo cvetenja prestopi, ko prejmejo med 8 do 11 ur neprekinjene teme. Na drugi strani pa Sativa dominantne vrste potrebujejo tudi do 12 ur neprekinjene teme. Zato velja na tem mestu poudariti, da je v Sloveniji skorajda nemogoče zunaj gojiti Sativa dominantne vrste (razen na redkih področjih; beri Obala in Kras pa še to z veliko sreče v jesenskem času), saj bodo izredno težko dozorele. Višje in v bolj hladnem podnebju kot gojite, bolj se morate ozirati po Indica dominantnih hibridih. Zadnje čase vedno več semenskih bank ustvarja linije semen, ki so jim s pomočjo križanja genetik močno skrajšali čas cvetenja. Med temi vrstami najdemo kar nekaj Sativa dominantnih hibridov, ki zaradi skrajšanega časa cvetenja dozorijo tudi že v začetku meseca Oktobra, ko se vremenski pogoji dovolj dobri za uspešno zorenje cvetov.

Odrasle rastline kanabisa cvetijo vse od 6 tednov (izredno hitre vrste; tako imenovani Fast Flowering) do tudi 12 tednov ali več (čiste Sativa vrste, ki izvirajo iz ekvatorialnih območij Afrike in Srednje Amerike). Ker v Sloveniji velika večina vrst, ki jih gojitelji izberejo cveti okoli 8 tednov (te vrste dozorijo konec Septembra oziroma v začetku Oktobra), bomo za lažji prikaz, kako faza cvetenja poteka izbrali prav takšno časovno obdobje.

  1. Teden: Faza tranzicije in raztezanja

Kljub temu, da so vaše rastline že vstopile v fazo cvetenja bodo še vedno imele veliko potrebo po gnojilih za fazo vegetacije. Zato v prvem tednu še ni potrebe po takojšnji menjavi gnojil. Ta podatek je pomemben predvsem za tiste, ki uporabljajo tekoča gnojila skozi celotno obdobje vegetacije. V kolikor pa ste vaše rastline gnojili založno ta podatek ni pomemben. V prvem tednu se rastline še zelo raztezajo v višino. Zaradi tega je pri zunanjem gojenju izredno težko ugotoviti, ali so rastline že vstopile v fazo cvetenja.

  1. Teden: Prvi znaki

V drugem tednu cvetenja boste že opazili prve znake cvetenja. Rastline bodo na višjih in bolj osvetljenih predelih pognale male bele laske oziroma pestiče (ang. Pistils), ki se bodo pojavili na stičišču med glavnim steblom in velikimi listi (ang. Fan leaves). Iz teh malih pestičev se bodo med fazo cvetenja formirali cvetovi.

V tej fazi cvetenja gnojila za vegetacijo zamenjamo za tista, ki so primerna za fazo cvetenja. Razlika med njimi je, da imajo gnojila za fazo vegetacije večji poudarek na dušiku (N: primer razmerja je 7:4:10), medtem ko imajo gnojila za fazo cvetenja večji poudarek na fosforju (P; primer razmerja 4:8:7). V kolikor boste za gnojenje v fazi cvetenja uporabljali gnojila v prahu močno svetujemo uporabo iztrebkov netopirja (tako imenovani Bat Guano).

  1. Teden: Počasen konec rasti

Rastline bodo sedaj postopoma prenehale z rastjo in se v celoti usmerile v formacijo cvetov. Na predelih, kjer so se v prejšnjem tednu pojavili pestiči, se je že začela formacija pravih cvetov. Na teh mestih se že začnejo pojavljati prvi znaki smole in trihomov, ki pa so manjši in zelo redki zato vonj še ni tako izrazit in močan.

V tej fazi je zelo pomembno, da rastlina prejema zadostno količino hranil, ki so namenjena cvetenju. Prav v tem času rastline preko listov izredno hitro pokažejo, ali jim primanjkuje kakršnokoli hranilo, zato je pomembno, da jih v tem času še nekoliko bolj opazujemo in kar se da hitro odpravimo pomanjkanja. V kolikor tega ne naredimo se to hitro odraža pri končni količini in kakovosti samih cvetov. Prav tako velja omeniti, da v tej fazi gojitelji dostikrat radi pretiravajo z dodajanje gnojil v želji po čim večjih donosih, kar se kaže na konicah listov same rastline. Takšno bolezensko stanje se imenuje ”Nutrient burn”. V kolikor pride do takšnega stanja nemudoma opustite dodatno gnojenje, da si rastline čim prej opomorejo.

  1. Teden: Polna faza cvetenja

Do sedaj so rastline popolnoma prenehale z rastjo in vso energijo že usmerile v formiranje cvetov. Iz cvetov bodo še vedno izstopali beli pestiči, vendar bodo cvetovi z vsakim prihajajočim dnem bolj obilni in kompaktni. Večje kot je število cvetov in njihovih poganjkov, večja je tudi proizvodnja trihomov, kar se bo odražalo v vedno bolj opaznem vonju samih rastlin.

Ker so se rastline popolnoma ustavile z rastjo sedaj lahko popolnoma prenehamo z vsemi tehnikami manipulacije, kot so ovijanje ali obrezovanje. Prav tako je zaželeno (v kolikor tega niste storili že prej), da rastlinam postavite kakršnokoli oporo, saj cvetovi postajajo vedno težji zaradi česar so veje dosti bolje obremenjene in se lahko ob močnejšem vetru ali neurju prej zlomijo ali počijo.

