Legalizacija v EU: Luksemburg postal druga članica EU, ki je legalizirala uporabo konoplje v rekreativne namene

Legalizacija v EU

Američani bi rekli: Two down, 25 to go. Luksemburg je po Malti postal druga država članica Evropske unije, ki je legalizirala posedovanje in gojenje konoplje za osebno uporabo. Po kar dveh letih kvačkanja je Luksemburg le naredil pomemben ta pomemben korak.

Od 60 poslancev, ki jih šteje luksemburški parlament je kar 38 poslancev na nedavnem glasovanju glasovala za predlog zakona, ki legalizira domače gojenje in posedovanje konoplje za rekreativne namene. 22 poslancev pa je glasovalo proti. Legalizacija konoplje, ki je dovoljena le polnoletnim osebam le tem omogoča posedovanje, uživanje in gojenje do treh gramov.

Kako izgleda legalizacija


Posedovanje, uživanje, prevoz in nakup konoplje na javnih površinah pa še vedno ostajajo ostajajo prepovedani. Kazni za takšne vrste prekrškov so se konkretno znižale. Globe za posedovanje količine do treh gramov na javnem prostoru gibljejo od 25 € do 500 €. Če pa posedovanje na javnem mestu presega tri grame, se lahko zoper osebe začne kazenski postopek. Pri tem postopku lahko oseba, ki je v prekršku dobi od osem dni do šest mesecev zaporne kazni. Poleg tega pa se lahko izreče globa v višini od 251 € do 2 500 €.

Dosti bolj je zanimiva zakonodaja, ki se tiče vzgoje za lastno uporabo. Gospodinjstva lahko gojijo do štiri rastline, če gojenje ni vidno od zunaj. Tukaj smatramo, da se bo močno tolerirala vzgoja v notranjih prostorih in nekoliko manj vzgoja na prostem.

Po sredini razpravi je minister za pravosodje Sam Tanson, ki je tudi član državne stranke Zelenih, za luksemburški medij L’Essentiel povedal, da se je kriminalizacija konoplje izkazala za neuspešno. Zakon, ki ga je predlagala vladna koalicija je nemudoma naletel na ostre kritike opozicijske Krščansko-socialne ljudske stranke. Poslanec opozicije Gilles Roth trdi, da se bo črni trg ohranil in da poraba ne bo učinkovito omejena. Ob tem je dodal, da Luksemburg s sprejetjem tega zakona krši mednarodne konvencije.


Josée Lorsché (Zeleni) iz odbora za pravosodje je medtem dejala, da bo naslednja faza za državo vključevala vzpostavitev reguliranih sistemov za proizvodnjo in prodajo konoplje, ki jih bo vodila država. Kljub velikim zamudam, ki jih je povzročila nedavna pandemija, se je zakonodajni postopek končno končal. Pojavljale so se mnoge negotovosti glede tega, ali bo zakonodajo mogoče sprejeti pred koncem julija, torej pred poletnimi počitnicami. Zadnji korak za uradno potrditev zakona je uradna objava zakona v uradnem listu.

Kako je prišlo do legalizacije


Luksemburg je s sprejetjem zakonodaje naredil pomemben korak k odpravi politike prepovedi konoplje. Pred parlamentarnimi volitvami leta 2018 so že legaliziralali uporabo medicinske konoplje. Leta 2001 pa je država konopljo prerazvrstila med nadzorovane snovi kategorije B, s čimer je dejansko dekriminalizirala uporabo v osebne namene.

V nasprotju z Malto, ki je že konec leta 2021 kot prva država EU legalizirala konopljo za osebno uporabo, Luksemburg ni vzpostavil pravnega okvira za ustanavljanje socialnih konopljih klubov. Luksemburg je zato sprejel nekoliko strožji model legalizacije. Uporabnikom konoplje bo omogočil uživanje konoplje ob upoštevanju posebnih pravil, ne da bi jim grozile globe in kazenske obtožbe.

Glede na sedanji pravni okvir v EU, ki državam članicam prepoveduje vzpostavitev zakonitega trga za uporabo konoplje v rekreativne namene je pričakovati, da bodo tiste države članice EU, ki si prizadevajo za ureditev tega področja verjetno sprejele model, podoben modelu Luksemburga in Malte.

Stanje po EvropiTakšen je trenutno primer Nemčije, ki se je soočila s težo velikih pričakovanj v zvezi z legalizacijo konoplje. Sprva si je Nemčija prizadevala vzpostaviti zakonit trg za prodajo izdelkov iz konoplje. Vendar je morala zaradi evropskih pravnih omejitev odstopiti od svojega prvotnega načrta in namesto tega razviti okvir, osredotočen na legalizacijo konoplje za osebno uporabo. Ta okvir vključuje določbe za osebno uživanje, posedovanje in gojenje ter ustanavljanje družabnih klubov za konopljo. Poleg tega se pričakuje, da bo pozneje uveden pilotni program za prodajo konoplje za odraslo uporabo vzpostavljen le v določenih mestih. Osnutek zakona o legalizaciji konoplje za osebno uporabo v Nemčiji bo predvidoma predstavljen sredi avgusta.

Zakaj imajo evropske države, ki so uredile področje rekreativne uporabe konoplje strožje predpise v primerjavi z ameriškimi zveznimi državami, ki so v zadnjih letih vzpostavile zakonite trge za prodajo izdelkov iz konoplje. Razlog je predvsem tveganje kršitve mednarodnih konvencij in evropskih zakonov, ki prepovedujejo ureditev konoplje za rekreativno uporabo. Lahko bi rekli da gre za smešen problem. Zakone pišemo ljudje, ki pa kot kaže področja, ki jih je izredno enostavno urediti z veliko mero zakonodaje raje otežujejo kot pa urejajo.

(Vir)

Cannalogia.org ponuja pestro ponudbo vrtnarske opreme in izdelkov za vrtnarjenje.
Nakup izdelkov v spletni trgovini je mogoč le po predhodni obvezni izpolnitvi izjave, ki je pogoj za nadaljevanje dostopa in nakupa na spletni strani. S klikom na gumb »sprejmem« samodejno podajate izjave:
- izjavljam, da sem starejši od 18 let
- izjavljam, da nisem duševno bolan/a, oseba z začasno duševno motnjo, hujšo duševno zaostalostjo ali v postopku odvajanja odvisnosti ali rehabilitacije
- izjavljam, da suvereno in samovoljno dostopam na spletno mesto in odgovarjam za svoja dejanja
- izjavljam, da sem seznanjen/a z veljavno nacionalno in mednarodno zakonodajo;
soglašam s splošnimi pogoji prodaje sem seznanjen/a, da nekateri izdelki v prodaji vsebujejo organska semena in so namenjeni izključno kot spominek in ne za kaljenje, vzgajanje, gojenje in pridelavo rastlin.