5. Cvetenje konoplje

Cvetenje konoplje po fazah

Cvetenje konoplje je čas, ko bodo vaše rastline postale občudovanja vredni grmički. Konoplja je rastlina kratkega dne. Rastline konoplje začnejo cveteti, ko so izpostavljene dovolj dolgemu času brez svetlobe oziroma neprekinjene teme. Dolžino teme rastline merijo s pomočjo hormona imenovanega fitohrom (ang. Phytochrome). Hormon v rastlini obstaja v dveh oblikah aktivni in neaktivni. Neaktivna oblika skrajšano sliši na ime PFR. Aktivna oblika hormona pa se imenuje PR. Hormon se v aktivno obliko spremeni po 2 urah neprekinjene teme in se začne kopičiti v sami rastlini. Ko je nivo aktivnega hormona v rastlini več zaporednih dni na zadosti visokem nivoju rastlina prične z fazo cvetenja.

Koliko časa potrebujejo različne vrste za začetek cvetenja?

Koliko časa mora biti rastlina v temi, da prestopi v fazo cvetenja je v celoti odvisno od njene genetske zasnove. Sativa dominantne vrste za začetek cvetenja potrebujejo več ur teme (zato te vrste rastlin pri zunanjem gojenju začnejo cveteti veliko pozneje; konec Septembra), kot Indica dominantne vrste (le te s cvetenjem začnejo že konec Julija/začetku Avgusta) saj je njihovo geografsko poreklo bližje ekvatorja, kjer je dolžina dneva dosti bolj enakomerno porazdeljena skozi celotno leto.

Večina Indica dominantnih vrst v fazo cvetenja prestopi, ko prejmejo okoli 8 do 9 ur neprekinjene teme. Na drugi strani pa Sativa dominantne vrste potrebujejo tudi do 12 ur neprekinjene teme. Zato velja na tem mestu poudariti, da je v Sloveniji skorajda nemogoče zunaj gojiti Sativa dominantne vrste (razen na redkih področjih; beri Obala in Kras pa še to z veliko sreče v jesenskem času), saj bodo izredno težko dozorele. Višje in v bolj hladnem podnebju kot gojite, bolj se morate ozirati po Indica dominantnih hibridih. Zadnje čase vedno več semenskih bank ustvarja linije semen, ki so jim s pomočjo križanja genetik močno skrajšali čas cvetenja. Med temi vrstami najdemo kar nekaj Sativa dominantnih hibridov, ki zaradi skrajšanega časa cvetenja dozorijo tudi že v začetku meseca Oktobra, ko se vremenski pogoji dovolj dobri za uspešno zorenje cvetov

Notranja vzgoja

Cvetenje konoplje pri notranji vzgoji poteka nekoliko drugače. Pri notranji vzgoji rastline v fazo cvetenja vstopijo takrat ko jim spremenimo režim osvetljave. Nek splošni konsenz, ki obstaja na tem področju je, da režim osvetljave iz klasičnega 18/6 spremenimo na 12/12 (tukaj je govora le o foto-perodnih vrstah in ne o Autoflower vrstah, ki v cvetenje vstopijo ne glede na ta kakšen režim osvetljave jim nudimo). S takšno spremembo bodo vse vrste (tudi Sativa dominantne vrste, ki za vstop v cvetenje potrebujejo daljša obdobja teme) vstopile v fazo cvetenja.

Določene Indica dominantne vrste bi lahko v fazo cvetenja usmerili že z režimom osvetljave 14/10, vendar se večina gojitelje odloča za preverjeno in ustaljeno prakso 12/12.

Pri notranji vzgoji je izredno pomembno (še posebej če ima gojitveni prostor višinske omejitve), da rastline ko dosežejo določeno višino nemudoma preklopimo v fazo cvetenja, saj rastline konoplje tudi v fazi cvetenja še rastejo v višino (več o tem si preberite v nadaljevanju poglavja). Sativa dominante vrste je potrebno v fazo cvetenja po navadi preklopiti hitreje kot Indica dominantne vrste, saj se lahko izredno hitro zgodi, da rastline hitro dosežejo višino sijalk, kar pomeni dodatne probleme, ki si jih ne želimo.