V tej fazi rasti prav tako lahko začnete v svoj prehrambeni režim dodajati tako imenovane stimulatorje cvetenja, ki bodo cvetove naredili bolj kompaktne in aromatične.

  1. Teden: Polna faza cvetenja

V petem tednu cvetenja boste že lahko opazili, kako se vaši cvetovi konkretno debelijo. Prav tako bodo začeli poganjati novi cvetovi na mestih, ki so bila do sedaj še nezasedena (spodnji in bolj notranji deli vej, ki so bližje glavnemu steblu). S tem ko se debelijo sami cvetovi tudi sama rastlina postaja vedno bolj obilna. To je eden glavnih znakov, da je rastlina v polni fazi cvetenja. Drugi znak, ki bo prikazoval to stanje pa je vedno bolj intenziven in močan vonj, ki ga rastline oddajajo.

Pestiči, ki se nahajajo v cvetovih v tej fazi že začnejo z spreminjanjem barve. Iz svetlo bele se obarvajo v bolj rjave in jantarne odtenke. Prav tako svojo barvo začnejo spreminjati tudi trihomi, ki postajajo vedno naj prozorni saj se obarvajo v mlečno belo barvo.

6.,7.,8. Teden: Končna faza cvetenja

Kot smo že v začetku poglavja omenili, vse vrste kanabisa nimajo enakega časa cvetenja, kar se najbolje kaže prav v tej zadnji fazi, ki se pri Sativa dominantnih vrst lahko še zelo podaljša. Ker pa smo si za primer izbrali 8 tedenske vrste, smo sedaj že v zaključni fazi cvetenja, pri kateri se toplo priporoča, da prenehamo z gnojenjem rastlin in jih počasi začnemo ”čistiti” (ang. Flushing) oziroma zalivati le z vodo. Postopek spiranja je zaželeno začeti vsaj 2 tedna pred obiranjem rastlin, saj na takšen način rastlinam omogočimo, da iz njih speremo vsa nepotrebna gnojila (beri soli in minerale, ki so se v njih nabrali), kar se še posebej pozna pri samem okusu ko posušene cvetove tudi uživamo.

V kolikor si bolj kot velike cvetove želite večje količine smole namenjene za ekstrakcije je najbolje rastline po opravljenem spiranju še 1 teden pustiti popolnoma brez kakšne koli vode, saj na takšen način rastline spodbudimo k večji proizvodnji smole (kvaliteta nad kvantiteto). Se je pa treba v naravi vedno obnašati po vremenu, tako da je takšno početje dostikrat nemogoče.

Zalivanje rastlin v fazi cvetenja

Ker so sedaj naše rastline že popolnoma odrasle in so že v končni fazi vegetacije potrebovale velike količine vode, sedaj situacija ni nič drugačna. Od količine vode in hranil, ki jih bomo zagotovili vašim rastlinam je odvisna celotna količina in kakovost pridelka.

Zalivajte 1x do 2x na teden (odvisno od temperatur v tej fazi; višje kot so bolj pogosto) a takrat obilno. Kannabis je rastlina, ki obožuje vodo in je zmožna vase posrkati ogromne količine vode. V spletnih vodičih si lahko ogledate rastline (gre za res enormne rastline kanabisa), ki so 1x na teden prejele vsaka okoli 200 litrov vode. Najverjetneje v vašem primeru ne boste imeli takšnih problemov a nikoli ne veste ;). Ker želimo na tem mestu poudariti je, da v kolikor si želite visoke in kvalitetne donose je zalivanje v času cvetenja (tako kot v vegetaciji) v kolikor ni obsežnih padavin nujno.

DODATEK: Ali odstranjevati liste v fazi cvetenja?

Zdi se nam, da gre za eno izmed vprašanj, na katerega je zelo teko odgovoriti, saj obstaja toliko mnenj, kot je gojiteljev. Po našem mnenju gre za smotrno početje a le če se proces izvaja pravilno. V fazi vegetacije takšno početje strogo odsvetujemo.

V fazi cvetenja pa odstranjujemo le tiste liste, ki so za rast samih cvetov nepomembni. Liste odstranjujemo lahko 2x. Prvič v drugem tednu cvetenja in nato v 4 tednu cvetenja. Ko prvič odstranjujemo liste odstranimo le tiste največje oziroma tako imenovane ”Fan leaves”. Vse manjše liste pustimo, saj s bodo v roku 2 tednov zelo razrasli. V četrtem tednu pa je najbolje odstranjevati liste od glavnega stebla navzven. Na takšen način notranjost rastline naredimo bolj zračno, kar je še posebej zaželeno na bolj hladnih in vlažnih področjih. Prav tako iz sredine rastline lahko odstranimo vse tiste majhne cvetove, za katere vemo, da ne bodo dovolj svetlobe za formiranje kompaktnih cvetov. Na kratko rečeno odstranjujemo tisto za kar vemo, da ne bo imelo dovolj svetlobe za uspešno rast. Vendar velja na tem mestu omeniti, da rastlinam nikoli ne odstranimo toliko listov, da s tem onemogočimo bujno rast.

V kolikor kanabis gojite prvič, vam takšno početje odsvetujemo oziroma se učite le na eni rastlini in opazujte, kako se odziva na takšno početje. Prav tako je od vrste do vrste odvisno kako se odziva na odstranjevanje, saj so nekatere vrste dosti bolj dovzetne za takšno početje kot ostale. Kar lahko na koncu rečemo je le to da vaja dela mojstra.

Z obiskom strani se strinjate, da samovoljno dostopate na spletno mesto, odgovarjate za svoja dejanja in ste starejši od 18 let.