Švica poleti začenja s pilotnim programom rekreativne uporabe kanabisa

Eden največjih Evropskih poizkusih programov za rekreativno uporabo kanabisa se bo letos poleti začel izvajati v Baslu v Švici. V programu bo sodelovalo le okoli 400 ljudi, ki bodo lahko v določenih lekarnah kupovali kanabis z namenom uživanja v rekreativne namene.

Ob tem bodo udeleženci v programu redno morali izpolnjevati ankete oziroma vprašalnike, v katerih bodo odgovarjali na vprašanja o njihovem umskem in fizičnem stanju. Kanabis, ki ga bodo uporabljali tekom poizkusa bo zagotovila švicarsko podjetje Pure Production.

Kot vsaka stvar ki se tiče uporabe rekreativne konoplje tudi ta poizkus zamuja s svojo izvedbo. Spodnji dom Švicarskega federalnega parlamenta je izvedbo raziskave odobril že pred dvema letoma.

Strokovnjaki na področju uporabe rekreativne konoplje pa vseeno vidijo izvedbo tega program kot enega ključnih trenutkov a ne v pozitivnem smislu. Ker se izvedba programa vleče že celi 2 leti le ti kaže počasnost s katero se legalizacija uporabe v rekreativen namene izvaja po Evropi. V Evropi je že skorajda praksa, da se vsako stvar najprej testira in šele nato dejansko izvede.

Dober primer na tem mestu so ZDA kjer se legalizacija po zveznih državah širi brez predhodnih testiranj in ugotavljanja učinkov na posameznika in družbo, saj so informacije, ki jih zagotavljajo zvezne države, ki so prve legalizirale uporabo v rekreativne namen (beri Kolorado in Kalifornija) ponudile zadostno število podatkov o tem, da sama legalizacija prinaša veliko več pozitivnih učinkov kot negativnih.

Zadnji primer neuspešne izvedbe poizkusa je Nizozemski pilotni projekt, v katerem bi določeno število proizvajalcev zalagalo prodajalne po vsej Nizozemski (o tem si lahko več preberete v naslednjem prispevku), ki se še danes ni začel izvajati zaradi birokratskih ovir na katere je naletel.

(Vir: https://mjbizdaily.com/switzerland-aims-for-summer-start-of-recreational-cannabis-trial-program/ )

Cannalogia.org ponuja pestro ponudbo vrtnarske opreme in izdelkov za vrtnarjenje.
Nakup izdelkov v spletni trgovini je mogoč le po predhodni obvezni izpolnitvi izjave, ki je pogoj za nadaljevanje dostopa in nakupa na spletni strani. S klikom na gumb »sprejmem« samodejno podajate izjave:
- izjavljam, da sem starejši od 18 let
- izjavljam, da nisem duševno bolan/a, oseba z začasno duševno motnjo, hujšo duševno zaostalostjo ali v postopku odvajanja odvisnosti ali rehabilitacije
- izjavljam, da suvereno in samovoljno dostopam na spletno mesto in odgovarjam za svoja dejanja
- izjavljam, da sem seznanjen/a z veljavno nacionalno in mednarodno zakonodajo;
soglašam s splošnimi pogoji prodaje sem seznanjen/a, da nekateri izdelki v prodaji vsebujejo organska semena in so namenjeni izključno kot spominek in ne za kaljenje, vzgajanje, gojenje in pridelavo rastlin.