3.E Izbira semen kanabisa (kaj izbrati)

Ko izbiramo, katero vrsto semen bomo gojili se soočamo z po našem mnenju najpomembnejšo odločitvijo celotnega projekta. Od izbire vrste, ki jo bomo gojili je odvisna celotna uspešnost našega projekta. Vse vrste niso enake in posledično vse ne uspešno uspevajo v vsaki regiji. Ko se odločamo, katera semena bomo gojili si moramo najprej odgovoriti na nekaj ključnih vprašanj:

1.Za kaj bomo kanabis sploh gojili:

Gre za prvo in lahko rečemo najpomembnejše vprašanje na katerega si moramo odgovoriti. Vsi, ki se ukvarjajo z pridelavo kanabisa le tega ne gojijo iz istih razlogov. V grobem lahko razloge za gojenje kanabisa razdelimo na tri glavne veje:

-gojenje v zdravstvene namene

-gojenje v komercialne namene

-gojenje v rekreativne namene

Vsak od zgoraj omenjenih namenov bo za svoje potrebe izbral določeno vrsto kanabisa. No pa naj na kratko razložim kaj s tem mislimo.

V kolikor boste kanabis gojili v zdravstvene namene se velja pred samim nakupom semen pozanimati, katere vrste učinkovin (in v kakšnem razmerju) potrebujete, da se boste kar najbolj učinkovito borili proti bolezenskemu stanju, ki Vas bega. Kakšna razmerja učinkovin v kanabisu so najbolj primerna za zdravljenje določenega bolezenskega stanja bomo opisali v posebnem poglavju Bolezenska stanja in kanabis, kjer bomo nekoliko podrobneje opisali to tematiki. Kljub temu pa Vam na tem mestu toplo priporočamo, da se pred nakupom semen posvetujete z nekom, ki se na to področje spozna (zdravnik/svetovalcem za kanabinoidno terapijo) saj Vam bo delo na ta način močno olajšano. Na tem mestu velja opozoriti, da ne poslušajte prav vsakega mnenja ampak se posvetujte z osebami, ki imajo na tem področju izkušnje in znanje s katerim si lahko izredno pomagate.

Gojenje kanabisa v rekreativne namene v Sloveniji je še vedno najpogostejši razlog zakaj se nekdo odloči za gojenje. Takšen način gojenja lahko primerjamo z ljubiteljskim vrtnarstvom. S tem, ko si vsak vzgoji svoje smolnate vršičke po našem mnenju naredi ogromno dobrega zase in za skupnost na splošno. Dokazano je da v kolikor so uživalci kanabisa samo oskrbni posledično pade tudi stopnja kriminala, saj ni potrebe po črnemu trgu in kriminalu, ki je tem povezan. Lahko rečemo da na takšen način pomagamo policiji pri vzdrževanju javnega reda in miru.

Tako kot pri vzgoji v zdravstvene namene je tudi pri vzgoji za rekreativno uporabo pomembno katera semena izberemo. Vsaka vrsta ni primerna za vsakega posameznika kot tudi ne za vsako priložnost. Pa podajmo primer… V kolikor ste občasni uživalec, ki kanabis uživa le v večernih urah da lažje zaspi je bolje izbrati Indica vrsto, saj Vam bo pomagali se sprostiti in globoko zaspati. Če kanabis gojite za uživanje s prijatelji je bolje kupiti semena Sativa vrst, saj je učinek bolj poživljajoč in evforičen. Tej tematiki bomo v prihodnosti namenili posebno poglavje.

O vzgoji kanabisa v komercialne namene na tem mestu ne bomo pisali, saj ga v Sloveniji v večjih količinah ni mogoče gojiti legalno (prav tako ne v manjših), prav tako pa ne zagovarjamo gojenja v večjih količinah kot jih potrebujete saj prav takšen način gojenja meče slabo luč na celotno področje kanabisa.

2. Kje gojimo?

Podobno kot pri drevesih, ki jih sadimo v naše sadovnjake je tudi pri kanabisu zelo pomembno katero vrsto gojimo na kakšne področju. Vrste kanabisa, ki jih zaradi dolgih jeseni lahko gojimo na Primorskem ne bodo uspevale na višje ležečih področjih Gorenjske. Zato se je pred nakupom semen potrebno pozanimati, kako dolgo cvetenje ima kakšna vrsta, kdaj začne cveteti in ali ima za uspešno gojenje kakšne posebne pogoje.