Cvetenje konoplje: Faze

Cvetenje konoplje poteka v različnih fazah. Odrasle rastline konoplje cvetijo vse od 6 tednov (izredno hitre vrste; tako imenovani Fast Flowering) do tudi 12 tednov ali več (čiste Sativa vrste, ki izvirajo iz ekvatorialnih območij Afrike in Srednje Amerike). Ker v Sloveniji velika večina vrst, ki jih gojitelji izberejo cveti okoli 8 do 9 tednov (te vrste dozorijo konec Septembra oziroma v začetku Oktobra), bomo za lažji prikaz, kako faza cvetenja poteka izbrali prav takšno časovno obdobje.

Na tem mestu velja poudariti, da rastlin tudi ko vstopijo v fazo cvetenja še vedno rastejo tudi v višino (pomembno predvsem pri notranjem gojenju). Sativa dominantne vrste bodo v času cvetenja konoplje dodatno zrasle med 60 do 90 cm, na drugi strani pa bodo Indica Dominantne vrste v višino dodatno zrasle še do 30 cm (hibridne vrste imajo razpone nkje med tema dvema podatkoma tako da lahko pričakujete raztezanje v višino okoli 45 cm).

Teden 1: Faza tranzicije in raztezanja

Rastline so vstopile v fazo cvetenja. Vegetativna rast se počasi zmanjšuje, prav tako pa imajo rastline od tukaj naprej drugačne potrebe po hranilih.

Kljub temu, da so vaše rastline že vstopile v fazo cvetenja bodo še vedno imele veliko potrebo po gnojilih za fazo vegetacije. Zato v prvem tednu še ni potrebe po takojšnji menjavi gnojil. Ta podatek je pomemben predvsem za tiste, ki uporabljajo tekoča gnojila skozi celotno obdobje vegetacije. V kolikor pa ste vaše rastline gnojili založno ta podatek ni pomemben. V prvem tednu se rastline še zelo raztezajo v višino, vendar kot smo omenili prej se le ta počasi zmanjšuje.

Veliko gojiteljev (vsaj pri zunanjem gojenju) pred začetkom cvetenja rastlinam nudi manjše doze gnojil za cvetenje (nekoliko večje količine fosforja), saj na takšen način rastlina v fazo cvetenja vstopi z nekaj osnovnimi hranili, ki bodo pospešili ta proces. Po naših opažanjih pa to ne nudi prav velike razlike, saj je veliko bolj pomemben čas teme.

Teden 2: Prvi znaki

V drugem tednu cvetenja boste že opazili prve znake cvetenja. Rastline bodo na višjih in bolj osvetljenih predelih pognale male bele laske oziroma pestiče (ang. Pistils), ki se bodo pojavili na stičišču med glavnim steblom in velikimi listi (ang. Fan leaves). Iz teh malih pestičev se bodo med fazo cvetenja formirali cvetovi.

V tej fazi cvetenja gnojila za vegetacijo zamenjamo za tista, ki so primerna za fazo cvetenja. Razlika med njimi je, da imajo gnojila za fazo vegetacije večji poudarek na dušiku (N: primer razmerja je 7:4:10). Medtem ko imajo gnojila za fazo cvetenja večji poudarek na fosforju (P; primer razmerja 4:8:7). V kolikor boste za gnojenje v fazi cvetenja uporabljali gnojila v prahu močno svetujemo uporabo iztrebkov netopirja (tako imenovani Bat Guano).

Guano je izredno enostaven za uporabo in vašim rastlinam nudi hranil do cca 1 meseca. Po enem mesecu gnojilo dodamo še enkrat.

Teden 3: Počasen konec rasti

Rastline bodo sedaj postopoma prenehale z rastjo in se v celoti usmerile v formacijo cvetov. Na predelih, kjer so se v prejšnjem tednu pojavili pestiči, se je že začela formacija pravih cvetov. Na teh mestih se že začnejo pojavljati prvi znaki smole in trihomov, ki pa so manjši in zelo redki zato vonj še ni tako izrazit in močan.

V tej fazi je zelo pomembno, da rastlina prejema zadostno količino hranil, ki so namenjena cvetenju. Prav v tem času rastline preko listov izredno hitro pokažejo, ali jim primanjkuje kakršnokoli hranilo, zato je pomembno, da jih v tem času še nekoliko bolj opazujemo in kar se da hitro odpravimo pomanjkanja.

