THC test in policija (in ali ga je mogoče prelisičiti)

THC test policija


THC test ter testi za prisotnost drog postajajo vedno bolj pogosti in popularni. Še posebej radi se jih poslužujejo organi zakona (policija) ter delodajalci, saj so sami testi zelo poceni, hitri in zelo zanesljivi. Najnovejši in tudi najbolj zahrbten za uporabnike kanabisa je test, ki prisotnost drog v vašem telesu pokaže s pomočjo sline. Gre za izredno natančen test, ki uporabo pokaže v zelo ozkem časovnem okvirju.

Kljub temu da je dandanes stigma glede uživanja kanabisa vse manjša, se število testov sline ter urina vsako leto povečuje tako v cestnem prometu, kot tudi pri delodajalcih, ki zaposlujejo nove delojemalce. Če povzamemo na kratko je z manjšo stigmo in večjim številom uživalcev kanabisa tudi testiranje postalo bolj pogosto. V nadaljevanju članka vam bomo poizkušali opisati, kako proces odvzema izgleda, katere so glavne ovire, ter ali je možno sam test tudi preslepiti. V ta namen smo ga opravili tudi sami, tako da so rezultati, ki jih bomo predstavili proti koncu članka realni in preverjeni.

Kako delujejo in kaj iščejo testi za prisotnost droge v telesu?


Za začetek je najpomembneje razumeti, kakšna je razlika med testom sline ter standardnim urinskim testom, ki je bil do sedaj najpogosteje uporabljen. Prva razlika med obema testiranjema je že v tem kaj v telesu sploh iščeta. Urinski test v telesu išče prisotnost metabolita THC-COOH. Gre za presnovek, ki ga telo sprošča ko presnavlja Delta 9 THC, ki je psiho-aktivna učinkovina zadolžena za to da občutite učinek zadetosti.

Na drugi strani pa testi sline pokažejo prisotnost aktivnega THC-ja se pravi Delta 9 THC. Z drugimi besedami iščejo direktno prisotnost aktivne snovi v vaši slini. Gre za dobro in slabo novico ob enem, saj testi sline ne bodo pokazali predhodne uporabe, ki jo pokaže prisotnost presnovka (metabolita) v kolikor je od nje minilo že nekaj dni. Po drugi strani pa je to izredno slaba novica v kolikor vas bodo organi pregona ustavili le nekaj ur po uporabi, saj se Delta 9 THC v vaših ustih lahko zadržuje tudi do 24 ur po uporabi.

Sedaj ko razumemo osnove pa preidimo na naslednje vprašanje: Kdaj lahko redni in občasni uživalci kanabisa padejo na testu sline. Tehnično rečeno ste v grožnji vse do tedaj dokler se v vaši slini nahaja takšna količina THC-ja, ki jo naprava lahko še zazna. Poznavalci to količino oziroma mejo kličejo ”potrditvena omejitev”.  Pri testu, ki ga uporablja slovenska policija je meja, ki jo naprava še zazna 10 ng/ml.

Po podatkih, ki jih navaja spletna stran proizvajalca naprave boste test najverjetneje uspešno opravili v kolikor kanabisa niste uživali med 24 do 48 urami. V kolikor veste, da vas čaka takšno testiranje je najbolje z uživanjem prenehati za teden dni in tako boste zagotovo opravili takšno testiranje. Večji problem takšno testiranje predstavlja na primer, da v večernih urah zaužijete kanabis in ste naslednji dan udeleženi v delovni ali prometi nesreči, kjer obstaja možnost takšnega testiranja. Vedno imejte v mislih, da takšna vrsta testiranja ugotavlja le trenutno prisotnost uporabe.

Zakaj THC v slini ostane tako malo časa?


Delta 9 THC v slini ne ostane veliko časa. Ker naprava meri le prisotnost aktivnih učinkovin in ne presnovkov (THC-COOH), le teh kljub temu da se pojavljajo v Vaši slini naprava ne bo zaznala. THC v vaši ustni votlini ostane malo časa ker se nima kam vezati (THC se po uporabi veže predvsem na maščobne celice, zato presnovek THC-COOH toliko časa ostane le v vašem urinu).