Prav tako je pomembno da se (v kolikor je to mogoče) v kakšni lokalni prodajalni semen pozanimate, katere vrste so na določen področju uspešnejše kot druge, kakšne rezultate so z določeno vrsto imeli ostali gojitelji in itd. Prodajalci v trgovinah so po večini opremljeni z določenimi vrstami informacij, saj so v konstantnem stiku z gojitelji, tako da Vam v veliki večini primerov lahko uspešno svetujejo katera vrsta bi bila na Vašem področju najboljša za dosego dobrih rezultatov.

Slika prikazuje tipe podnebja v Sloveniji (Vir: http://ciklon.si/stran/wp-content/uploads/2014/12/Podnebje-e1418220121128.png )

3. Kakšen učinek naj ima končni produkt (”barva” zadetosti)

Na kratko smo to vprašanje že predstavili v 1. točki a sedaj ga bomo nekoliko bolj razčlenili. Z leti križanja različnih vrst kanabisa je sedaj na trgu veliko število različnih sort kanabisa, ki imajo zelo različno ”barvo” zadetosti. Ko se odločujemo za nakup semen je zelo pomembno kakšno ”barvo” zadetosti bi si od končnega produkta želeli.

Pa podajmo primer… Ko kupujemo avtomobil si na spletnih brskalnikih že v naprej postavimo določene kriterije, ki si jih želimo od našega novega vozila. Parametri kot so cena, velikost, poraba so ključni za našo končno odločitev. Najverjetneje da, v kolikor ste mlada družina s psom ne boste kupili športnega kabrioleta ampak enoprostorca oziroma karavana. No na podoben način velja pristopiti pred nakupom semen pristopiti tudi tukaj.

V naslednjih vrsticah bomo predstavili nekaj primerov, kjer Vam lahko na grobo svetujemo kako izbrati:

-v kolikor ste nov uživalec kanabisa in vaša toleranca do učinkovin ni prav visoka je priporočljivo, da se odločite za semena ki imajo enak odstotek THC-ja kot CBD-ja (razmerje 1:1 oziroma 1:2). Takšne vrste kanabisa imajo še vedno dokaj visok nivo THC-ja (okoli 10%) ob tem pa imajo zelo visok Odstotek CBD-ja (med 10 do 15%) kar bo Vašo izkušnjo naredilo pomirjajočo in ne paranoično.

-v kolikor ste že izkušen uživalec z visoko toleranco in kanabis uživate le v večernih urah da se lažje sprostite in zaspite priporočamo, da na tem mestu izberete močno Indica vrsto. Učinek pri uživanju bo zelo telesen, nekoliko umski in čez čas pomirjajoč.

-v kolikor kanabis uživate tudi preko dneva in nočete da Vam močna Indica vrsta pobere vso energijo na tem mestu priporočamo izbiro Sativa dominantne vrste. Učinek pri kajenju bo zelo umski in poživljajoč in ne bo vplival na Vaše telo.

Vsaka semenska banka pri opisu svojih vrst po navadi (vsaj boljše semenske banke) opiše tudi barvo zadetosti in takšen način si lahko z krajšo raziskavo lahko zelo polepšamo užitke, ki jih spremlja uživanje kanabisa. Kot sem omenil že v drugi točki se velja tudi o tej temi pogovoriti z zaposlenimi v Grow Shopih saj imajo po navadi kar nekaj izkušenj s tega področja in lahko vaše iskanje zelo skrajšajo.

4. Kolikšno količino semen kupiti (kakšen je končni donos)

Zlato pravilo, ki se ga na tem mestu velja držati je: ”Manj je več!” Preden semena sploh kupimo se moramo najprej vprašati, kakšen je naš končni cilj oziroma količina kanabisa, ki si ga želimo proizvesti. Drugo vprašanje pa je kje bomo kanabis gojili.

Kot vedno bomo nastali problem najlažje razrešili na podlagi primera… Želena končna količina kanabisa, ki bi jo radi dobili je 1kg posušenih cvetov. Na tem mestu velja omeniti, da je uspešnost projekta odvisna od kar nekaj dejavnikov (podnebje, vrsta, osvetljenost gojitvenega prostora, možnost zalivanja, tehnika gojenja, temperatura,…) na katere imamo vpliv oziroma na katere ne moremo vplivati. Kljub vsemu pa obstaja nek splošen izračun, ki nam lahko pomaga pri odločitvi. Prav tako imajo vse semenske banke pri opisih vrst semen, ki jih prodajajo podane nekatere splošne informacije v katerih je tudi maksimalen donos (ki pa je po navadi dokaj napihnjen; vsaj pri nekaterih semenskih bankah).