V kolikor tega ne naredimo se to hitro odraža pri končni količini in kakovosti samih cvetov. Prav tako velja omeniti, da v tej fazi gojitelji dostikrat radi pretiravajo z dodajanje gnojil v želji po čim večjih donosih, kar se kaže na konicah listov same rastline. Takšno bolezensko stanje se imenuje ”Nutrient burn”. V kolikor pride do takšnega stanja nemudoma opustite dodatno gnojenje in rastline oskrbujte le z vodo, da si rastline čim prej opomorejo.

Teden 4: Polna faza cvetenja

Do sedaj so rastline popolnoma prenehale z rastjo in vso energijo že usmerile v formiranje cvetov (cvetenje konoplje) . Iz cvetov bodo še vedno izstopali beli pestiči, vendar bodo cvetovi z vsakim prihajajočim dnem bolj obilni in kompaktni. Večje kot je število cvetov in njihovih poganjkov, večja je tudi proizvodnja trihomov, kar se bo odražalo v vedno bolj opaznem vonju samih rastlin.

Ker so se rastline popolnoma ustavile z rastjo sedaj lahko popolnoma prenehamo z vsemi tehnikami manipulacije. S tehnikami je priporočljivo končati že takoj ko rastline vstopijo v fazo cvetenja. Prav tako je zaželeno (v kolikor tega niste storili že prej), da rastlinam postavite kakršnokoli oporo, saj cvetovi postajajo vedno težji zaradi česar so veje dosti bolje obremenjene in se lahko ob močnejšem vetru ali neurju hitro zlomijo ali počijo.

V tej fazi prav tako lahko počasi začnete v svoj prehrambeni režim dodajati tako imenovane stimulatorje cvetenja (gnojila, ki imajo večje koncentracije Fosforja in Kalija; najbolj priljubljeni so tako imenovani PK 13/14) izdelki, ki bodo cvetove naredili bolj kompaktne in aromatične.

Teden 5: Polna faza cvetenja

V petem tednu cvetenja konoplje boste že lahko opazili, kako se vaši cvetovi konkretno debelijo. Prav tako bodo začeli poganjati novi cvetovi na mestih, ki so bila do sedaj še nezasedena (spodnji in bolj notranji deli vej, ki so bližje glavnemu steblu). S tem ko se debelijo sami cvetovi tudi sama rastlina postaja vedno bolj obilna. To je eden glavnih znakov, da je rastlina v polni fazi cvetenja. Drugi znak, ki bo prikazoval to stanje pa je vedno bolj intenziven in močan vonj, ki ga rastline oddajajo.

Pestiči, ki se nahajajo v cvetovih v tej fazi že začnejo z spreminjanjem barve. Iz svetlo bele se obarvajo v bolj rjave in jantarne odtenke. Prav tako svojo barvo začnejo spreminjati tudi trihomi, ki postajajo vedno manj prozorni saj se obarvajo v bolj mlečno belo barvo.

Teden 6.7.8. : Končna faza cvetenja

Kot smo že v začetku poglavja omenili, vse vrste konoplje nimajo enakega časa cvetenja, kar se najbolje kaže prav v tej zadnji fazi, ki se pri Sativa dominantnih vrst lahko to obdobje še zelo podaljša. Ker pa smo si za primer izbrali 8 tedenske vrste, smo sedaj že v zaključni fazi cvetenja, pri kateri se toplo priporoča, da prenehamo z gnojenjem rastlin in jih počasi začnemo ”čistiti” (ang. Flushing) oziroma zalivati le z vodo.

Postopek spiranja je zaželeno začeti vsaj 2 tedna pred obiranjem rastlin, saj na takšen način rastlinam omogočimo, da iz njih speremo vsa nepotrebna gnojila (beri soli in minerale, ki so se v njih nabrali), kar se še posebej pozna pri samem okusu ko posušene cvetove tudi uživamo.

V kolikor si bolj kot velike cvetove želite večje količine smole namenjene za ekstrakcije je najbolje rastline po opravljenem spiranju še 1 teden pustiti popolnoma brez kakšne koli vode, saj na takšen način rastline spodbudimo k večji proizvodnji smole (kvaliteta nad kvantiteto). Se je pa treba v naravi vedno obnašati po vremenu, tako da je takšno početje dostikrat nemogoče.