Ali je mogoče prelisičiti test sline?


Sedaj ko približno vemo zakaj gre pri testu sline lahko podamo pomembne informacije, ki vam bodo lahko prišle še kako prav. V kolikor  imate napovedano takšno testiranje kakšen dan v naprej se le vzdržite uživanja kanabisa in ne bo vam hudega.

V kolikor kanabis uživate preko razno raznih prigrizkov lahko zmanjšate možnost, da bo test negativen vendar je še vedno bolje abstinirati v kolikor imate napovedano testiranje. Dejstvo je, da po navadi testiranje največkrat pride nenapovedano kar je največji problem.

Kako prelisičiti test v kolikor imamo 24 ur časa?


Na tem mestu govorimo o najboljšem možnem scenariju. Na delovnem mestu dobite informacijo, da boste jutri opravljali hitri test za prisotnost drog. V kolikor ste reden uporabnik imate še vedno možnost, da bo test pozitiven saj THC v vaši slini ostane vse od 24 do 48 ur. No pa podajmo nekaj nasvetov kako pohitriti proces čiščenja vaše sline.

Kot prvo pijte velike količine tekočine. Med tem vodo v ustih grgrajte čim bolj pogosto. Ta proces  ponovite večkrat dnevno. Zelo pomaga tudi uporaba ustne vodice. Na tem mestu velja omeniti da je v kolikor ustno vodico uporabljate neposredno pred testiranjem uporabite ustno vodico brez alkohola, saj vam lahko v nasprotnem primeru lahko testiranje prikaže prisotnost le-tega.

Zapomnite si, da pri testiranju sline poizkušamo iz ustne votline odstraniti prisotnost aktivnega THC-ja in le-tega čim hitreje spraviti v trebušno votlino, kjer se bo pretvoril v metabolit. Dobra ustna higiena, kot je na primer čiščenje zob vsaj dvakrat dnevno, uporabo ustne vodice ter čiščenje zobnih oblog z nitko zelo pomaga pri hitrejšem čiščenju vaše ustne votline. Kot smo že omenili nekoliko prej zelo pomaga tudi zadostna hidracija tekom dneva, saj na takšen način pohitrimo nastajanje sline ter posledično hitreje očištimo ustno votlino.

Sledeči nasvet bo zadovoljil vse požeruhe med ”zeliščarji”… Pred testiranjem pojejte čim več mastne hrane. Olja, mastni hamburgerji, pizza ter cvrt piščanec so odlični čistilci. Ker se aktivni THC veže na maščobe boste na takšen način pohitrili čiščenje ustne votline.


Kako prelisičiti hitri test brez predhodnega opozorila (policijska kontrola)?


Sedaj pa je na vrsti najslabši možen scenarij… ustavila vas je prometna policija. Na tem mestu vam bomo podali nekaj nasvetov, ki bodo lahko pomagali pri takšni nevšečnosti. Najboljša rešitev je uporaba vodikovega peroksida.

Vodikov peroksid je učinkovina, ki je prisotna v ustnih vodicah. Njen namen je čiščenje oziroma razkuževanje ustne votline. Z uporabo očistite ustno votlino vse nečistoče (tudi THC-ja). Po poročanju članka, ki je naveden v virih naj bi uporaba vodikovega peroksida za približno pol ure prelisičila test za prisotnost drog.


Test realnosti


No sedaj pa na najzanimivejši del. Ekipo Cannalogie je možnost prelisičenja testa tako mučila, da smo se odločili zadevo v praksi poizkusiti tudi sami. Za ”testnega zajčka” smo izbrali osebo, ki je dokaj reden uživalec kanabisa. Na spletu smo po nekajurnem iskanju dobili testerje, ki jih uporablja slovenska policija. Tester sliši na ime DrugWipe 6S, z njim pa je mogoče opraviti analizo 6-ih različnih prepovedanih substanc v telesu. Testerji so kar dragi (vsak od njih stane 35€) in so namenjeni le enkratni uporabi. V kolikor bi radi preizkus opravili tudi sami jih lahko naročite na sledeči povezavi (http://www.sferashop.si/imunski-test-na-droge.html). Prav tako smo kupili steklenico 3% vodikovega peroksida, ki ga lahko dobite v vseh bolje založenih lekarnah po Sloveniji.