Pri zunanjem gojenju je v kolikor gojimo v idealnih pogojih donos na rastlino na m2 med 100 in 300 grami. To velja ob predpostavki, da smo rastlino gojili v vazi oziroma jami dimenzij 80 cm x 80 cm, globine okoli 40 cm. Na tem mestu velja omeniti, da je velikost (vodoravna mera) krošnje odvisna od tega, koliko se v širino lahko razrastejo korenine rastline. Za primer; v kolikor gojite rastlino v posodi dimenzij 100 cm x 100 cm x 40 cm globine bo krošnja rastline dosegla med 100 cm do 150 cm (razmerje posoda: krošnja je okoli 1:1,5). V kolikor uporabimo prej omenjeno formulo bomo za želeni končni cilj (1 kg posušenih cvetov) potrebovali med 4 do 10 rastlin odvisno od pogojev, ki so bili predhodno omenjeni.

5. Vrste semen

Sedaj ko že veste, kakšen učinek naj ima končni produkt, kolikšen je donos in kje gojimo pa se moramo odločiti še o tipu semen, ki jih bomo kupili. Prvo stvar, ki nas zanima je ali rastline vzgajamo za biomaso (končna količina cvetov v g) ali za izdelavo ekstraktov. Nekatere vrste bodo kljub temu da proizvedejo velike količine biomase imele dokaj klavern izplen smole, ki se ustvari na cvetovih. Količina smole, ki jo rastline proizvedejo je odvisna tudi od tehnike gojenja (o tem bomo podrobneje govorili v poglavju o cvetenju). Splošno razmerje biomasa smola je približno 10 : 1,5 vendar to lahko zelo niha.

Prav tako vam na tem mestu predlagamo, da vedno kupite nekaj različnih vrst, ki naj cvetijo v različnih obdobjih saj si bomo na takšen način zmanjšali tveganja, ki jih prinaša zunanje gojenje kanabisa. Kaj vam želimo s tem povedati bomo najlažje predstavili skozi primer.

Namen imamo posaditi 10 sadik kanabisa. V tem primeru je najbolje, da kupite 3 različne tipe semen, ki bodo cveteli v različnih obdobjih. Prvi tip, ki konča cveteti konec Avgusta, drugi tip ki cveti od sredine do konca Septembra in tretji tip, ki dozori od začetka Oktobra dalje. Na takšen način se poizkušamo izogniti nevšečnostim in tveganju, ki jih prinašajo jesenska deževja. Dozorele rastline kanabisa je najbolje obirati v suhem in sončnem vremenu. Recimo, da v sredini meseca Septembra nastopi 14 dnevno obdobje dežja. V takšnem primeru bomo 2/3 pridelka pobrali v idealnem času (sončno obdobje) le 1/3 pa bo nekoliko slabše kvalitete. Če bi vsa semena, ki jih posadimo kupili enaka obstaja veliko večja možnost, da končni pridelek zaradi vremenskih nevšečnosti ne bo tako kakovosten, kot si želimo. Na takšen način močno zmanjšamo tveganje za slabo letino.

Cannalogia.org ponuja pestro ponudbo vrtnarske opreme in izdelkov za vrtnarjenje.
Nakup izdelkov v spletni trgovini je mogoč le po predhodni obvezni izpolnitvi izjave, ki je pogoj za nadaljevanje dostopa in nakupa na spletni strani. S klikom na gumb »sprejmem« samodejno podajate izjave:
- izjavljam, da sem starejši od 18 let
- izjavljam, da nisem duševno bolan/a, oseba z začasno duševno motnjo, hujšo duševno zaostalostjo ali v postopku odvajanja odvisnosti ali rehabilitacije
- izjavljam, da suvereno in samovoljno dostopam na spletno mesto in odgovarjam za svoja dejanja
- izjavljam, da sem seznanjen/a z veljavno nacionalno in mednarodno zakonodajo;
soglašam s splošnimi pogoji prodaje sem seznanjen/a, da nekateri izdelki v prodaji vsebujejo organska semena in so namenjeni izključno kot spominek in ne za kaljenje, vzgajanje, gojenje in pridelavo rastlin.