Cvetenje konoplje: Potrebe po hranilih v času cvetenja

Kot smo nekaj že opisali med samim opisom poteka cvetenja rastline v tem obdobju potrebujejo drugačne tipe hranil, kot so jih potrebovale v času vegetacije/rasti. V času rasti imajo rastline predvsem velike potrebe po dušiku in nekaterih mikro hranilih (silicij, železo, …). V času cvetenja pa se povečajo potrebe po hranilih kot sta Fosfor, Kalij ter mikro hranilih (Kalcij, Magnezij).

V začetnih fazah cvetenje konoplje (1 in 2 teden) rastline še potrebujejo nekaj dušika, v naslednjih tednih pa je rastlinam potrebno začeti dovajati druga hranila. Najprej se poveča potreba po Fosforju (nekje od 21 tedna naprej), prav kmalu za tem (4 oziroma 5 teden), pa rastline za uspešno zorenje in kompaktnost cvetov potrebujejo večje količine Kalija.

Prav tako je priporočljivo v tej fazi rastlinam dovajati dovolj Kalcija in Magnezija (le tega se dodaja tudi v fazi rasti vendar v manjših količinah).

Cvetenje konoplje: Zalivanje rastlin v fazi cvetenja

Ker so sedaj naše rastline že popolnoma odrasle in so že v končni fazi vegetacije potrebovale velike količine vode, sedaj situacija ni nič drugačna. Od količine vode in hranil, ki jih bomo zagotovili vašim rastlinam je odvisna celotna količina in kakovost pridelka.

Zalivajte 1x do 2x na teden (odvisno od temperatur v tej fazi; višje kot so bolj pogosto je to potrebno početi) a takrat obilno. Konoplja je rastlina, ki obožuje vodo in je zmožna vase posrkati ogromne količine vode.


V kolikor rastline vzgajate v loncih (še posebej če to počnete v sadilnih vrečah/dvignjenih gredah) pa je rastline potrebno še nekoliko bolj pogosto zalivati, saj zaradi povečane zračnosti vode hitreje odteče, prav tako pa rastline niso vzpostavile glavne korenine (tako imenovani Tap Root; le ta gre po navadi izredno globoko), ki rastlinam omogoča črpanje vlage tudi iz globljih predelov.

Podobno je tudi s podtaknjeni / kloni, saj le ti tudi ne razvijejo glavne korenine in v tem čas potrebujejo nekoliko bolj pogosto oskrbo z vodo.

V spletnih vodičih si lahko ogledate rastline (gre za res enormne rastline konoplje), ki so 1x na teden prejele vsaka tudi po okoli 200 litrov vode na zalivanje. Najverjetneje v vašem primeru ne boste imeli takšnih problemov a nikoli ne veste ;). Ker želimo na tem mestu poudariti je, da v kolikor si želite visoke in kvalitetne donose ter zares velike rastline je zalivanje v času cvetenja (tako kot v vegetaciji) v kolikor ni obsežnih padavin nujno.

Cvetenje konoplje: Ali odstranjevati liste v fazi cvetenja?

Zdi se nam, da gre za eno izmed vprašanj, na katerega je zelo teko odgovoriti, saj obstaja toliko mnenj, kot je gojiteljev. Po našem mnenju gre za smotrno početje a le če se proces izvaja pravilno. V fazi vegetacije takšno početje strogo odsvetujemo oziroma ni zaželeno (pobiramo le odmrle liste).

V fazi cvetenja pa odstranjujemo le tiste liste, ki so za rast samih cvetov nepomembni. Liste odstranjujemo lahko 2x. Prvič v drugem tednu cvetenja in nato v 4 tednu cvetenja. Ko prvič odstranjujemo liste odstranimo le tiste največje oziroma tako imenovane ”Fan leaves”. Vse manjše liste pustimo, saj s bodo v roku 2 tednov zelo razrasli.