This image has an empty alt attribute; its file name is oGFZkXLohLiUJ0gA_9_BJJuK2E9-lN2XGKFML888bmkX3vZsfGSD6CuyOmKEGuy_3Ow9eJ2WfQc8Vk9yYpK_Q-34G15t02PtolyaBKyWtxZLjedVBrxKugooAbl4T87MfbmYeTdL
THC test policija


Potem pa dan resnice. Testiranec je predhodno zaužil zadovoljivo količino prepovedane substance. Po približno 30 minutah si je opral zobe in ustno votlino razkužil z vodikovim peroksidom (kako zadevo uporabljati povprašajte v lekarni, kjer kupite stekleničko). Nato pa je napočil trenutek resnice. Testirancu smo odvzeli vzorec sline iz ustne votline, ga pravilno namestili na napravo in počakali 8 minut (po navodilih priloženih v napravi). Po 8 minutah smo dobili rezultate.

Kljub vsem poizkusom, da bi test prelisičili je bil ta še vedno pozitiven. Na tem mestu velja omeniti, da se kljub temu da je testiranec kanabis užival le nekaj trenutkov pred samim testom, kontrolna črta, ki kaže prisotnost le blago obarvala (prikaz na spodnji sliki), kar pa je še vedno dovolj za odvzem izpita.

This image has an empty alt attribute; its file name is vjt0bM6lEcUqGwxn8ArirSrH1eSvh9A-ZYeytrIUCXwkUONz2VuknOfg8ZuyAu6govXI65FHNeBVGx0pn1Oe8r48FJCxu4J8ELHb43fSPLELjMwxqH18Nfhg0Rkg36R3x0WJcbBn
THC test policija

Zaključek vsega je, da smo z uporabo vseh sredstev definitivno zmanjšali prisotnost aktivnega THC v slini a še vedno ne dovolj, da bi test prelisičili. Prav tako vas na tem mestu lahko pomirimo, da v kolikor ste le občasni uživalec, ki v večernih urah uživa kanabis in ohranja redno in temeljito ustno higieno, ter upošteva vse prej omejene nasvete glede znižanja prisotnosti aktivnega THC-ja v slini boste najverjetneje negativno opravili test naslednje jutro. Velja pa poudariti, da je govora o občasnem in zmernem uživanju ter ob predpostavki, da ohranjamo redno in temeljito ustno higieno.

Na tem mestu vas pozivamo, da v komentarjih podate tudi svoje izkušnje s testiranji. V kolikor pa bo kakšen posameznik tudi sam poizkušal prelisičiti test nam o tem poročajte v komentarjih pod novico.  

(Vir: https://hightimes.com/health/mouth-swab-drug-test/ )

Cannalogia.org ponuja pestro ponudbo vrtnarske opreme in izdelkov za vrtnarjenje.
Nakup izdelkov v spletni trgovini je mogoč le po predhodni obvezni izpolnitvi izjave, ki je pogoj za nadaljevanje dostopa in nakupa na spletni strani. S klikom na gumb »sprejmem« samodejno podajate izjave:
- izjavljam, da sem starejši od 18 let
- izjavljam, da nisem duševno bolan/a, oseba z začasno duševno motnjo, hujšo duševno zaostalostjo ali v postopku odvajanja odvisnosti ali rehabilitacije
- izjavljam, da suvereno in samovoljno dostopam na spletno mesto in odgovarjam za svoja dejanja
- izjavljam, da sem seznanjen/a z veljavno nacionalno in mednarodno zakonodajo;
soglašam s splošnimi pogoji prodaje sem seznanjen/a, da nekateri izdelki v prodaji vsebujejo organska semena in so namenjeni izključno kot spominek in ne za kaljenje, vzgajanje, gojenje in pridelavo rastlin.