V četrtem tednu pa je najbolje odstranjevati liste in nepotrebne veje od glavnega stebla navzven. Na takšen način notranjost rastline naredimo bolj zračno, kar je še posebej zaželeno na bolj hladnih in vlažnih področjih. Prav tako iz sredine rastline lahko odstranimo vse tiste majhne cvetove, za katere vemo, da ne bodo prejeli dovolj svetlobe za formiranje kompaktnih cvetov. Na kratko rečeno odstranjujemo tisto za kar vemo, da ne bo imelo dovolj svetlobe za uspešno rast. Podobno kot zalistniki pri rastlinam paradižnikov. Vendar velja na tem mestu omeniti, da rastlinam nikoli ne odstranimo toliko listov, da s tem onemogočimo bujno rast.

V kolikor Konopljo gojite prvič, vam takšno početje odsvetujemo. Učite se le na eni rastlini in opazujte, kako se odziva na takšno početje. Prav tako je od vrste do vrste odvisno kako se odziva na odstranjevanje, saj so nekatere vrste dosti bolj dovzetne za takšno početje kot ostale. Kar lahko na koncu rečemo je le to da vaja dela mojstra.

Cvetenje konoplje: Ali rastline pri zunanjem gojenju lahko prisilimo v cvetenje?

Le to je možno a za uspešno izpeljan projekt potrebujete kar nekaj opreme in časa. Podobno kot rastline pri notranjem gojenju v cvetenje prisilimo z menjavo režima svetlobe (iz 18/6 na 12/12) lahko to storimo tudi pri zunanjem gojenju.

Izvajanje te tehnike je mogoče le v domačem okolju oziroma rastlinjaku. Pri guerilla gojenju je takšna tehnika skorajda neizvedljiva oziroma vsa čast tistemu, ki jo bo izvajal. Najprej moramo izvedeti koliko teme oziroma kakšno količino teme rastlina potrebuje, da vstopi v čas cvetenja (Sativa dominantne vrste potrebujejo veliko več časa kot Indica; beri opis zgoraj). Za lažjo ponazoritev si izberimo neko Indica dominantno vrsto.

Le ta za vstop v cvetenje potrebuje 10 ure teme. Dolžina dneva takrat je 15,5 ure (kar pomeni da tema traja 8,5 ure), sončni zahod pa nastopi ob 21 uri. V kolikor hočemo doseči, da se nivo fitokroma (hormona zadolženega za začetek cvetenja) začne proizvajati v zadosti meri za začetek cvetenja moramo rastline s črno nepropustno folijo (še bolj je če je pokrivalo na notranji strani črne barve na zunanji pa bele saj s tem ne tako segrevamo rastlin) pokriti ob 19 uri in jih nato odkriti ko nastopi tema. Odkrivanje je pomembno predvsem zato, da ne povzročimo nastanek plesni na rastlinah zaradi visoke vlage in slabega pretoka zraka.

Ta postopek izvajamo cca 1 teden, še bolje pa vsaj 10 dni. Po končanju postopka bodo rastline vstopile v fazo cvetenja. To tehniko že dolgo časa izvajajo v rastlinjakih v Švici, kjer so jeseni izredno vlažne in na takšen način močno pospešijo cvetenje. Rastline so na takšen način lahko zrele že v koncu Avgusta.

Cannalogia.org ponuja pestro ponudbo vrtnarske opreme in izdelkov za vrtnarjenje.
Nakup izdelkov v spletni trgovini je mogoč le po predhodni obvezni izpolnitvi izjave, ki je pogoj za nadaljevanje dostopa in nakupa na spletni strani. S klikom na gumb »sprejmem« samodejno podajate izjave:
- izjavljam, da sem starejši od 18 let
- izjavljam, da nisem duševno bolan/a, oseba z začasno duševno motnjo, hujšo duševno zaostalostjo ali v postopku odvajanja odvisnosti ali rehabilitacije
- izjavljam, da suvereno in samovoljno dostopam na spletno mesto in odgovarjam za svoja dejanja
- izjavljam, da sem seznanjen/a z veljavno nacionalno in mednarodno zakonodajo;
soglašam s splošnimi pogoji prodaje sem seznanjen/a, da nekateri izdelki v prodaji vsebujejo organska semena in so namenjeni izključno kot spominek in ne za kaljenje, vzgajanje, gojenje in pridelavo rastlin.